ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ | "Πλούτος" του Αριστοφάνη | Περιοδεία - Καλοκαίρι 2018 | Η περιοδεία συνεχίζεται...

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πλούτος Αριστοφάνη

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Από 13.07.2018 έως 29.09.2018

 

Το Εθνικό Θέατρο έχοντας ως προτεραιότητά του την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασιών και τη σύμπραξη με σημαντικούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, πραγματοποιεί το φετινό καλοκαίρι μια νέα συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας παρουσιάζοντας τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic.

Η παράσταση του Nikita Milivojevic με τον μικτό θίασο, από  Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς, στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα. 

 

Ο Χρεμύλος μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία κι η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής. αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου). 

 

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: 

Μία από τις μεγάλες μου απορίες εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα... Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τί κάνει μοιάζει παντελώς αδιάφορο: οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου. Ο Πλούτος προφανώς είναι ακόμη ο πιο ισχυρός Θεός του πλανήτη, η κινητήρια δύναμη του κόσμου, ενώ διάφορα «οικονομικά συμφέροντα» καθορίζουν τα πάντα. Η Ελλάδα και η Σερβία (και με ευρύτερη έννοια και ολόκληρα τα Βαλκάνια), είναι οι δύο όψεις του νομίσματος στα ψιλά του Πλούτου. Ο ρόλος μας σε τούτη την επ’ άπειρον επίκαιρη παγκόσμια κωμωδία είναι πάντα ίδιος: κορώνα ή γράμματα για μας δεν υπάρχει διαφορά.

 

Συντελεστές παράστασης

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Σκηνοθεσία

Κέννυ Μακ Λέλλαν, Σκηνικά

Marina Medenica, Κοστούμια

Άγγελος Τριανταφύλλου, Συνθέτης

Αλέκος Αναστασίου, Φωτιστής

Αμάλια Μπένετ, Χορογράφος

 

Διανομή ρόλων

Γιώργος Γάλλος, Χρεμύλος

Μανώλης Μαυροματάκης, Καρίων

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πλούτος

Μάνος Βακούσης, Βλεψίδημος

Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Πενία

Γιάννης Κότσιφας, Ασκληπιός, Χορός

Κώστας Κορωναίος, Γυναίκα Χρεμύλου, Δίκαιος, Χορός

Μιχάλης Τιτόπουλος, Συκοφάντης, Ερμής, Χορός

Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γυναίκα, Χορός

Nenad Maričić, Κορυφαίος χορού

 

& 9μελής χορός-μουσικών από την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

 

13/7 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου,

14/7 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

30/8 Θέατρο Πέτρας

2/9 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

6/9 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

10/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού

14/9 Κηποθέατρο Παπάγου

28/9 Βελιγράδι, Belgrade Drama Theater