Η μεγάλη Γιορτή «το ΑΝΤΑΜΩΜΑ» στο Ασκληπιείο (ΡΟΔΟΣ) | 21 & 22 Ιουλίου

Η καθιερωμένη δράση του μορφωτικού και εξωραϊστικού συλλόγου Ασκληπιείου, αφιερωμένη στην ξενιτειά, το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» των Αποδήμων Ροδίων, θα πραγματοποιηθεί με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού - Πολιτισμού Δωδεκανήσου και το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού – Υπουργείο Εξωτερικών στις 21 & 22 Ιουλίου 2018 στο πνευματικό κέντρο και τον εξωτερικό χώρο.  Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Παρροδιακών Συλλόγων Αποδήμων Ροδίων, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων του νησιού, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, φορέων και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου.

 

Συνοπτικά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

  • Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων, Σάββατο 21/07/18
  • Μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Καζούλλη, Σάββατο 21/07/18
  • Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη – Καζούλλη με τίτλο «μια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920. Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα, Κυριακή 22/07/18
  • «Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα!», Κυριακή, 22/07/18

 

Για την διευκόλυνση της μεταφοράς από τη Ρόδο, έχει προγραμματιστεί λεωφορείο με εκκίνηση από την εκκλησία Αγίου Φραγκίσκου και τα κάτωθι δρομολόγια:

 Σάββατο 21 Ιουλίου,

1η διαδρομή για το συνέδριο. Ρόδος – Ασκληπιείο, εκκίνηση: 08.00 (Άγιος Φραγκίσκος), επιστροφή: 15.30 (Ασκληπιείο)

2η διαδρομή για τη συναυλία Βασίλη Καζούλλη. Ρόδος – Ασκληπιείο, εκκίνηση: 19.00 (Άγιος Φραγκίσκος), επιστροφή: 24.00 (Ασκληπιείο)

Κυριακή 22 Ιουλίου

Διαδρομή για την παρουσίαση βιβλίου και την εκδήλωση «Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα». Ρόδος – Ασκληπιείο, εκκίνηση: 08.00 (Άγιος Φραγκίσκος), επιστροφή: 14.30 (Ασκληπιείο)

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης ημέρας (Σάββατο 21 Ιουλίου)

 

1ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων, Σάββατο 21 Ιουλίου, Ασκληπιείο, Ρόδος. Ώρα έναρξης 09.30

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

·  ΗΛΙΑΣ ΤΟΜΑΖΟΣ | Πρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων

Θέμα | «Προτάσεις Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής ΑΠΟΛΛΩΝ για προβλήματα και προοπτικές Αποδήμων Ροδίων»

· ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ | Γενικός Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Υπουργείο Εξωτερικών

Θέμα | «Οι γέφυρες του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα»

· ΑΣΠΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ |Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Παν/μίου Κρήτης | Επιστημονικώς Υπεύθυνη για το Έργο ΕΣΠΑ «Ελληνόγλωσση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διαπολιτισμική εκπαίδευση στη διασπορά»

Θέμα| «Οι δράσεις του ΕΔΙΑΜΜΕ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά»

· ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΑΣ | Διδάσκων Ελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικού Πολιτισμού. Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Τορόντο, Τμήμα Γλωσσών Πανεπιστημίου Γιορκ.

Θέμα | «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά. Η περίπτωση του Καναδά»

ΛΟΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ | Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού.

Θέμα | «Brain drain, η μετανάστευση υψηλά εξειδικευμένων νέων και η ανάπτυξη της χώρας»

·  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ | Εκπαιδευτικός στην  Αυστραλία

Θέμα | «Από τα ΣΙΑΝΝΑ προς την Αδελαϊδα με τις Νύφες του BEGONA»

Συνδιοργάνωση: Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασκληπιείου, Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού Δωδεκανήσου. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Υπουργείο Εξωτερικών.

Πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Παρροδιακών Συλλόγων Αποδήμων Ροδίων, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων του νησιού, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, φορέων και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου.

 

Συναυλία  με τον Βασίλη Καζούλλη, Σάββατο 21/07/18, ώρα 20.00. Ο Βασίλης Καζούλλης ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, θα συνοδεύεται σε αυτή την όμορφη βραδιά από την Ιωάννα Καβρουλάκη (φωνή -πλήκτρα) και τον Κώστα Πλατανιά (φωνή – κιθάρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αυθόρμητη χορηγία του ομογενή Στηβ Πελαρδή, επιχειρηματία, πρώην προέδρου της ομοσπονδίας παρροδιακών συλλόγων Αμερικής.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 22 Ιουλίου μετά τον εκκλησιασμό, στο πνευματικό κέντρο του χωριού Ασκληπιείο, με την

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη – Καζούλλη, Κυριακή 22/07/18, ώρα 10.30, (μετά τον εκκλησιασμό),  με τίτλο «Mια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: Ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920»  από την Καθηγήτρια Ελένη Σκούρου και τον τ.Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Παπαντωνάκη. Είναι μια ξεχωριστή προσέγγιση του θέματος της μετανάστευσης μέσα από τη βιωματική αφήγηση του πρωταγωνιστή και την περιπετειώδη ζωή του. Η δύναμη, η ευρηματική σκέψη (δημιουργική θα λέγαμε σήμερα), η χαρά και η δίψα για ζωή, το χιούμορ, η εργατικότητα, οι αρετές που κουβαλάει ο άνθρωπος από τον τόπο και την οικογένειά του, συνθέτουν μια ιστορία με θετική προσέγγιση και στα πιο δύσκολα θέματα. Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα ο οποίος αναφέρει σχετικά: « Η Βασιλείας Καζούλλη  μας διδάσκει τι σημαίνει Ασκληπενή ψυχή με το βιβλίο της. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής, ο Νίκος Αβδελλάς, συμβολίζει  την λαχτάρα για ένα καλύτερο μέλλον, με σταθερό γνώμονα την αγάπη για το χωριό του, το Ασκληπιείο της Ρόδου». Συμμετέχουν ο  Πέτρος Λαουδίκος και η Μαρία Καζούλλη‎ καθώς και οι μουσικοί: Γιάννης Κλαδάκης, Γιώργος Κούτρος, Γιώργος Λεντάκης και Κώστας Τσέκκας. Η μουσική έχει αναφορές στα ρεμπέτικα της δεκαετίας του 1920 στην Αμερική με την ανάλογη ατμόσφαιρα. Ένα αξιέπαινο πόνημα με θέμα τη μετανάστευση παρουσιάζει και αναδεικνύει με απλό τρόπο και επιστημονικό υπόβαθρο θέματα επίκαιρα του χθες και θα διαβαστεί πολύ!


«Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα!», Κυριακή, 22/07 ώρα 12.00, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης - Νότιο Αιγαίο 2019. Η δράση “Aegean mamas know best”, με τη συμμετοχή γιαγιάδων, μαμάδων και παιδιών, έχει στόχο να  αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τη σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι και εν τέλει την εξοικείωση και την υιοθέτηση από ολόκληρη την οικογένεια, ενός υγιεινού τρόπου διατροφής που θα  περιλαμβάνει τα προϊόντα διατροφής ντόπιας παραγωγής, αρωματικά και βότανα, το μέλι, τα γαλακτοκομικά του τόπου κλπ. Στρατηγικός εταίρος στη δράση είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην μετάδοση μηνυμάτων για τη γαστρονομία, την παράδοση, τις αξίες του κάθε τόπου. Θα συναντήσουν τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβη της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, για να μαγειρέψουν και να συζητήσουν για όλα αυτά που «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα».  Τα παιδιά θα ασχοληθούν στο δικό τους εργαστήρι με τις παραδοσιακές γεύσεις, θα φτιάξουν κουλουράκια, θα πλάσουν το δικό τους ζυμάρι.

Τα τοπικά προϊόντα και οι γεύσεις μένουν στη μνήμη, η παραδοσιακή κουζίνα και η σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού, η υγιεινή διατροφή, είναι στοιχεία που θα ενθουσιάσουν τόσο τους ντόπιους όσο και τους Αποδήμους που θα μεταφέρουν το γαστρονομικό, πολιτιστικό πλούτο στην οικογένειά τους.  Αποκλειστική αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019»  είναι η Aegean Airlines.

Συνδιοργάνωση: ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασκληπιείου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού Δωδεκανήσου και το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου. Η δράση τελεί  υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Υπουργείο Εξωτερικών. 

Λίγα λόγια για την παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη – Καζούλλη 

 

H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού – Πολιτισμού Δωδεκανήσου, το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασκληπιείου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου  ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΚΟΥΡΤΗ-ΚΑΖΟΥΛΛΗ - ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΈΝΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1920 (Εκδόσεις Παπαζήση – Αθήνα, 2018).

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ασκληπιείου Ρόδου.

 

Ομιλητές είναι οι:

Ελένη Σκούρτου

Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Γιώργος Παπαντωνάκης

τ. Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα. Συμμετέχουν ο Πέτρος Λαουδίκος και η Μαρία Καζούλλη και οι μουσικοί: Γιώργος Κούτρος, Κώστας Τσέκκας, Γιάννης Κλαδάκης και Γιάννης Λεντάκης.

Συντονισμός εκδήλωσης, Άντα Καραγιάννη

 

Η συγγραφέας Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη φωτίζει πτυχές του κοινωνικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου της μετανάστευσης των Ελλήνων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920 μέσα από την κατάθεση και κριτική μελέτη ενός πρωτότυπου χειρογράφου: η συνάντησή της στη διασπορά με τον Νικόλα Αβδελλά, Ροδίτη μετανάστη, αποτέλεσε το έναυσμα για την αφήγηση και αναπλαισίωση της πολυτάραχης ζωής μιας πολυσχιδούς ενδιαφέρουσας προσωπικότητας. Στις περιπέτειες του αφηγητή -που εγκατέλειψε τη Ρόδο των παιδικών του χρόνων αναζητώντας, όπως τόσοι Έλληνες, μια καλύτερη τύχη- ανταμώνουν σκληρές αλλά και αισιόδοξες σκηνές μιας πορείας από τη φτώχεια, την παραβατικότητα και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια της εποχής στην ευημερία, την κοινωνική προσφορά και την προσωπική ολοκλήρωση. 

 

Το γέλιο και το δάκρυ συνυπάρχουν μόνο που εδώ η φωτεινή πλευρά της ζωής αναδύεται κυρίαρχη μέσα από το προσωπικό στίγμα του Νικόλα Αβδελλά που αναπλάθει τη διαδρομή του με σκωπτικό και χιουμοριστικό τρόπο συνδυάζοντας μάλιστα το ροδίτικο γλωσσικό ιδίωμα με την ιδιαίτερη γλώσσα επικοινωνίας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Στο χειρόγραφό του ξεδιπλώνονται οι ελπίδες, τα όνειρα και οι ματαιώσεις μιας ολόκληρης γενιάς Ροδιτών μεταναστών. Συνιστά έτσι καθρέπτη της εποχής του, αλλά και βάση επιστημονικής διερεύνησης του  φαινομένου της μετανάστευσης στις διαφορετικές του εκφάνσεις.

 

Η συγγραφέας, με άξονα τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας του αφηγητή, προχωρά -με τη βοήθεια και της βιβλιογραφίας- στην κριτική μελέτη των πολιτισμικών και κοινωνικών συνθηκών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της μετανάστευσης των Ελλήνων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '20 εστιάζοντας στη ενεργή συμμετοχή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι και στην πολύπλευρη προσφορά τους.

 

Η έκδοση έγινε με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.