"Η Αφροδίτη με τη Γούνα" στη Ρωγμή του Χρόνου (ΡΟΔΟΣ) |

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ

 

Venus in Fur by David Ives

 

12-13-14 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ 

στην Ρωγμή του Χρόνου

 

Παράταση 

Τετάρτη 20 &Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στη Ρωγμή του Χρόνου.

 

 

Το θεατρικό έργο «Η Αφροδίτη με τη γούνα» του αμερικανού David Ives πρόκειται να ανέβει στο νησί της Ρόδου τον προσεχές Φεβρουάριο.  Η πολυσυζητημένη παγκοσμίως  παράσταση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον τόπο μας σε σκηνοθεσία και διασκευή της θεατρολόγου Βίκυς Θεολόγη με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Ρόδιο καλλιτέχνη Θανάση Ζαχαρόπουλο.

Το έργο είναι μια σύγχρονη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Leopold von Sacher-Masoch's, Venus in Fur (1870), το οποίο αποτέλεσε σκάνδαλο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε στην εποχή του.  Οι ταξικές διαφορές και οι σχέσεις των δύο φύλων με την κοινωνία να θέλει την γυναίκα στην αφάνεια και στην σκιά του άντρα πραγματεύονται τόσο στο έργο του Masoch όσο και στην θεατρική μεταφορά του Ives. Ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Leopold von Sacher-Masoch's υποστήριξε το γυναικείο φύλο δίνοντας στη γυναίκα την απόλυτη εξουσία τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο ερωτικό πλαίσιο. Το ιδανικό πρότυπο της γυναίκας για τον Masoch απεικονίζεται στο πρόσωπο της θεάς Αφροδίτης όπως την έχει ζωγραφίσει ο ιταλός ζωγράφος Βετσέλλιο Τιτσιάνο στο έργο του «Η Αφροδίτη με τον καθρέφτη». Εμπνευσμένος από τον πίνακα ο συγγραφέας πλάθει την ηρωίδα του Βάντα ως την απόλυτη θηλυκή παρουσία και ως τη θνητή θεά του έρωτα.

Η παράσταση έχει χαρακτηριστεί ως κωμωδία αλλά καλύτερα θα την περιέγραφε  η έκφραση «ειρωνική κωμωδία που φλερτάρει με το τραγικό». Οι αρχαιοελληνικές έννοιες της ύβρις και της νέμεσις καραδοκούν στη σύγχρονη κοινωνία και η αλαζονεία καταλήγει στην ταπείνωση. Μία ταπείνωση και υποταγή όμως που έρχεται ως πνευματική ανάγκη και εκφράζεται μέσα από τον έρωτα.  Ο αμερικανός Ives πολύ πετυχημένα αφουγκράζεται τις μεταφεμινιστικές συνέπειες και τις παντρεύει αριστοτεχνικά με τις εξτρεμιστικές ιδέες του Masoch.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στο γραφείο του συγγραφέα Τόμας ο οποίος έχει ακρόαση στις ηθοποιούς που θα υποδυθούν τον ρόλο της Βάντα προκειμένου να ανεβάσουν την παράσταση «Η Αφροδίτη με τη γούνα». Τελευταία και καθυστερημένη φτάνει η Βάντα η οποία με χαρισματικό τρόπο οδηγεί τον Τόμας σε ένα παιχνίδι γυναικείας εξουσίας και σεξουαλικής υποδούλωσης.  Η αφελής και ανοργάνωτη Βάντα αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για το ποια τελικά ήταν και γιατί πραγματικά επισκέφτηκε τον υπεροπτικό και αλαζόνα  σκηνοθέτη...

 

Η παράσταση είναι μία διοργάνωση του νεοσύστατου Θεατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου «Κουίντα». και θα παρουσιαστεί στην Ρωγμή του Χρόνου, στην πλατεία Αρίωνος της παλιάς πόλης της Ρόδου στις 12, 13 και 14 Φεβρουαρίου στις 21:00. Η διάρκειά της είναι 1:30 ώρα. Τιμή εισιτηρίου 9 ευρώ. Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων 6942917893.

 

Παίζουν : Βίκυ Θεολόγη, Θανάσης Ζαχαρόπουλος        

 

Τις μουσικές έχουν διασκευάσει για κιθάρα και βιολί οι Ρόδιοι καλλιτέχνες Γιάννης Γιακουμάκης και Λεωνίδας Σακελλαρίδης.      

 

Χορηγοί :

Prince Oliver

V&M Liberis Salon & BarberShop

Kounakis Jewels & Watches

Luxurious Luxurious

Γυψοδομή

Prime Cafe

Romios Restaurant- Ο Ρωμιός

Olympos Pension

Kontiki Café Bar Restaurant

Απλώς

 

Χορηγοί επικοινωνίας :

Ραδιόφωνο Λυχνάρι - Radio Lihnari

Lotos Rhodes

Tranzistoraki - Τρανζιστοράκι

 

Φωτογραφίες: Ηρακλής Πυλαρινός