Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στο 7ο Micro μ Festival το Σάββατο 14 Οκτωβρίου

7ο Micro μ:

Στο Προσκήνιο ο πόνος του ξεριζωμού και άρωμα γυναίκας..

 

Αν λάβουμε υπ’ όψιν τον ενδιαφέρον αντικατοπτρισμό κάθε χρόνο  των τάσεων της ελληνικής κοινωνίας στις ταινίες του Micro μ, δυο παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε για φέτος: Πρώτον ότι ο πόνος του ξεριζωμού είναι κάτι που πάντοτε συγκινεί το ελληνικό κοινό και δεύτερον ότι κάτι τρέχει με τις γυναίκες...

Το έβδομο και μεγαλύτερο μέχρι τώρα Micro μ ολοκληρώθηκε το Σάββατο λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τη βράβευση της αγαπημένης ταινίας του. Πάνω από 1,500 θεατές διασκορπισμένοι ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό απόλαυσαν φρέσκο Ελληνικό κινηματογράφο και ψήφισαν για τις ταινίες που τους άγγιξαν περισσότερο.

Η αγωνία και ο ενθουσιασμός για τους συντελεστές κορυφώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν οι πόλεις άρχισαν να συνδέονται με το ίδρυμα “ Μιχάλης Κακογιάννης” στην Αθήνα για να ανακοινώσουν τις πέντε αγαπημένες της ταινίες η κάθε μια.

Η ταινία “Οι αναμνήσεις μιας Κούκλας” του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με μια καθηλωτική περιγραφή του ξεριζωμού μιας οικογένειας από τη Σμύρνη, αναδείχτηκε πρώτη “αγαπημένη” ταινία του φεστιβάλ, συνολικά. Ο σκηνοθέτης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης παρέλαβε το βραβείο του από τον ιδρυτή του Micro μ, Σίμο Κυπαρισσόπουλο μαζί με δυο δωροεπιταγές συνολικής αξίας, 2,000 ευρώ.

Εκπροσωπώντας τη δεύτερη “αγαπημένη” ταινία του φεστιβάλ το “Προφιτερόλ” της Χρυσάνθης Καρφή- Κόη, μια καυστική αναπαράσταση της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, ο Ερρίκος Λίτσης παρέλαβε το βραβείο αξίας 1,000 ευρώ προσφορά.

Τα έπαθλα ήταν προσφορές των εταιριών RGB studios, BLK και Videopress

Η βραδιά έκλεισε με τους σκηνοθέτες επί σκηνής να ανανεώνουν το κινηματογραφικό ραντεβού τους για του χρόνου σε ακόμα περισσότερες πόλεις.

Το φετινό φεστιβάλ αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη αγαπημένη του ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “γυναικεία υπόθεση” αφού για πρώτη φορά οι τέσσερεις από  τις πέντε πρώτες ταινίες είχαν γυναίκες σκηνοθέτες.

 

Οι πέντε αγαπημένες ταινίες του Micro μ για το 2017  με σειρά κατάταξης είναι οι εξής:

1.       Οι Αναμνήσεις μιας Κούκλας του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

2.      Προφιτερόλ της Χρυσάνθης Καρφή – Κόη

3.      Μείον ένα της Νατάσσας Ξύδη

4.      All of me της Δάφνης Σμον

5.      Η Χέλγκα είναι στο Λουντ της Θελγίας Πετράκη

 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις 5 πρώτες ταινίες 

 • ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΟΥΚΛΑΣ
  του Μιχάλης Χαραλαμπίδη (© 2017 - 20’)

Κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής, μια κοπέλα χάνει τους γονείς της και αναγκάζεται να αναλάβει τον ρόλο της μητέρας προκειμένου να σώσει τα μικρότερα αδέλφια της.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΝΕΣΤΗ, ΜΑΙΑ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: MICHAEL ZIELSKI

ΜΟΝΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=IJaJfLerLmo

 • ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ
  της Χρυσάνθη Καρφή-Κώη  (© 2017 - 13’)

Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια συναντιέται για το καθιερωμένο Κυριακάτικο τραπέζι. Ανάμεσα σε αδιάφορες κουβέντες για το φαγητό, τον καιρό και τα καθημερινά ασήμαντα κουτσομπολιά, τα μέλη της οικογένειας αρχίζουν να εμφανίζουν ακραία ξεσπάσματα βίας τα οποία όμως κανένας δεν φαίνεται να προσέχει.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΕΡΡΙΚΟΣ ΛΙΤΣΗΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΗΛΙΑΡΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΝΑΝΣΥ ΣΙΔΕΡΗ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ: ΣΤΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

https://vimeo.com/231864267

 • ΜΕΙΟΝ ΕΝΑ
  της Νατάσσας Ξύδη (© 2016 - 16’)

Καλοκαίρι στην Αθήνα και όλα είναι γκρι εκτός από τα φούξια μαλλιά της 16χρονης ερωτευμένης Έλσας. Και τα όνειρα; Έχουν χρώμα τα όνειρα;

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΑΝΝΑ ΚΛΑΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΟΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΞΥΔΗ, ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΙΩΤΗΣ

ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

 • ALL OF ME
  της Δάφνης Σμον (© 2017 - 14’)

Η Viv μία ταλαντούχα νέα μουσικός, έρχεται αντιμέτωπη με προχωρημένη μορφή λευχαιμίας που απειλεί να καταστρέψει την ζωή και την καριέρα που έχει χτίσει μέχρι αυτήν την στιγμή. Η καλύτερη ελπίδα της, είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από άτομο της οικογένειας. Αλλά αυτή η προσπάθεια επανασύνδεσης των δεσμών, την φέρνει αντιμέτωπη με το άσχημο παρελθόν των ενδοοικογενειακών της σχέσεων που θα καθησυχαστεί.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: CHEREEN BUCKLEY, JELENA BUDMIR, SACHARISSA  CLAXTON, YUNUS BANNISTER, SCARLET SWEENEY,  NED WOLFGANG KELLY, RISHI NAIR 

ΣΕΝΑΡΙΟ: Emily Carlton

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Diana Oriflova

ΜΟΝΤΑΖ: Phillipa Carson

https://vimeo.com/215362651

 • HELGA ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΟΥΝΤ
  της Θελγίας Πετράκη (© 2016 - 20’)

Μία γυναίκα, ο γιατρός της, ένας φοιτητής πιάνου, ένας άντρας, η γυναίκα του και μια γάτα. Τι τους ενώνει; Tι τους χωρίζει; Ποία είναι η Χέλγκα ; Που βρίσκεται το Λουντ;

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΕΛΕΝΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ, ΜΙΣΕΛ ΒΑΛΕΪ, ΝΙΚΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ, ΑΝΕΖΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΑΜ ΑΣΤΟΣ ΑΡΝΟΛΝΤ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΡΑΠΑΣ, ΕΥΑ ΣΤΙΛΑΝΤΕΡ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΘΕΛΓΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΑΛΕΞ ΕΣΣΛΙΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

https://vimeo.com/182761064