"Η Αφροδίτη με τη Γούνα" στη Ρωγμή του Χρόνου (ΡΟΔΟΣ) |

Venus in Fur by David Ives

 

12-13-14 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ 

στην Ρωγμή του Χρόνου

 

Μία σαρκαστική κωμωδία που φλερτάρει με το τραγικό.

Η Αφροδίτη με τη γούνα είναι ένα έργο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Leopold von Sacher-Masoch's (1870) από το οποίο έχει προκύψει η κυριολεκτική έννοια της λέξης «μαζοχισμός». Ένα βιβλίο που δεν δίστασε να θίξει την πνευματικότητα των σαρκικών απολαύσεων και την έλλειψη της λογικής στον έρωτα. Το έργο έχει γίνει ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι το 2013 ενώ δεν έχει σταματήσει να παρουσιάζεται στις θεατρικές σκηνές τόσο της Ευρώπης όσο και του αθηναϊκού θεατρικού χώρου.

Η ιστορία εξελίσσεται στο γραφείο του συγγραφέα και σκηνοθέτη Τόμας Νόβατσεκ ο οποίος έχει ακρόαση τις ηθοποιούς που θα υποδυθούν τον ρόλο της Βάντα προκειμένου να ανεβάσουν την παράσταση «Η Αφροδίτη με τη γούνα». Τελευταία και καθυστερημένη φτάνει η Βάντα η οποία με χαρισματικό τρόπο οδηγεί τον Τόμας σε ένα παιχνίδι γυναικείας εξουσίας και σεξουαλικής υποδούλωσης. Η αφελής και ανοργάνωτη Βάντα αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για το ποια τελικά ήταν και γιατί πραγματικά επισκέφτηκε τον υπεροπτικό και ειρωνικό σκηνοθέτη...

Τα παιχνίδια κυριαρχίας και εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μία αρχέγονη μάχη που οι κανόνες μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή. Όταν το 1870 έγραφε ο Μαζόχ για ισότητα των δύο φύλων θεωρήθηκε προκλητικός και ονειροπόλος. Ο μεγάλος συγγραφέας είχε ως πρότυπο απόλυτης θηλυκής παρουσίας τη θεά Αφροδίτη την οποία μεταφέρει στο πρόσωπο της δεσποτικής ηρωίδας Βάντα.

Οπως έχει αναφέρει ο Γιώργος Βέλτσιος στη ανάλυσή του για το έργο του Μαζόχ (2013), κριτήριο για τη διαστροφή στα παιχνίδια κυριαρχίας και υποταγής δεν είναι η δύναμη αλλά η αδυναμία. Η διαστροφή ως εμπειρικό γεγονός είναι μία υπερβολή η οποία από αδυναμία μετουσιώνεται σε ζωτική ενέργεια και τελικά μετατρέπεται σε ανεξέλεγκτη δύναμη. Η θεατρική μεταφορά που έχει κάνει ο David Ives αφορά την κοινωνία του σήμερα και πως οι κώδικες μεταξύ γυναικών και αντρών μπορούν τελικά να ακουμπήσουν στα πιο σκοτεινά μας σημεία.

 

Παίζουν:

Βίκυ Θεολόγη

Θανάσης Ζαχαρόπουλος

 

Χορηγοί :

Prince Oliver

V&M Liberis Salon & BarberShop

Kounakis Jewels & Watches

Luxurious Luxurious

Γυψοδομη

Prime Cafe

Romios Restaurant- Ο Ρωμιός

Olympos Pension

Απλώς,Aplos

 

Χορηγοί επικοινωνίας :

Ραδιόφωνο Λυχνάρι - Radio Lihnari

Lotos Rhodes

Tranzistoraki - Τρανζιστοράκι

 

Φώτο: Ηρακλής Πυλαρινός 

TeMo Moikan

 

Διοργάνωση: Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ.