‘Ανοικτές Πόρτες – Ανοικτή Πόλη’ ΡΟΔΟΣ | Πρόγραμμα 2018

“Ανοικτή πόλη” - τo θέμα των Ανοικτών Πορτών 2018

 

Η RICHeS ανακοινώνει το θέμα για τις Ανοικτές Πόρτες 2018. Με τίτλο “Ανοικτές Πόρτες - Ανοικτή Πόλη” το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ένταξη της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1988). Οι Ανοικτές Πόρτες διοργανώνονται για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Το φετινό λογότυπο απεικονίζει ένα κλειδί με τη μορφή της παλιάς πόλης. Ένα κατάλληλο σύμβολο για μια εκδήλωση η οποία όλα αυτά τα χρόνια γνώρισε σε χιλιάδες επισκέπτες τον πλούτο, συχνά άγνωστο, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου. Το κλειδί εφεξής θα χρησιμοποιηθεί ως το λογότυπο των Ανοικτών Πορτών.

Οι Ανοικτές Πόρτες 2018 συνδιοργανώνονται από τη RICHeS, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΔΟΠΑΡ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου. 

 

Πρόγραμμα 2018 ‘Ανοικτές Πόρτες – Ανοικτή Πόλη’

Ρόδος, 30 Χρόνια Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Unesco 

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

28-29-30 Σεπτεμβρίου

 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου: ‘Ρόδος & Unesco’

Επίσημη Τελετή Έναρξης και Συμπόσιο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου του Μεγάρου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο Μανδράκι. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Ώρα έναρξης: 20:00. Ευγενική παράκληση για προσέλευση πριν τις 20:00. Ακολουθεί εορταστική δεξίωση στη βεράντα του Μεγάρου. 

 

Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Κέντρο Πληροφοριών στην Καστελλανία

Στη λότζια της Καστελλανίας, στην πλατεία Ιπποκράτους, θα λειτουργεί Κέντρο Πληροφοριών, ώρες 11:00 - 18:00, για όλα όσα θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και πολλά περισσότερα. Εδώ μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε μια από τις ξεναγήσεις, να προμηθευτείτε χάρτες και αναμνηστικά και να απολαύσετε έναν καφέ. Ακόμα και αν απλώς θέλετε να μας πείτε μια κουβέντα θα χαρούμε να σας ακούσουμε.  

Χάρτες με τα 30 σημαντικότερα μνημεία - σημεία 

Προμηθευτείτε δωρεάν τον ειδικά σχεδιασμένο χάρτη με τα 30 σημαντικότερα (hightlights) μνημεία – σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης που περιέχει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτά (Ελληνικά και Αγγλικά). Ιδανικός για ανεξάρτητη περιήγηση. 

 

Heritage Café

Καθήστε και απολαύστε, πριν ή μετά τη βόλτα σας, καφέ, τσάι ή σνακ στο ‘Heritage Café’ κάτω από τις εντυπωσιακές καμάρες της ιστορικής λότζιας της Καστελλανίας, εμπορικό κέντρο της μεσαιωνικής Ρόδου. Σάββατο και Κυριακή: 11:00 - 18:00. 

 

Συλλεκτικά Αναμνηστικά 

Θα διατίθενται ειδικά σχεδιασμένα αναμνηστικά με το δημοφιλές και επιτυχημένο λογότυπο των φετινών Ανοικτών Πορτών, το κλειδί. Υποστηρίξτε τις Ανοικτές Πόρτες επιλέγοντας από μια ποικιλία μοναδικών και συλλεκτικών αναμνηστικών: κρασιά, t-shirts, κούπες, καπελάκια και λινές τσάντες.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Ανοικτών Πορτών 2018 για παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών αλλά και για μεγάλους που αισθάνονται παιδιά. Τίτλος: ‘Με το κλειδί στο χέρι και με τις κούκλες αγκαλιά (Ελληνικά)’.Ώρες: 11:00 - 12:00 και 12:00 - 13:00, στην Καστελλανία. Παιχνίδι για να ανακαλύψετε το μνημείο.

 

Δωρεάν ξεναγήσεις

Συμμετέχετε σε μια από τις δωρεάν ξεναγήσεις που προσφέρονται από μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου:

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 

12:00 (Ελληνικά)

13:30 (Ελληνικά)

14:00 (Ελληνικά & Αγγλικά)

15:00 (Ελληνικά)

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 

11:30 (Ελληνικά)

12:00 (Ελληνικά)

13:30 (Αγγλικά)

15:00 (Ελληνικά)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 50 άτομα. Απαραίτητη η προηγούμενη εγγραφή σας στην Καστελλανία.

 

Εκκλησίες

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα προσφέρονται ξεναγήσεις στις εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου (11:30 – 12:30) και στην Παναγία του Κάστρου (13:00 – 14:00) Γλώσσα: Ελληνικά & Αγγλικά. 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Πληροφοριών στην Καστελλανία. 

 

Συναγωγή & ‘Οβριακή’

Με αφορμή τις Ανοικτές Πόρτες 2018 η Συναγωγή Kahal Kadosh Shalom θα είναι ελεύθερα επισκέψιμη την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου από 10:00 έως 18:00.

Θα προσφέρονται ξεναγήσεις στη Συναγωγή και στην Οβριακή την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου από 12:00 έως 15:00. Γλώσσες: Αγγλικά και Γαλλικά. 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 50 άτομα. Απαραίτητη η προηγούμενη εγγραφή σας στην Καστελλανία.

 

Φωτογραφικός Διαγωνισμός  Instagram

Οι χάρτες αλλά και οι οργανωμένες ξεναγήσεις θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Μνημείο- Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Κοιτάξτε γύρω σας και βρείτε κρυμμένες ομορφιές, λεπτομέρειες που ξεφεύγουν και ξεχασμένα από το χρόνο διακοσμητικά. Ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο Instagram με το hashtag #rhodesriches. Ο δημιουργός της πιο πρωτότυπης φωτογραφίας θα κερδίσει δύο εισιτήρια με την Δωδεκάνησος Seaways.

Άλλα Μουσεία και Μνημεία

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι θα είναι ανοικτοί με ελεύθερη είσοδο. 

 

RICHeS 

Rhodes International Culture & Heritage Society 

M: rhodesriches@gmail.com

Fb Profile: www.facebook.com/riches.rhodes

Fb Group: www.facebook.com/groups/196742933697074

W: www.rhodesriches.org