Το έργο "ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ" σε σύνθεση του Σάββα Καρατζιά στην εκκλησία του Ευαγγελισμού (ΡΟΔΟΣ)

ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Σύνθεση: Σάββας Καρατζιάς

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Καλαεντζής

Αφήγηση: Σουζάνα Καρδούλια

Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Ars Nova Ensemble

Πιάνο: Παναγιώτης Γώγος

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και το Ωδείο Corelli. Το έργο αναφέρεται στον «ΘΕΟΦΑΝΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ», θεμελιωτή της Ρωσικής Αγιογραφίας, είναι σύνθεση του Σάββα Καρατζιά, θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, στις 13 Οκτωβρίου 2017.

Περιγραφή του έργου:

Το έργο ''ΘΕΟΦΆΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ'' είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά γραμμένη για μεικτή χορωδία και ορχήστρα δωματίου. Ένα μουσικό οδοιπορικό που ακολουθεί και αποτυπώνει σε ήχους τη ζωή του θεμελιωτή της Ρωσικής αγιογραφίας Θεοφάνη και δασκάλου του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Λίγα λόγια για τον Θεοφάνη τον Έλληνα: Ο Θεοφάνης (1340-1410) ήταν Βυζαντινός ζωγράφος που μεγαλούργησε ως αγιογράφος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και φιλοτέχνησε τα πρώτα του έργα. Σύντομα όμως αποφάσισε να εγκαταλείψει την γενέτειρά του και να ξεκινήσει έναμακρύ ταξίδι στην γη των Ρως με πρώτο σταθμό την Κριμαία και προορισμό το Μεγάλο Νόβγκοροντ, πόλη η οποία υπήρξε το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Ρωσίας. Τελευταίος σταθμός της πορείας του η Μόσχα, όπου αγιογράφησε τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο Κρεμλίνο! Η τεχνοτροπία του θεωρείται απαράμιλλη σε έκφραση και οι σύγχρονοί του τον περιέγραφαν με θαυμασμό ως «ζωγράφο με σκούπα», αναφερόμενοι στην ικανότητά του να δημιουργεί τοιχογραφίες πολύ μεγάλου μεγέθους, καθώς και ως «ευρυμαθή της φιλοσοφίας» λόγω της βαθιάς μόρφωσής του. Πολλές από τις τοιχογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα, με κυριότερες αυτές στους ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Νόβγκοροντ), της Θείας Γέννησης, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού (Κρεμλίνο της Μόσχας).

Το έργο του Σάββα Καρατζιά σκιαγραφεί μουσικά την πορεία του Θεοφάνη από την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην πρωτεύουσα τηςκατοπινής Ρωσικής αυτοκρατορίας, μια πορεία που υποδηλώνει την μεταλαμπάδευση του Βυζαντινού πολιτισμού στη Ρωσία και που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

 

Χρόνο διεξαγωγής στη Ρόδο: 13/10/17 στις 20:30

Τόπος διεξαγωγής στη Ρόδο: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ρόδου.