Το φως των πλάνων αστεριών της Μαίρης Μανδάλη (Εκδόσεις Λιβάνη)

Άνθρωποι πολλοί, τούτο το ζεστό Απρίλη, θακουβαλήσουν τη δική τους ιστορία στο σπίτι τηςθάλασσας, στην καρδιά τους, στο μυαλό τους,στην ψυχή τους, στο κάθε σημάδι του κορμιούτους, μια θύμηση, μια αλήθεια ζωής, μια ντροπή,μια κατηγόρια, μια αγάπη κι ένα μωρό. Είναιάνθρωποι παλιοί κι αγαπημένοι, άλλοι καινούριοικαι ξαφνικοί. Άνθρωποι-ευχές, άνθρωποι-χρωστούμενοι, κι ανάμεσά τους, πέρα και πάνω από τις αναμνήσεις, άνθρωποι-σημάδια.
Αν η Ελένα ζούσε σε τούτο τον κόσμο της ύλης, θα ένιωθε λίγη μοναξιά.Ίδια μ’ αυτή που νιώθεις όταν μια παράσταση βαδίζει στο τέλος της κι εσύαγωνιάς για την αποδοχή ή την απόρριψη. Μα ένα νανούρισμα θα αντηχήσειολούθε στο νησί και για πρώτη φορά θα ακουστεί. Κι όταν το φως της μέραςθα νικήσει εκείνο των πλάνων αστεριών, μια αύρα θα φέρει το άρωμά της κι ηΕλένα θα νιώσει ευτυχισμένη κι ας μη ζει πια σε τούτο τον κόσμο της ύλης.
Για τις τρεις γυναίκες το «κουτί της ευτυχίας» φέρει ένα μυστικό, μια πλάνηκαι μια ευχή. Για την Ερσαλία μια εμμονή που της κατέστρεψε τη ζωήκαι μια απάτη που εύκολα συγχωρέθηκε, μα μόνο από έναν άνθρωπο, όχιαπό τη μοίρα. Για την Αμαλία τους χτύπους μιας καρδιάς μέσα της πουαπεγνωσμένα προσπάθησε να την κάνει να σιγήσει, μέχρι τη στιγμή που τηνάκουσε να νανουρίζεται. Για την Τζούλια την τελευταία ευκαιρία μιας ευτυχίαςτιμωρημένης για μια καρδιά που χτύπησε και σιώπησε. Την τελευταία ευκαιρίαμιας αγάπης που πάντα θα βρίσκει «...στο χείλος του κόσμου, δώθε απ’ τοόνειρο και κείθε απ’ τη γη!».

Write a comment

Comments: 0