"Το Αγκάθι της Ακακίας" στο Θέατρο Σοφούλη | Σάββατο 19 Μαΐου

«Μπορεί κανείς να ξεχάσει και να καταπνίξει πολλές από τις αναμνήσεις του. Δεν μπορεί όμως να σβήσει ποτέ από τη μνήμη του τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας».

 

Ύστερα από την ολοκλήρωση των επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Άβατον στην Αθήνα, Το Αγκάθι της Ακακίας θα παρουσιαστεί για μια μοναδική παράσταση στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 19 Μαΐου στις 21:30.

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η πρακτική της κλειτοριδεκτομής βλέπει τα φώτα της θεατρικής σκηνής. Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.), η επίσημη ονομασία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε., είναι μια παράδοση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας.Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα κορίτσι ηλικίας 3-12 χρόνων κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο θα ακουστεί η κραυγή ενός παιδιού. Ο Φίλιππος και η Μαρίνα έστρεψαν «ευήκοον ους» στην κραυγή αυτή. Εσύ;

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Δύο νέοι ηθοποιοί, ο Φίλιππος και η Μαρίνα, αναζητούνένα θεατρικό έργο. Καθώς εξερευνούντα κλασικά κείμενα του δυτικού θεάτρου, «σκοντάφτουν» στο μείζον θέμα της πρακτικής της κλειτοριδεκτομής…Η απόφαση δύσκολη, αλλά τα στοιχεία που ανακαλύπτουν δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς. Σήμερα, περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας βιώσει την πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων.  Έτσι, Το Αγκάθι της Ακακίας είναι μια θεατρική πράξη, μια κατεξοχήν πολιτική πράξη, όπου ιστορίες κοριτσιών, βασισμένες σε πραγματικές μαρτυρίες, δραματοποιούνται στη σκηνή, με στόχο το φωτισμό κάποιων πτυχών, που μας είναι άγνωστες ακόμα και σήμερα. Πτυχές, που φωτίζουν τον ίδιο μας τον εαυτό…

«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: μία όταν σε κόβουν, μία όταν παντρεύεσαι και μία όταν γεννάς».

Λίγα λόγια για τον δημιουργό του έργου:

Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της δραματικής σχολής Κεντρική Σκηνή, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του χώρουκαι έχει εργαστεί ως ηθοποιός στις παραστάσεις Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον μάγκακαι Σμύρνη μου αγαπημένη στον Ελληνικό Κόσμο, και στην παράσταση Καθρέφτες στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.Το τελευταίο διάστημα ασχολείται επαγγελματικά και με το Εκπαιδευτικό Θέατρο.

 

Ταυτότητα παράστασης:

Ιδέα- Υλοποίηση: Φίλιππος Ζαρφειάδης

Ερμηνεία: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη Κρουστά: Θωμάς Αντωνόπουλος

Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης

Φωτογραφίες και Βίντεο: Βαγγέλης Γουβέλης Αφίσα: ΚυριακήΓεωργοπούλου

Με την υποστήριξη του Μικρού Χώρου Τέχνης

Παραγωγή: Ουρανός με αστέρια

Οργάνωση παραγωγής: ΆνταΤσεσμελήEdwards

 

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά

Προπώληση: Στα ταμεία του Θεάτρου Αυλαία

Τηλ. Κρατήσεων – Πληροφορίες:2310-423925

Παράσταση: Σάββατο 19 Μαΐου στις 21:30

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)