Ηλίας Ζούτσος "Ρίζα"

Ηλίας Ζούτσος – New Cd “Ρίζα”


Μετά από τον προηγούμενό του δίσκο “Σημείο” (2012), ο Ηλίας Ζούτσος καταθέτει τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Ρίζα”. Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει εννιά κομμάτια με μουσική και στίχους παραδοσιακούς, τα οποία παίζονται σήμερα στην Κρήτη αλλά η αρχή και η προέλευσή τους χάνονται στους αιώνες. Ηχογραφήθηκε όλος live και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία στην ενορχήστρωση και τη μελωδική επεξεργασία. Με λιτά εκφραστικά μέσα (δύο σόλο όργανα και μια φωνή) κατευθύνεται στον πυρήνα της μουσικής. Μαζί με τον ίδιο που υπογράφει τη διασκευή όλων των κομματιών παίζει λύρα και τραγουδά, συμπράττει και συνομιλεί με το λαούτο του και σε αυτόν το δίσκο επιλέγει να επιστρέψει στη δισκογραφία μετά από αρκετά χρόνια, ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), αδερφός του Νίκου Ξυλούρη και ζωντανός μύθος της κρητικής μουσικής, ο οποίος φέρει το βίωμα μιας γενιάς μουσικών που έπαιζαν ήδη πριν την ίδια την αρχή της δισκογραφίας.

‘Ενα ηχητικό τοπίο μιας ολοκληρωμένης εικόνας τόσο παλιάς, και τόσο καινούργιας μέσα στη σημερινή “αφθονία”. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός: “Ο τίτλος και όλος ο δίσκος προήλθε από μια βαθύτερη ανάγκη και μια φράση που τριγυρίζει χρόνια το μυαλό: “Όχι ρίζα, όχι ανθός.”” Ο δίσκος “Ρίζα “ κυκλοφορεί από την ANTart Productions, με σχέδια του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

Ο Ηλίας Ζούτσος ξεκινά από μικρή ηλικία παίζοντας κρητική λύρα. Ακολουθεί το βιολί και οι κλασικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και κάπου εκεί το τραγούδι, η κιθάρα και το λαούτο. Σήμερα είναι αριστούχος διπλωματούχος βιολιού και Ανώτερων Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου, πρώτος αριστεύσας απόφοιτος και υποψήφιος Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων (Α’ βιολιά).

Εκτός από τις παραστάσεις που έχει παίξει και τραγουδήσει σε κάποιους  από τους σημαντικότερους χώρους συναυλιών στον κόσμο και τις συνεργασίες με Γ. Μαρκόπουλο, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ross Daly και Γ. Χαρούλη, τα τελευταία χρόνια γράφει δικά του τραγούδια και μουσική ανιχνεύοντας νέους μουσικούς δρόμους. Μέρος της δουλειάς αυτής είναι το ”Σημείο” (2012) και ο καινούργιος του δίσκος “Ρίζα”, που κυκλοφορούν από την ANTart Productions.

http://www.iliaszoutsos.gr
http://www.youtube.com/user/iliaszoutsos
http://tinyurl.com/facebook-iliaszoutsos

Write a comment

Comments: 0