Οι Barcelona Gipsy Balkan Orchestra στην Τεχνόπολη | Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου

BARCELONA GIPSY bALKAN ORCHESTRA

 

«...απάντηση στο σκοτάδι

το πολυπολιτισμικό φως της μουσικής»

 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 

Μια ονειρεμένη «πολυπολιτισμική» μουσική βραδιά,

με ταυτότητα και ρίζες βαθιές!

 

Μια δυνατή, ρυθμική και πολύχρωμη φιέστα για να μας μυήσει στις μουσικές Klezmer, να μας σαγηνεύσει με την Jazz Manouche και να μας ξεσηκώσει με τη μουσική των Ρομά!

 

Μια ταξιδιάρικη μπάντα, μια ορχήστρα «multiculti» που σμίγει χώρες, κουλτούρες, λαούς και πολιτισμούς, μία μπάντα με βαλκανικές και τσιγγάνικες επιρροές, η Barcelona Gipsy balKan Orchestra έρχεται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου για μια και μοναδική συναυλία στην Τεχνόπολη.

 

Οι BGKO είναι μία κολεκτίβα μουσικών από όλη την Ευρώπη που με ορμητήριό τους τη Βαρκελώνη, ξυπνούν το ενδιαφέρον του κοινού για τις παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και των Μεσογειακών ακτών, μέσω των αυθεντικών διασκευών τους.

 

Ένας Γάλλος, ένας  Ισπανός, ένας Ουκρανός, ένας Ιταλός, ένας Σέρβος, μια Καταλανή αλλά και ένας Έλληνας. Ένα πολύχρωμο μουσικό γαϊτανάκι που έρχεται να μας στροβιλίσει με μελωδίες καταλανικές και μουσικές επαναστατικές από την Κούβα, να μας γνωρίσει την τζαζ της Αιθιοπίας, αλλά και στους βαλκανικούς ήχους της Βοσνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

 

Μουσική που ενώνει και στοχεύει στην καρδιά χωρίς κόλπα.

 

Οι ίδιοι λένε για τις μουσικές τους ρίζες:

«Η βάση μας είναι σίγουρα στα Βαλκάνια. Η μουσική την Βαλκανίων είναι για μας ένα σύνολο από παραδόσεις και πολυεθνικές κουλτούρες που ξεπερνά τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αντλώντας από τις ιστορίες λαών που έχουν ανά περιόδους κατοικήσει σε αυτά τα μέρη: Ασκενάζι και Σεφαραδίτες Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Οθωμανοί, Αραβες... Από εκεί και πέρα, με τα τραγούδια που έχουμε παίξει όλα αυτά τα χρόνια, ο δικός μας μουσικός χάρτης θα έφτανε από την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Ρωσία ως τη Λατινική Αμερική».

 

Τα μέλη της BGKO "με δικά τους λόγια":

 

SandraSangiao (Καταλωνία, Ισπανία) φωνή

«Ο ήλιος, η ψυχή και η ενέργειά μας»

 

MattiaSchirosa (Ιταλία) ακορντεόν

«Ο νους, το όραμα και η τρέλα μας»

 

JulienChanal (Γαλλία) κιθάρα

«Ο ακούραστος jamσεσιονίστας μας, η καλοσύνη και η δημιουργικότητά μας»

 

Stelios Togias (Ελλάδα) κρουστά

«Η μηχανή του ρυθμού μας, ο καλύτερος οδηγός και ο πιο τρελός μας άντρας»

 

IvanKovačević (Σερβία) κοντραμπάσο

«H ψυχή, η σοφία και η δύναμή μας»

 

DanielCarbonell (Καταλωνία, Ισπανία) κλαρινέτο

«Ο klezmer ήχος μας, ο κομψός κλαρινετίστας και φωτογράφος μας»

 

OleksandrSora (Ουκρανία) βιολί

«Το κλασικό μας στυλ, ο εκλεπτυσμένος ακροατής και βιρτουόζος μας»

 

Ο μοναδικός και σύγχρονος ήχος των BGKO προέρχεται από την παθιασμένη κι αδιάκοπη αναζήτηση ήχων και ηχοχρωμάτων από τη τσιγγάνικη, ασκενάζυ, βαλκανική και μεσογειακή μουσική. Ένα σύνολο πολυπολιτισμικών μουσικών παραδόσεων που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και τρέφεται καλλιτεχνικά από το αποτύπωμα των διαφορετικών πληθυσμών που έχουν ζήσει μέσα σε αυτά.

 

Το ίδιο το συγκρότημα έχει αναμίξει τις διαφορετικές καλλιτεχνικές επιρροές των μελών του, έχει εμπλουτίσει και διαμορφώσει τη ζωντανή μουσική σκηνή της Βαρκελώνης: από παραδοσιακά καταλανικά, ελληνικά, ιταλικά, ρώσικα κι ανατολίτικα τραγούδια στις ζωτικές δονήσεις της τσιγγάνικης jazz και ροκ.

 

Η αρχική ομάδα των BarcelonaGipsybalKan Orchestra δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2012, όταν έντεκα μουσικοί βρέθηκαν στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Ρομά. Τότε είχαν το όνομα BarcelonaGipsyKlezmer Orchestra και η σεφαραδίτικη εβραϊκή μουσική, το klezmer, κυριαρχούσε στο ρεπερτόριο τους. Το 2014 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, Imbarca, που περιελάμβανε τραγούδια όπως τα: "HastaSiempre, Comandante", "CiganiLjubiatPesnji"και "Ladamad'Aragó". Ακολούθησε το 2015 το BalkanReunion. Το 2016 έγραψαν το soundtrackEuropacierralafrontera (Europeclosestheborder) αλλά και το άλμπουμ DelEbroalDanubio.

 

Το Μάρτιο του 2018 οι BGKO κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ τους, AvoCanto.

«Πολλές συναυλίες, διαφορετικά μέρη, άνθρωποι, μουσικοί και στιγμές που μας συγκινούν ακόμα, γέννησαν τα τραγούδια αυτού του δίσκου». Ένας δίσκος με ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και «...Avo Canto σημαίνει «τραγούδια των παππούδων» στην Εσπεράντο, τη μοναδική γλώσσα ικανή να αποτυπώσει και να εκφράσει απόλυτα την ποικιλομορφία και την «πολυπολιτισμικότητα» της μπάντας μας».

 

Η BGKO εξακολουθεί να ανθίζει και να εξελίσσεται. Μέσα από συναυλίες, μουσικές συναντήσεις και περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο: Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Σερβία, Καναδά, Αμερική, Σλοβενία, Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Αυστρία και Ισπανία είναι μερικές από τις χώρες που εμφανίζονται τακτικά.

 

Έρχονται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με εικόνες και εμπνεύσεις από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με αρώματα Ανατολής και Δύσης, να μας ξεσηκώσουν και να «τζαμάρουν» νότες παραδοσιακές σε μια πληθωρική, γεμάτη χρώματα μουσική γιορτή!

 

Barcelona Gipsy balKan Orchestra

 

Ακολουθήστετους

http://bgko.org/?lang=en

https://www.facebook.com/BarcelonaGipsybalKanOrchestra/

https://www.instagram.com/bcngipsybalkanorchestra/

https://twitter.com/bcngipsybalkan

 

ΔΕΙΤΕ

 

Od Ebra do Dunava (Live in Vilnius)

https://www.youtube.com/watch?v=uOtGayTFmF8&feature=youtu.be

 

Geamparalele (Romania)

https://www.youtube.com/watch?v=5YPl8pyOllE&fbclid=IwAR2_Cbq-hjqBvUtglhXQDnyp2RILu_R1ddWOweG3qLLafqZX-otw_7UNRBc

 

Lule, Lule

https://www.youtube.com/watch?v=Oztvh92T7Zg&feature=share&fbclid=IwAR2gcKMWuoBtKWADg6RsI6tAU0dYhAaRQROnPRl2Zr20_oeGebPWmyrBdho

 

KrivoSadovskoHoro (Live at Mittelfest, Italy)

 

https://www.youtube.com/watch?v=YuARnfAMwqA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0KB8DkBkzT2C7cYOOskm581lZ4uflYqRkCcHmqQ3dbEBPL25A9LjwB6S4

 

Barcelona Gipsy balkan Orchestra

 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι

www.athens-technopolis.gr

 

Οι Πόρτες ανοίγουν: 19:30

Ώρα έναρξης: 21:00

 

Οργάνωση Παραγωγής: Ηχόχρωμα

 

Τιμές εισιτηρίων

 

Earlybird: 10 ευρώ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων)

Μετά την εξάντληση των earlybird εισιτηρίων, η τιμή στην προπώληση θα διαμορφωθεί στα 12 ευρώ

15 ευρώ (ΤΑΜΕΙΟ, την ημέρα της συναυλίας)

 

Σημεία Προπώλησης

 

Δίκτυο viva

 

ηλεκτρονικά: www.viva.gr

 

Τηλεφωνικά: στο 11876

 

Φυσικά σημεία

Reload, SevenSpots, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ΠολυχώροςYoleni's (Σόλωνος 9) και VivaSpotΤεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης).