Πλάτων Ανδριτσάκης «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΙΑ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» (Soundtrack)

Μουσική ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΙΑΣ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Από την ταινία του ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
CD SOUNDTRACK

Ο συνθέτης Πλάτων Ανδριτσάκης υπογράφει τη μουσική της πρόσφατης δημιουργίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΙΑ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ». Μια κινηματογραφική κατάδυση στη μνήμη, μισό αιώνα μετά, με μαρτυρίες και πρόσωπα, που φωτίζουν πτυχές ενός ανθρώπου που το όνομά του θα γίνει σύμβολο τη σύντομη άνοιξη της δεκαετίας του `60.

Οι μουσικές συνθέσεις προέκυψαν «όπως τις παρέσυρε ο κυματισμός των πλάνων» , αναφέρει ο συνθέτης «που τα συντρόφεψα με τη συγκίνηση που μου ξυπνήσανε, όχι μόνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αλλά και τα πρόσωπα που μιλούσανε για αυτόν. Πρόσωπα ακέραια, καθαρά, με τα σημάδια ενός χρόνου που τα χάραξε με μια εντιμότητα, ένα θάρρος και μια αξιοπρέπεια μιας άλλης εποχής,...».

Η μουσική της ταινίας, μοιρασμένη σε 14 μέρη, συμβάλει πάνω στο λόγο της εικόνας , όχι ως προσθήκη αλλά ως συνεργία βιώματος ενός προσώπου, μιας εποχής και ενός άλλου ήθους και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος: «Βλέπω την ταινία μέσα από τη μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Κι αυτό το βλέμμα φωτίζει γερά το ταξίδι του ραβδοσκόπου».

Εύστοχη και η αναφορά της κριτικής «στη λειτουργική, αφηγηματικά και αντιστικτικά, μουσική» –ενώ όπως γράφτηκε «κάποιοι ήχοι θυμίζουν Μορικόνε στο «Αλονζανφάν».

Το soundtrack της ταινίας «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΙΑ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, σε μουσική σύνθεση Πλάτωνα Ανδριτσάκη κυκλοφορεί από την Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας Έλευσις με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού υποψήφια πόλη 2021 (Η Τρίπολη είναι ο γενέθλιος τόπος του Γρηγόρη Λαμπράκη).

Το CD συνοδεύει 16 σέλιδη έκδοση με κείμενα και φωτογραφίες για τη ζωή και το έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη, την ταινία και τη μουσική.

Διανομή: Feelgood Records

Write a comment

Comments: 0