ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2014-2015

«Ο Κάρλ Γιούνγκ και τα Χάπια...» του Παναγιώτη Κακατσίδη @ Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

«Ο ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ...»

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΚΜΝΗΝΗ»

ΕΝΑΡΞΗ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

 

«Ο Κάρλ Γιούνγκ και τα Χάπια...», του Παναγιώτη Κακατσίδη.

Μια θεατρική μελέτη πάνω στο μεγάλο έργο του γνωστού ψυχαναλυτή Κάρλ Γιούνγκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα !

Από την Θεατρική Ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο»

Η θεατρική ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο» παρουσιάζει την δωδέκατη θεατρική δουλειά της στο θέατρο Αλκμήνη. «Ο Κάρλ Γιούνγκ και τα Χάπια» αποτελεί το όγδοο συγγραφικό έργο του Παναγιώτη Κακατσίδη και είναι βασισμένο σε κείμενα του Κάρλ Γκουστάβ Γιούνγκ.

«Όποιος θέλει να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή, να αποχαιρετήσει τις μελέτες του και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοικτή καρδιά. Στη φρίκη των φυλακών, στα ψυχιατρικά άσυλα και τα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια, στα κοσμικά σαλόνια, στο χρηματιστήριο, στις σοσιαλιστικές συγκεντρώσεις, στις εκκλησίες, μέσα από την αγάπη και το μίσος, την εμπειρία των παθών κάθε μορφής στο δικό του σώμα, θα δρέψει πλουσιότερες σοδειές γνώσης από αυτές που μπορούν να του προσφέρουν τα βιβλία και θα γνωρίσει πώς να συμπεριφέρεται ως γιατρός στον ασθενή, με αληθινή γνώση της ανθρώπινης ψυχής», έλεγε ο Καρλ Γιούνγκ…

Μία διαφορετική ανάγνωση, υπό τη μορφή ενός εναλλακτικού πειραματικού αναλογίου. Το ά μέρος του έργου που παρουσιάστηκε την προηγούμενη θεατρική σεζόν ήταν ο προπομπός της θεατρικής παράστασης που περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο φέτος.

Ο συγγραφέας, παίρνει το ρίσκο και αποδεικνύει θεατρικά την άποψη του Κάρλ Γιούνγκ για το θέατρο: Το θέατρο είναι όνειρο και το όνειρο είναι θέατρο… Μια ονειρική δημιουργία, που το όνειρο είναι το θέατρο και αυτός που ονειρεύεται είναι η σκηνή, ο ηθοποιός, ο υποβολέας, ο σκηνοθέτης και ο κριτικός. Αυτό λοιπόν, αποδεικνύεται θεατρικά επί σκηνής, πάνω σε ομιλίες και γραφόμενα του Κάρλ Γιούνγκ.

Μια τρελή σουρεαλιστική κωμωδία με στοιχεία του θεάτρου του παραλόγου.

Η θεατρική ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο» πιστή στην άποψή της περί θεάτρου, εστιάζει πάλι στην εξελικτική διαδικασία θεατρικής έρευνας-πρόβας με τη μορφή παράστασης. Η παράσταση είναι μία εναλλακτική ρομαντική σουρεαλιστική κωμωδία, με στοιχεία αποδόμησης, θεάτρου του παραλόγου και θεάτρου της καταστροφής. Μια παράσταση-πρόβα με χαρακτήρα εξελικτικής διαδικασίας, στο πνεύμα του πειραματικού θεάτρου, με στυλ μεταμοντέρνο και με έντονη ροκ διάθεση !!!

Το έργο πραγματεύεται τη σύγκρουση των δυο φύλων και τις επικίνδυνες συνέπειες των διαταραχών της σεξουαλικότητας. Αρσενικό εναντίον θηλυκού. Η αιώνια διαμάχη μεταξύ τους. Άντρας και γυναίκα. Ασυμβίβαστες αντιθέσεις, οι οποίες αν ενεργοποιηθούν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταλήξουν σε θανατηφόρο μίσος.

Ανιμους και Ανιμα, κατά τον Κάρλ Γκουστάβ Γιούνγκ, έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ψυχαναλυτές όλων των εποχών.

Η γυναίκα κρύβει μια ασυνείδητη αρσενική πλευρά, μια εικόνα του άντρα το ανιμους. Ο άντρας φέρει στο ασυνείδητο του μια θηλυκή πλευρά την ανιμα. Όμως αυτά τα δυο στοιχεία πρέπει να είναι σε ισορροπία στον άνθρωπο. Στην σημερινή εποχή αυτά είναι σε ισορροπία όμως ;;;

Παίζουν (Αλφαβητικά):  Γιώργος Ανδρουτσόπουλους, Παναγιώτης Κακατσίδης, Δημήτρης Τσαμάκος

Κείμενα-Σκηνοθεσία:   Παναγιώτης Κακατσίδης

Εικαστική Επιμέλεια:   «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο»

 

Έναρξη : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, Ώρα 21.30

Παραστάσεις : Έως 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015, Ώρα 21.30

 

Διάρκεια Παράστασης : 100’

Γενική : 12 € - Φοιτητές & Άνεργοι : 8 €

 

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

Κρατήσεις & πληροφορίες : 210-3428650, 6988429492


0 Comments

"Από τι ζουν οι άνθρωποι" του Λ. Τολστόι @ Θέατρο Πορεία

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

Από τι ζουν οι άνθρωποι

του Λ. Τολστόι

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Η θεατρική διασκευή του σπουδαίου διηγήματος του Λ. Τολστόι «Από τι ζουν οι άνθρωποι», μια τρυφερή ιστορία για δύσκολους καιρούς, που παίζεται στο Θέατρο Πορείαμετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική της επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρατείνεται και συνεχίζει παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 17.00 από την 1η Φεβρουαρίου 2015. 

Για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ζούμε επειδή φροντίζουμε τους εαυτούς μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που μας κάνει να ζούμε είναι μόνο η αγάπη. Σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης και Ηλίας Κουνέλας.

Συνοδοιπόροι σε αυτό το μαγικό ταξίδι η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και το σκηνικό τοπίο της Κατερίνας Χριστίνας Μανωλάκου. Tα σύγχρονα κείμενα της παράστασης είναι της Όλιας Λαζαρίδου.

Η ιστορία είναι απλή. Ένας φτωχός παπουτσής, την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα, βγήκε τουρτουρίζοντας έξω στο χιόνι για να μαζέψει τα λεφτά που του χρωστούσαν. Σε μια γωνιά του δρόμου έπεσε πάνω σ' ένα σωριασμένο, παράξενο, γυμνό άνθρωπο. Αποφάσισε να τον πάρει μαζί στο σπίτι του. Από το σημείο αυτό ξεκινά μια αλυσίδα από μυστήρια συμβάντα, απροσδόκητα και καταπληκτικά γεγονότα που θα αποκαλύψουν σ' αυτόν και τη γυναίκα του, τη μια και μοναδική αλήθεια, που είναι η απάντηση  στο ερώτημα: «Από τι ζουν οι άνθρωποι».

 

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας

Σύγχρονα Κείμενα Ολια Λαζαρίδου

Μουσική Κωνσταντίνος Βήτα

Σκηνικά – κοστούμια Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου

Κατασκευή κούκλας Μάρθα Φωκά

Ζωγραφιά Γιώργος Χαβουτσάς

Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου

Βοηθός σκηνοθέτη Αννα Μαρία Πασχάλη

Συμπαραγωγή: Λυκόφως – Θέατρο Πορεία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χριστίνα Γεωργιάδου

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με τι τρόπο να μιλήσει κανείς και να επικοινωνήσει με τους άλλους σε τέτοιους καιρούς σκοτεινιάς; Σε καιρούς που κανείς δεν μπορεί ούτε θέλει ν’ ακούσει κανέναν. Ίσως μια παραβολή, ένα παραμύθι που ξαναθυμίζει τα αυτονόητα να είναι ο τρόπος. Το διήγημα του Λ. Τολστόι «Από τι ζουν οι άνθρωποι» είναι ένα παραμύθι για μεγάλους που μιλάει ακριβώς γι’ αυτό το αυτονόητο που όμως όλοι γύρω μοιάζει να έχουν ξεχάσει.. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ζουν επειδή φροντίζουν τους εαυτούς τους, στην πραγματικότητα όμως η αγάπη είναι εκείνη που τους κάνει να ζουν.

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κυριακή 17.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 12 €, Φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, ανέργων: 10 €, Παιδικό (ως 12 χρονών): 8 €, Ομαδικό, σχολεία: 7 €

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

www.viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

70 λεπτά


SITE: www.lykofos.org

http://www.facebook.com/lykofostheater

http://twitter.com/lykofostheater


ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Πλατεία Βικτωρίας

www.poreiatheatre.com

https://www.facebook.com/poreiatheatre

https://twitter.com/poreiatheatre

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΑΜΕΙΟΥ

210 8210991, 210 8210082


0 Comments

"Ο Μυστικός Κήπος" της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ @ Θέατρο Αμιράλ

Θέατρο Αμιράλ

Ο Μυστικός Κήπος

της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ

 

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Αμιράλ, οι παραστάσεις του επιτυχημένου παραμυθιού «Ο μυστικός κήπος». Το κλασικό παραμύθι που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν επαναλαμβάνεται και μεταμορφώνεται σε μοντέρνο μιούζικαλ από την Μαριάννα Τόλη στη σκηνή του θεάτρου Αμιράλ. Το έργο παρουσιάζει μια ευαίσθητη εικόνα του κόσμου μας μέσα από τα ώριμα και καθαρά μάτια των παιδιών.

 

Η συγγραφέας Φ.Χ. Μπαρνέτ σημειώνει: «Οι σκέψεις μας είναι δυνατές σαν ηλεκτρικές μπαταρίες. Μπορούν να διαχέουν το καλό σαν τον ήλιο ή να σκορπίσουν το κακό σαν δηλητήριο.»

Η ελεύθερη διασκευή της Μαριάννα Τόλη τονίζει πως η θετική δύναμη της σκέψης έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όταν  εκφράζεται μέσω της αγάπης και της φροντίδας προς τη γη που μας φιλοξενεί.

Στην παράσταση, εκτός από την Μαριάννα Τόλη που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, συμμετέχουν εννέα επαγγελματίες ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές ακροβάτες και μουσικοί που παίζουν ζωντανά την υπέροχη μουσική του έργου.  Ακούγονται  γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Πασχάλη, του Ρόμπερτ Ουίλιαμς,  της  Μαριάννας Τόλη και άλλες δημοφιλείς επιτυχίες.  

Η έκπληξη της παράστασης είναι τα παιδιά που συμμετέχουν και τη διανθίζουν με το ταλέντο τους στο μιούζικαλ.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Μυστικός Κήπος είναι έργο γεμάτο συμβολισμούς, με μια έμφαση στην αγάπη προς τον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα.

Ο μυστικός κήπος είναι ο εσωτερικός μας κόσμος που όταν τον ανακαλύψουμε, μέσω της πραγματικής αγάπης, κατανοούμε τον βαθύτερο εαυτό μας και τη δύναμή μας.

Δε βρίσκω καλύτερη κληρονομιά για να αφήσουμε στα παιδιά μας, από την έννοια της φροντίδας για το συνάνθρωπό μας και για τη φύση. Αυτή η αγάπη μάς βοηθάει να ανακαλύπτουμε και να εξοικειωνόμαστε με  τα μυστήρια της γέννησης και του θανάτου, αυτού του αέναου κύκλου της ζωής και να ολοκληρωνόμαστε σαν άνθρωποι βοηθώντας θεραπευτικά τους γύρω μας.

Μαριάννα Τόλη

 

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαριάννα Τόλη

Επιλογή Τραγουδιών: Μαριάννα Τόλη

Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κούζιτζκιν

Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος

Κουστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα

Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός

Ενορχήστρωση: Πέτρος Πολίτης, Χρίστος Σερεμές

 

Μουσικοί

Χρίστος Σερεμές (Πιάνο), Νεφέλη Μαρκάκη (Βιολί), Πέτρος Πολίτης (Κιθάρα) Νηρέας Μαρκάκης (Τσέλο)


Πρωταγωνιστούν

Μαριάννα Τόλη, Γιώργος Λιβανός, Άντεια Ολυμπίου, Στέλιος Κέλερης,

Νεφέλη Μαρκάκη, Φανή Παρλή, Αλεξάνδρα Χάλαρη, Πέτρος Πολίτης,

Νηρέας Μαρκάκης.

 

Τα παιδιά που συμμετέχουν στις παραστάσεις

Ράνια Ελευθερίου, Στεφανία Τερζοπούλου, Νίκος Αθηναίος,

Γιώργος Μάλιος, Χριστίνα Μάλιου, Μαρία Νεφέλη Δούκα.

 

www.omystikoskipos.gr

www.facebook.com/omystikoskipos

 

Παραστάσεις:

Για το κοινό κάθε Κυριακή 11.30 και 15.30 


Γενική είσοδος: 12 ευρώ

 

Για τα σχολεία, πρωινές παραστάσεις καθημερινά 10.00 -12.00

Υπεύθυνος για τα σχολεία:  Γιώργος Ζήσης, 6937373788  

 

Θέατρο Αμιράλ

Αμερικής 10, Σύνταγμα 

Τηλέφωνα: 210.3639.385, 210.3608.856


0 Comments

ΜΑΚΒΕΘ  του  Ουίλιαμ Σαίξπηρ @ Από Μηχανής Θέατρο

Η   ETAIΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ  «ΣΥΝ-ΕΠΙ (+,Χ)»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ  «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ»

ΜΑΚΒΕΘ ... έως 1 Μαρτίου

 

32 έργα, εκ των οποίων τα 24 σε πρώτη παρουσίαση, 14 πρωτότυπες μεταφράσεις, συνεργασίες με 21 σκηνοθέτες, 20 σκηνογράφους-ενδυματολόγους, 16 φωτιστές, 8 μουσικούς, 92 ηθοποιούς, δύο συμπαραγωγές με το Φεστιβάλ Αθηνών και τέσσερα σημαντικά βραβεία.

Αυτός είναι ο απολογισμός της επτάχρονης πορείας της  Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+, Χ) του Άκι Βλουτή που στεγάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο.

Την θεατρική περίοδο 2014 – 2015 θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή τρία πολύ σημαντικά έργα το πρώτο από αυτά είναι ο Μάκβεθ.

Ο «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον Άκι Βλουτή-Μάκβεθ και την Κωνσταντίνα Τάκαλου-Λαίδη Μάκβεθ, Θα παρουσιάζεται από 1 Δεκεμβρίου σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σε διασκευή - σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Ο Μάκβεθ είναι η μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ και πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1603 και του 1606.

Η ιστορία του Μάκβεθ και της Λαίδης Μάκβεθ είναι γνωστή. Η τρέλα της εξουσίας, ο φθόνος, ο φόνος, η ενοχή, η αλαζονεία είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που  πραγματεύεται το έργο.

Ο στρατηγός Μάκβεθ γυρίζει νικητής απ' τον πόλεμο και τρεις μάγισσες τον καλούν να του ανακοινώσουν την προφητεία τους ότι θα γίνει βασιλιάς. Παρακινούμενος από τη σύζυγό του και από τη φιλοδοξία του, ο Μάκβεθ σκοτώνει το βασιλιά Ντάνκαν, τον οποίο φιλοξενούσε και γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας. Θέλοντας να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του, δολοφονεί και τον στρατηγό Μπάνκο, επειδή θυμήθηκε  ότι οι τρεις μάγισσες είχαν προβλέψει, ότι ο στρατηγός θα γεννήσει  βασιλιάδες. Από τη δολοφονία ξέφυγε ο γιος του Μπάνκο, ο Μάλκομ.

Στο ίδιο διάστημα,  η λαίδη Μάκβεθ βασανίζεται από τύψεις και παθαίνει νευρικές κρίσεις. Ένα βράδυ που υπνοβατεί, βλέπει τα χέρια της βαμμένα με αίμα και πεθαίνει. Ο Μάκβεθ βλέπει ότι ο στρατός που πλησιάζει στον πύργο του, με αρχηγό το Μάλκομ, κρατάει κλαδιά απ' το δάσος Μπέρναμ, όπως του είχαν πει οι μάγισσες. Μονομαχεί με το Μακντόφ του οποίου είχε δολοφονήσει τα παιδιά και τη γυναίκα και τελικά ο Μάκβεθ σκοτώνεται.

             

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Διασκευή - Σκηνοθεσία : Θάνος Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά - Εικαστική Επιμέλεια : Νίκος Αναγνωστόπουλος

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση : Χαρά Κότσαλη

Μουσική Σύνθεση-Ηχητικό Περιβάλλον: Αντώνης Μόρας

Φωτισμοί : Χριστίνα Θανάσουλα

Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής - Μάκβεθ, Κωνσταντίνα Τάκαλου – Λαίδη

Μάκβεθ, Βασίλης Βηλαράς, Ελεάνα Γεωργιάδου, Κατερίνα

Μηλιώτη, ΕλένηΜολέσκη, Μάριος Παναγιώτου Γιώργος

Φλωράτος

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=GmqOSjQSTBY

 

INFO:

 Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή 20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Tιμές; 14 ευρώ, 10 ευρώ , κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10 ευρώ

 

Από Μηχανής θέατρο

Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, Αθήνα Τ.Κ. 104 36

Τηλέφωνα Ταμείου: (210) 5231131 

Εκτός ωρών ταμείου: 6957045138

Ε-mail: info@syn-epi.com


1 Comments

«H Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράττιγκαν @ Θέατρο Εμπορικόν

Τέρενς Ράττιγκαν

«H Εκδοχή του Μπράουνινγκ»

στο Θέατρο Εμπορικόν

2ος χρόνος επιτυχίας


EKTAKTH ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00

 

Μία έκτακτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 18:00 στο θέατρο Εμπορικον για την «Εκδοχή του Μπράουνιγνκ», που σημειώνει μεγάλη επιτυχία.  

 

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948) του Τέρενς Ράττιγκαν, που παίζεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη με τον Δημήτρη Καταλειφό στον κεντρικό ρόλο, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεων το Σάββατο 24 Ιανουαρίου. 

 

Η «Εκδοχή του Μπράουνινγκ», θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του  Βρετανού συγγραφέα και θα παρουσιαστεί με νέα διανομή, πάντα με τον εξαίρετο Δημήτρη Καταλειφό στο ρόλο του καθηγητή.

 

Το έργο

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» στερέωσε τη φήμη του Τέρενς Ράττιγκαν σαν ένα σοβαρό και ώριμο συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου του θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου».

 

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολλέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

 

Ο Ράττινγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή.

 

Ο συγγραφέας

Ο Σερ Τέρενς Μέρβιν Ράττιγκαν (1911-1977) έγραψε το πρώτο έργο του που ανέβηκε στο θέατρο το 1933, φοιτητής ακόμα στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σαράντα και πλέον χρόνων της καριέρας του (πενήντα, αν συνυπολογίσουμε και τις νεανικές δημιουργίες του), δημιούργησε είκοσι τέσσερα θεατρικά και περισσότερα από τριάντα σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Τα έργα του Ράττιγκαν όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να παίζονται με τεράστια επιτυχία μέχρι και στις μέρες μας, αλλά πλέον θεωρείται ένας σημαντικός κρίκος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς θεατρικών συγγραφέων.

 

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: την πρώτη, το 1951, σε σκηνοθεσία Άντονι Άσκουιθ, κέρδισε τα βραβεία Σεναρίου (Τέρενς Ράττιγκαν) και Α’ Αντρικού Ρόλου (Μάικλ Ρεντγκρέιβ) στο Φεστιβάλ των Καννών∙ τη δεύτερη, το 1994, σε σκηνοθεσία Μάικ Φίγκις και με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Γκρέτα Σκάκι.

Παίζουν:

Δημήτρης Καταλειφός,  Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ντένης Μακρής, Βύρων Σεραϊδάρης, Σωτηρία Ρουβολή, Κωνσταντίνος Γώγουλος Κυριάκος Ψυχαλής.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Γραμματικός

 

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: 

Τετάρτη, Κυριακή 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή 21:00

Σάββατο 18:00, 21:00

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Τετάρτη έως Παρασκευή 16€

Σάββατο & Κυριακή 18€

 

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:

Στο τηλέφωνο 211 1000 365, www.ticket365.gr, www.a-th.gr

Στο ταμείο του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Citylink

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.


0 Comments

"Πλατόνoφ" του Άντον Τσέχωφ @Τεχνοχώρος CARTEL

Τεχνοχώρος CARTEL

Άντον Τσέχωφ

Πλατόνοφ

 

Το πρώτο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, ο «Πλατόνοφ», αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς,  συνεχίζεται λόγω μεγάλης προσέλευσης στον Τεχνοχώρο CARTEL, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

 

Με σκοπό τον παραθερισμό, καταφτάνουν στο κτήμα της Άννας Πετρόβνα οι ξεπεσμένοι ήρωες μιας πάλαι ποτέ υψηλής κοινωνικής τάξης. Η παρουσία του Πλατόνοφ αρκεί για να δημιουργήσει στους παρευρισκόμενους έναν βαθύ προβληματισμό και αναστοχασμό γύρω από τις ανεκπλήρωτες εμμονές τους, τα όνειρα και τους έρωτες που δεν συνέβησαν ποτέ. Ο «Πλατόνοφ» είναι η νεανική φάρσα του Αντόν Τσέχοφ, από το σύμπαν της οποίας θα ξεπηδήσουν αργότερα οι ήρωες σε άλλα κλασικά έργα του όπως στο «Γλάρο», τις «Τρεις αδελφές» ή τον «Βυσσινόκηπο».

 

***

 

Το έργο αυτό ενώ γράφτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν ακόμα φοιτητής (1878-1883), πρωτοδημοσιεύτηκε το 1923 σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του (1904). Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο είναι τόσο το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχωφ όσο και το τελευταίο του. Αυτή μάλιστα η εντύπωση εντείνεται και από το γεγονός πως η πλοκή του αποτελεί ένα πρωτόλειο, ή ακόμα καλύτερα, μια άλλη εκδοχή του κύκνειου άσματος του συγγραφέα, του εμβληματικού Βυσσινόκηπου, αλλά και μια μεγάλη μήτρα που μέσα της κυοφορήθηκε το σύνολο του θεατρικού του έργου (Ιβάνοφ, Γλάρος, Τρεις Αδελφές, Θείος Βάνια κ.α.).

 

Υπάρχει και εδώ όπως και σε άλλα έργα του Τσέχωφ το παραδοσιακό ρώσικο κτήμα με την έπαυλή του κάπου στο νότο της χώρας, που λειτουργεί ως ένας πραγματικός όσο και συμβολικός χώρος για τους πολυάριθμους ενοίκους και επισκέπτες του, οι οποίοι συστήνουν ταυτόχρονα και μια μικρογραφία της παρακμάζουσας τσαρικής Ρωσίας (καταχρεωμένοι αριστοκράτες, απατεώνες, χωριάτες σε κοινωνική άνοδο, έμποροι, τοκογλύφοι, αλήτες).  Στο κέντρο αυτής της ομήγυρης, βρίσκεται ο Πλατόνοφ, ένας διανοούμενος της εποχής και προϊόν της βαθιάς κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα από δεκαετίες. Ευφυής και γοητευτικός, αλαζών και κυνικός, εισβάλλει στο μυαλό και την ψυχή όλων αδιακρίτως  και ανασύρει στο φως την ανικανότητά τους να αυτενεργήσουν και εντέλει να ζήσουν. Παίζοντας μαζί τους καταδεικνύει τα πνευματικά και συναισθηματικά τους όρια, ενώ ο ίδιος αφήνεται ηδονικά στα χέρια τους να αναγνωρίσουν σε αυτόν το «Δαίμονα» που θα τιθασεύσει το χάος του μυαλού τους.  Από τη θέση του μάγου – τελετάρχη ο Πλατόνοφ καλείται να διεκδικήσει για τον καθένα από τους ήρωες της συντροφιάς του, και γιατί όχι, για τον καθένα από τους θεατές του, ακριβώς σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, τη δυνατότητα μιας ώριμης σκέψης πάνω στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα

Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι

Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Δραματολόγος: Νάταλι Μηνιώτη

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Μουσική Επιμέλεια: Ενκε Φεζολλάρι

Φωτογραφίες-Video: Αθηνά Λιάσκου

Βοηθ. Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Βοηθ. Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Νίκος Αναστασόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Γεράσιμος Μαύρος, Γιάννης  Παπαιωάνου, Ιάσονας Παπαματθαίου, Μαρία Σκαφτούρα, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Παναγιώτης Σούλης, Φαίη Τζήμα, Στέλιος Τυριακίδης

 

Παρασκευή - Σάββατο 21:00 & Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια €12, €8 (μειωμένο), €5 (ατέλειες/ανέργων)

Προπώληση viva.gr

 

Τεχνοχώρος CARTEL

Α γ.  Αννης & Μικέλη  4 - Βοτανικός,  στάση  μετρό  Ελαιώνας

τηλ: 693 9898258 e-maiI: carteltexnoxoros@gmail.com

https://www.facebook.com/CartelTexnoxoros

www.carteltexnoxoros.com


0 Comments

"Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα @ Μικρό Παλλάς

Σάτιρα από τους «ΗΡΩΕΣ»

στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ


Για δέκα ακόμη παραστάσεις

 

Η Νατάλια Αλεξέγεβνα Μπρατούσκα Σεϊτανίδη θα συνεχίσει να γράφει στον αγαπημένο της Ιβάν μέχρι και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2014.

 

Μετά τη μαζική προσέλευση του κοινού και τα συνεχόμενα sold out, οι «Ήρωες» θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη σκηνή του Μικρού Παλλάς μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Πριγκίπισσες από τη Μόσχα, ναυαγοί, τηλεοπτικές ιερόδουλες, σαδομαζοχιστές και πολιτικοί κρατούμενοι, gay Ηπειρώτες, ακολουθούν τα βήματα του tango χορεύοντας τσάμικο και τραγουδούν στη σκηνή του Μικρού Παλλάς βαριά ποπ και ελαφριά ζεϊμπέκικα προσφέροντας στο κοινό υψηλή θετική ενέργεια.

Μια μουσικοσατιρική ομάδα ευέλικτη και προπονημένη που στόχος της είναι η συγκίνηση και το αυθεντικό γέλιο. Η ίδια η ζωή.

Όσοι μέχρι τώρα δεν έχετε πάρει γεύση από «Ήρωες», σπεύσατε!


Συντελεστές:

Ιδέα, κείμενα, σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου

Τα τραγούδια διαλέγει ο Πάνος Σουρούνης

Κίνηση: Ελένη Γκασούκα

Χορογραφία tranquila: Πάνος Χαλκιάς


Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκυ Καρατζόγλου, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Ματίνα Νικολάου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Αρετή Πασχάλη

 

Παίζουν οι μουσικοί:

Χρίστος Θεοδώρου

Κωστής Βήχος

Λάμπης Κουντουρογιάννης

Σπύρος Καραμήτσος


Στα κείμενα συμπράττει και ο Θοδωρής Αθερίδης


Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 21:00

Διάρκεια: 150 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15€

 

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:

Στο τηλέφωνο 211 1000 365, www.ticket365.gr, www.a-th.gr

Στο ταμείο του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Citylink

 

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ A.E


0 Comments

Σκηνές από έναν γάμο" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν @ ΠΟΛΗ Θέατρο

Σκηνές από έναν γάμο

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

2ος χρόνος

 

video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5CYsdfbojJo

 

Παράταση 2 εβδομάδων λόγω sold out έως 18.1 


Το ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη sold out επιτυχία του περσινού χειμώνα. Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Σκηνές από έναν γάμο, επιστρέφει από 17 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Με τους Δάνη Κατρανίδη και Παναγιώτα Βλαντή, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ:

Ο Γιόχαν και η Μαριάννα, ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, ζουν έναν ήρεμο και καθ’ όλα τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται σε ρήξη όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν ο Γιόχαν έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος ωστόσο έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει.

 

Οι «Σκηνές από ένα Γάμο» ανήκουν στη τελευταία δραματουργική περίοδο του Μπέργκμαν.  Με τη μοναδική του μαεστρία, ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης, μιλά για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και  με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό,  επώδυνο  αλλά και λυτρωτικό.  Το έργο αποτελεί απόσταγμα των προσωπικών του βιωμάτων και μια καλά κρυμμένη ειρωνεία διέπει όλη του την δράση.  Το τελικό απόφθεγμα τεμαχίζεται, αποδομείται, περνάει από αναθεωρήσεις και συντίθεται εκ νέου, για να μετατραπεί οριστικά σε μια κρυστάλλινη σπαρακτική μουσική δωματίου.

 

Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

 

Παίζουν

Γιόχαν: Δάνης Κατρανίδης

Μαριάννα: Παναγιώτα Βλαντή

 

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 18.30

 Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20.30

Κυριακή στις 18.30

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Τετάρτη & Πέμπτη: 15 € γενική είσοδος

 

10 € φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23ετών & συνταξιούχοι άνω των 65 ετών

Παρασκευή: 12 € γενική είσοδος

Σάββατο & Κυριακή: 18 € γενική είσοδος / 15 € φοιτητές

10 € άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών & συνταξιούχοι άνω των 65 ετών

 

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

 

ΠΟΛΗ θέατρο

Φωκαίας 4 κ Αριστοτέλους 87 - Πλ. Βικτωρίας

(δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό)

 

Κρατήσεις: 211 18 28 900


read more 0 Comments

«9:05» @ Θέατρο Διάνα

Θέατρο ΔΙΑΝΑ
«9:05»

Μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση

από τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη

 

Ένα τρένο που καθυστερεί. Μια μπάντα οκτώ μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στο σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες.

Το ελληνικό τραγούδι τέμνει την συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους.

 

Επί σκηνής:

Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος

Αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου

Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος

Drums – κρουστά: Στέφανος Δημητρίου

Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης

Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη

Κιθάρες –πνευστά: Γιάννης Αυγέρης

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Κείμενα: Οδυσσέας Ιωάννου

Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου

Ηχοληψία: Αλέκος Μπίτος

Video design: grou3

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης

Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο (απογευματινή – λαϊκή): 18:00

Σάββατο: 21:30

Κυριακή: 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 20€ πλατεία – 18€ εξώστης

Σάββατο απογευματινή - λαϊκή: 16€ πλατεία – 14€ εξώστης

Σάββατο: 22€ πλατεία – 20€ εξώστης

Φοιτητικό, νεανικό, συνταξιούχων, ανέργων: 14€ (εκτός βράδυ Σαββάτου και μόνο από το ταμείο του θεάτρου)

 

Ώρες ταμείου:

Καθημερινά εκτός Δευτέρας

Τρίτη και Τετάρτη 11:00 - 21:00

Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 11:00 - 22:00

Κυριακή 12:00 - 20:00

 

Προσφορά στην προπώληση: 2€ έκπτωση για κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή

 

Σημεία Προπώλησης:

Στο ταμείο του Θεάτρου, Ιπποκράτους 7 (εντός στοάς), τηλ 210 3626596

Καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload Stores

Ηλεκτρονικά στο viva.gr, public.gr

Τηλεφωνικά στο 11876 


ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ

Ιπποκράτους 7 (50 μ. από το μετρό Πανεπιστήμιο)

Τηλέφωνο 210 3626596


0 Comments

«ΗΡΑΚΛΗΣ- Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» @  Θέατρο OLVIO

ΗΡΑΚΛΗΣ

Η αληθινή ιστορία

 

Κείμενο: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης

 

Έως 22 Φεβρουαρίου
Στο Θέατρο OLVIO

Μια παράσταση για παιδιά από 6 ετών

 

Η εταιρεία θεάτρου «ΠΕΔΙΟ ΤΕΧΝΗΣ» παρουσιάζει την παράσταση «ΗΡΑΚΛΗΣ- Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ», σε κείμενο Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη στο Θέατρο OLVIO, από τις 6 Δεκεμβρίου.

 

Πρόκειται για μία διαφορετική ανάγνωση του γνωστού μύθου του Ηρακλή, ο οποίος έχει αποδοθεί με ακρίβεια αλλά και χιούμορ ώστε να προσελκύει τα παιδιά όλων των ηλικιών. Η χιουμοριστική προσέγγιση του μύθου του Ηρακλή ενισχύεται και από την αισθητική κόμιξ που χρησιμοποιείται στην παράσταση.

 

Οι 14 ηθοποιοί-απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, παρουσιάζουν τη γνωστή ιστορία του ημίθεου Ηρακλή, σύμφωνα με τους κώδικες του αυτοσχεδιασμού και του σωματικού θεάτρου, δίνοντας στους μικρούς θεατές την ευκαιρία για μια διαφορετική, βιωματική προσέγγιση της μυθολογίας.

 

Η ζωή και οι άθλοι του Ηρακλή παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο καθώς οι ηθοποιοί με τα σώματά τους ζωντανεύουν επί σκηνής τους χώρους, τα αντικείμενα και τα στοιχεία της φύσης: Ένα μουσείο με αγάλματα, ένα ρινγκ, το σπίτι της Αλκμήνης, το δάσος, μια σπηλιά, τη Λερναία Ύδρα, τα μουσικά όργανα, τον Άδη κ.α

 

Η παράσταση «ΗΡΑΚΛΗΣ-Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» ανέβηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία από την Ομάδα «ΠΕΤΑΕΙ» το 2001 στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σκαβάρας

Μουσική: Νίκος Τσέκος

Κίνηση- Βοηθός σκηνοθέτη: Αυγουστίνος Κούμουλος

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου, Βερόνικα Δαβάκη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιάννης Δαμάλας, Κωστάκης Ανδρικόπουλος, Γιάννης Ασκάρογλου, Ιουλία Γεωργίου, Χριστιάνα Δρόσου, Καίτη Ιωαννίδου, Θανάσης Πατριαρχέας, Ειρήνη Τσιριγώτη, Γιάννης Κόκκας, Ιζαμπέλα Μπαλτσαβιά, Δώρα Παρδάλη

 

Σκίτσο αφίσας: Γιώργος Γούσης

Φωτογραφίες: Άννα Παπαθανασίου

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 5μμ

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

(Πληροφορίες-κρατήσεις για σχολεία: Ευτυχία Πανουτσοπούλου κιν. 6947025226)

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Σχολεία: 6 ευρώ

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload

 

Θέατρο OLVIO: Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός τηλ. 2103414118


0 Comments

"Ψαρόσουπα" του Γιώργου Λεμπέση @ Θέατρο Ακροπόλ, παιδική σκηνή

Ένας παμπόνηρος μάγειρας βάζει σε εφαρμογή το καταχθόνιο σχέδιό του να μετατρέψει έναν μικρό όρμο της πανέμορφης Μήλου σε μια τεράστια Ψαρόσουπα. Για κακή του τύχη, τα νέα φτάνουν γρήγορα στο βυθό και τα ψάρια αναλαμβάνουν δράση.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ, στο σύγχρονο οικολογικό παραμύθι του Γιώργου Λεμπέση «Ψαρόσουπα», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, τηλ 2103643700, www.acropoltheter.gr).

Ένα παραμύθι που αγαπήθηκε πολύ μέσα από την ομότιτλη σειρά βιβλίων- best seller (εκδόσεων «Ψυχογιός») και έκανε περισσότερες από 50.000 πωλήσεις. Ένα παραμύθι που τραγουδήθηκε από αγαπημένους ερμηνευτές, όπως η Χάρις Αλεξίου, η Ερωφίλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Χαρούλης, στο ομότιτλο cd σε μουσική Ερωφίλης και στίχους Βαγγέλη Λεμπέση που κυκλοφορεί από τη «Sui Generis Music».

Το αγαπημένο παραμύθι παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή, σε μια παράσταση υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, με την υπογραφή του σκηνοθέτη, Λευτέρη Γιοβανίδη και με πρωταγωνιστές τους πολυτάλαντους ηθοποιούς, Ρένο Χαραλαμπίδη και Σοφία Κουρτίδου και άλλους οκτώ σπουδαίους ηθοποιούς. Σε ρόλο έκπληξη συμμετέχει ο Διονύσης Σαββόπουλος σε… απευθείας μετάδοση από το νησί της Μήλου!

 

Πρόκειται για μια παράσταση, που παίζει με το φως και το βίντεο, εμπλουτισμένη με μοναδικές κατασκευές. Μια παράσταση, όπου ψάρια τεραστίων διαστάσεων σε μια σκηνή-βυθό θα ζωντανέψουν με ένα μοναδικό τρόπο, που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα.

Με αφορμή το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, η «Ψαρόσουπα» θίγει με ένα μοναδικό, χιουμοριστικό τρόπο σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέματα. «Θεωρώ σημαντικό σε μια χώρα που δεν έχει την υποδομή για περιβαλλοντικές δράσεις, που γενικά δεν υπάρχει ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, να κινητοποιήσουμε τη νέα γενιά και να πλάσουμε συνειδητούς πολίτες που σέβονται και εκτιμούν τον πλανήτη Γη. Η παράσταση μας, το πετυχαίνει αυτό με έναν έξυπνο τρόπο. Οι μικροί θεατές μας θα γνωρίσουν τις ομορφιές και τη μοναδικότητα του ελληνικού βυθού», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Λευτέρης Γιοβανίδης.

 

«Ο κόσμος μας, φωνάζει για βοήθεια, ζητάει τα παιδιά να τον σηκώσουν και πάλι στο ύψος των ανθρώπων. Εκεί που η ευγένεια, το ήθος, ο σεβασμός, ξεκινούν από τα μέσα μας. Εκεί που οι ευθύνες μοιράζονται, όπως και τα δικαιώματα, κι ο εαυτός μας είναι πολύτιμος και δυνατός. Ένας κόσμος στο ύψος των ανθρώπων που η φύση είναι κομμάτι της ζωής και οι ζωές, ίσες κι ελεύθερες για όλους. Ένας κόσμος όπως μας αξίζει, μια κοινωνία που απ' τα παιδιά μας θα γεννηθεί, όμορφη ξανά», συμπληρώνει ο συγγραφέας της «Ψαρόσουπας», Γιώργος Λεμπέσης.

Η παράσταση θπαίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Γιώργος Λεμπέσης

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά - κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική: Ερωφίλη

Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος

Στίχοι τραγουδιών: Βαγγέλης Λεμπέσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ματσούκα

Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου

Βίντεο προβολές: Λουκάς Ζιάρας

Παραγωγή: Θεοφάνης Κιρκινέζος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ρένος Χαραλαμπίδης, Σοφία Κουρτίδου, Λορίνα Κατσιώτη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νάταλι Δήμου, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Βασίλης Ζώης, Τάσος Μερκούρης, Ερρίκος Μηλιάρης, Ιούλιος Τζιάτας.

Δήμαρχος (βίντεο): ο Διονύσης Σαββόπουλος

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Σάββατο, στις 3 μ.μ.

Κάθε Κυριακή, στις 11.30 π.μ. και στις 3 μ.μ.                              

Καθημερινές, παραστάσεις για σχολεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω εκλογών δεν θα δοθούν οι προγραμματισμένες για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου παραστάσεις. 

 

Τιμές εισιτηρίων

Ενήλικες 12 ευρώ

Παιδιά 10 ευρώ

Σχολεία 7 ευρώ

 

Εισιτήρια διατίθενται από τα ταμεία του Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 210-3643700), το viva.gr, τα καταστήματα «Ιανός», «Public», «Παπασωτηρίου», «Seven Spots» και «Reload» και τηλεφωνικά στο τηλ. 11876. 


read more 0 Comments

"Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;" του Simon Stephens  @ Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες 

ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;

του Simon Stephens


τελευταίες παραστάσεις: έως 21 Ιανουαρίου
 

7 βραβεία Olivier

Βραβείο Olivier Καλύτερου Έργου

 

Τέλος παραστάσεων την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου για το Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα; που παίζεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. Το βαθιά ανθρώπινο έργο του Ιρλανδού πολυβραβευμένου Simon Stephens που σκηνοθέτησε ο Τάκης Τζαμαργιάς, γνωστός και από την πορεία του στο θέατρο στην εκπαίδευση, μεταφέρεται από τη σκηνή του Αγγέλων Βήμα στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. Παίζουν οι Μάνος Καρατζογιάννης, Χρήστος Ευθυμίου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά. Φέτος μαζί τους και οι Ανατολή Αθανασιάδου, Αλέξανδρος Καλπακίδης. 

Mε επτά (από τα οκτώ) βραβεία Laurence Olivier – μεταξύ των οποίων και αυτό του καλύτερου έργου – έρχεται από την Αγγλία στη σκηνή του Θησείον το έργο που βασίζεται στο ομότιτλο βραβευμένο μπεστ-σέλερ του Μαρκ Χάντον. Το έργο, που αποτελεί έναν ύμνο στη διαφορετικότητα υπογραμμίζοντας την αξία της ετερότητας και της ατομικότητας, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Μια παράσταση που θα έπρεπε να δουν και όλοι οι έφηβοι.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα–Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά–Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κινησιολογία: Αλίκη Καζούρη

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια – Χριστίνα Σούνη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ: Γιώργος Μακρίδης

 

Ερμηνεύουν: Μάνος Καρατζογιάννης (στον ρόλο του Κρίστοφερ), Ανατολή Αθανασιάδου, Χρήστος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά

Παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου σε συνεργασία με το Αγγέλων Βήμα

 

Το βιβλίο Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα βράδυ, ο νεαρός ήρωας του έργου, ο Κρίστοφερ βρίσκει τον σκύλο της γειτόνισσάς του νεκρό με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του. Τότε και παρά την εντολή του πατέρα του, ο Κρίστοφερ με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα ξεκινά μια έρευνα για να ανακαλύψει «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα». Με αυτή την έρευνα ως αφορμή, ξεκινά η πορεία των ηρώων προς τη γνώση, την αυτογνωσία, την ανατροπή των όσων, μέχρι τότε, καθένας τους πίστευε για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για το μέλλον. Μαζί σηματοδοτεί και την αφετηρία μιας πορείας προς την αναθεώρηση όσων, μέχρι τότε, καθένας ξεχωριστά πίστευε για τον Κρίστοφερ, αλλά και όσων ο ίδιος ο Κρίστοφερ πίστευε για τον εαυτό του, για τις δυνάμεις και για τις προοπτικές του.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Aπό 26 Νοεμβρίου 2014 έως 21 Ιανουαρίου

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 21.00, Σάββατο 17.00, Κυριακή 17.00

 

Ticket Services:

Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

Online: www.ticketservices.gr

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 14 €

Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 10 €

Σχολεία: 7 €

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

105 λεπτά

 

SITE: www.lykofos.org

http://www.facebook.com/lykofostheater

http://twitter.com/lykofostheater

 

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Θησείο 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ 210 3255444 


0 Comments

"Κατερίνα " του Αύγουστου Κορτώ  @ Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες 

ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Κατερίνα

του Αύγουστου Κορτώ

 

Η Κατερίνα βγαίνει απ’ το βιβλίο της

 

ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 21.00 

Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκνα τη συνοδεύει μουσικά live επί σκηνής, ενώ στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης. Λόγω τεράστιας ανταπόκρισης προστίθεται έξτρα μέρα, κάθε Τρίτη στις 21.00.

 

«Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα εικοσιτέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο».

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα

Μουσική επί σκηνής: Λόλεκ

μαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης

Παραγωγή: Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ: Ιωάννα Χατζηανδρέου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Aπό 28 Νοεμβρίου 2014

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα 21.00, Τρίτη 21:00, Παρασκευή 23.45 (μεταμεσονύκτια)


Ticket Services:

Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

Online: www.ticketservices.gr

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 12 €

Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 10 €

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

70 λεπτά

 

SITE: www.lykofos.org

http://www.facebook.com/lykofostheater

http://twitter.com/lykofostheater

 

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Θησείο

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ: 210 3255444 


read more 0 Comments

"Με τα δόντια" του Θόρντον Γουάιλντερ @ Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν, Υπόγειο

Θόρντον Γουάιλντερ

Με τα δόντια

Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν, Υπόγειο

 

Παράταση λόγω επιτυχίας!

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 21.15

Σάββατο 17 Ιανουαρίου στις 21.15

Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 20.00 

 

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 - Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ημέρες &  ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 9.15μμ, Κυριακή 8.00μμ, Δευτέρα 9.15μμ

Τρίτη 9.15 μμ. , Τετάρτη 6.00 μμ

 

Video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Zgf9478L-XU

 

Μια «αγία» οικογένεια κρατιέται με νύχια και με δόντια από τη ζωή. Επιβιώνει από τους παγετώνες, τους κατακλυσμούς, τους πολέμους. Επιζεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Χωρίς να διδάσκεται, ωστόσο, τίποτα από την ιστορία. Απλώς ζει και θα συνεχίζει να ζει. Η εξωφρενική αυτή κατάσταση δεν έχει φυσικά ουδεμία σχέση με τη δικιά μας πραγματικότητα.

 

Μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο ομώνυμο έργο του του Θόρντον Γουάιλντερ (1942) που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης την ίδια ακριβώς περίοδο-Νοέμβριο του 1954- πριν 60 χρόνια. Ο Γιάννης Μόσχος, μετά την περσινή επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης «Ασκήσεις για γερά γόνατα» και κερδίζοντας τις εντυπώσεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών με τις «Διασκεδαστικές Ιστορίας περί Θνητότητας»,σκηνοθετεί το έργο «Με τα δόντια»με ηθοποιούς από τη νεότερη γενιά αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Να σημειωθεί ότι μετά την ιστορική παράσταση του 1954, το έργο δεν έχει ανέβει άλλη φορά από επαγγελματικό θίασο.

 

Επιμέλεια μετάφρασης: Γιώργος Δεπάστας

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Σκηνοθεσία κινματογραφικού υλικού: Χρήστος Δήμας

Κίνηση: Ανθή Θεοφυλίδου

Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Video trailer: Διαμαντής Καραναστάσης

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Φωτεινή Αθερίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Θανάσης Δήμου, Ιωάννα Μαυρέα, Άγγελος Μπούρας, Ιωάννα Παππά

 

***

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2014 - 2015

 

Εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις:

Δευτέρα έως Παρασκευή:

15 € γενική είσοδος

10 € φοιτητές, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών,

συνταξιούχοι άνω των 65 ετών & groups 8 ατόμων και άνω

 

Σάββατο & Κυριακή:

16 € γενική είσοδος / 12 € μειωμένη

 

Ειδικές ημέρες προσφορών:

Αναζητήστε την ημέρα της εβδομάδας όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια παράσταση  με γενική είσοδο 10€

 

Παδική - Εφηβική Σκηνή:

10 € γενική είσοδος

 

Ατέλειες - Προσκλήσεις:

3 € προαιρετική συνεισφορά στα έξοδα του Θεάτρου

 

Κάρτες μέλους:

Με 40 € μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραστάσεις μιας περιόδου της σεζόν (έναρξη, πρώτη περίοδος, δεύτερη περίοδος ή τρίτη περίοδος)

Με 70 €μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραστάσεις δυο περιόδων της σεζόν

Με 100 €μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραστάσεις τριών περιόδων της σεζόν

Με 150 €μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσης ολόκληρης της σεζόν

Με 30 € και δωρεάν είσοδο για 1 παιδί μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις τρεις παραστάσεις της Παιδικής-Εφηβικής Σκηνής.

 

Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν

Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (χάρτης)

τηλέφωνο ταμείου: 2103228706
προπώληση: www.viva.gr

site: www.theatro-technis.gr

 

Facebook: https://www.facebook.com/theatro.technis.official


read more 0 Comments

Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη @ Θέατρο Αλκμήνη

Πατριδογνωσία

ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη

μια πολιτική επιθεώρηση τσέπης


Οι παραστάσεις συνεχίζονται!

 

Από 16 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο …

Η Πατριδογνωσία στήνει κάλπες

και δίνει τα πρώτα exit polls στο Θέατρο Αλκμήνη!

 

Από 16 Ιανουαρίου οι Πατριδογνώστες-τριες, το κοινό της παράστασης θα ψηφίζει και θα δίνει στη δημοσιότητα τα πιο έγκαιρα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν στις εκλογές.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται και θα σχολιάζονται από συντελεστές και κοινό σε μια διαδραστική διαδικασία, όπου η ανταλλαγή σχολίων και απόψεων θα μπλέκεται με την «κανονική» παράσταση.

 

Ασύμμετρη απειλή

Πρώτα ο πολίτης

Επανεκκίνηση της οικονομίας

Κοινωνικό συμβόλαιο

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες

Η Ελλάδα μπροστά

Δε θα γίνουν άλλες περικοπές

Μας πιέζουν οι δανειστές

Νέα επιχειρηματικότητα

ΦΑΠ ΤΑΠ ΤΑΚ ΕΤΑΚ ΤΕΕΛΗΕ ΦΠΑ ΦΜΥ ΟΑΕΕ CDS

Τα μηδενικά εισοδήματα δε θα φορολογούνται…

 

Η ''Πατριδογνωσία'' δεν είναι μια απλή ''πολιτική επιθεώρηση''. Είναι η αποθέωση της ποιότητας στην ψυχαγωγία και στο χιούμορ, ο καλαίσθητος συνδυασμός μουσικής και ποιητικού λόγου και σίγουρα μία κειμενική σύνθεση που (ξανα)διεκδικεί την αξιοπρέπειά μας που δοκιμάζεται καθημερινά από τους πολιτικούς «άρχοντες».

 

Ο Γεράσιμος Γεννατάς για τρίτη συνεχή επιτυχημένη χρονιά, σατιρίζει καταστάσεις και πρόσωπα, μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς, για τα όρια της εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ αιχμηρού και αστείου, διασκέδασης και κραυγής.

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κι ο κόσμος ολόκληρος είναι η σύγχρονη αρένα της ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπου πρωταγωνιστούν τύραννοι σημερινοί, με θεατές τους λαούς και σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα.

 

Μια σκηνική σύνθεση πάνω σε κείμενα των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη, Λειβαδίτη, Γαλίτη, Γεννατά και μελοποιημένα ποιήματα που ακούγονται ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση, των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ, και Λασκαράτου.

 

Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γαλίτης

Επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Κομπογιάννης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς

Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης

Επιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Θάλεια Ιστικοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά

Σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης

Βοηθός σκηνοθέτη - Κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη

Οργάνωση παραγωγής: Αρτίνα Γκέτση

Παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς

και οι μουσικοί:

Βασίλης Μπαμπούνης - τραγούδι, κιθάρα

Φυλένια Σπαχή - βιολοντσέλο

 

Info

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 12, Πετράλωνα -  Τηλ.: 2103428650, 6930720843

Παρασκευή 21:00 & Σάββατο 18:30 / εισιτήρια: 12 € & 10 €


0 Comments

"Οδύσσεια" από τους Patari Project @ Θέατρο OLVIO

Οδύσσεια 
από τους Patari Project 
Θέατρο OLVIO 


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΩΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015


5 ηθοποιοί σε μια πλατφόρμα 1Χ1,60 διηγούνται την πιο πολυταξιδεμένη ιστορία 75 εκατοστά πάνω από τη γη

Οι Patari Project, μετά το 10 cm up, παρουσιάζουν την Οδύσσεια από τις 13 Οκτωβρίουστο Θέατρο Olvio. Ο Οδυσσέας ανεβαίνει στην «πλατφόρμα» τους και το ταξίδι ξεκινά. 

Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος;
Πέντε ηθοποιοί σε περιορισμένο χώρο 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν... Κι όλα αυτά 75cm από το έδαφος.
Το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας και που τον επιστρατεύουμε, ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται. Το δικό μας ταξίδι, κάτω από την ασυνήθιστη, ευφάνταστη και ρηξικέλευθη ματιά των Patari Project. Ένα θέατρο πηγαίο, παιχνιδιάρικο, που υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία. 
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Η ταυτότητα της παράστασης
Η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Kωνσταντίνος Μελίδης
Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου
Παραγωγή: Patari Project σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Olvio
Φωτογραφίες: Όλγα Μπρούμα

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 ... Εως 20 Ιανουαρίου 2015 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα & Τρίτη 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 12 ευρώ 
Φοιτητικό 8 ευρώ 

FACEBOOK PAGE
www.facebook.gr/patariproject

Θέατρο OLVIO 
Ιεράς οδού 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός 
(πλησίον Μετρό Κεραμεικός)

ΤΗΛΕΦΩΝO & ΩΡΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
210 3414118 (16.00-20.00)


0 Comments

Caveman @ Θέατρο Coronet

«CAVEMAN»
του Rob Becker
 8η ΧΡΟΝΙΑ!!!
Θέατρο Coronet

 

Η τεράστια επιτυχία συνεχίζεται και τη θεατρική περίοδο 2014-2015!!!


Είστε από τους λίγους που δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τον «CAVEMAN» ή από αυτούς που δε χορταίνουν να τον βλέπουν και 2η και 3η και… 8η φορά;

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης παίρνει τη σκυτάλη του Caveman κι έρχεται από 6 Νοεμβρίου στο θέατρο CORONET να σας συστήσει τη δική του εκδοχή.

Ο μοναδικός σύγχρονος «άνθρωπος των σπηλαίων», το έργο του Rob Becker, έχει δημιουργήσει απανταχού φανατικούς θαυμαστές. Πριν μερικά χρόνια υπολογίζονταν στα 10.000.000. Σήμερα δεν μπορούν να υπολογιστούν, αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και η Cavemanomania έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ένας από τους πιο έμπειρους κωμικούς μας, είναι η εγγύηση για την επιτυχία και για τη νέα θεατρική περίοδο. Ο Caveman εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά ως την μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Broadway, μια πρωτιά που την κατέκτησε και στη Αθήνα αλλά και σε κάθε πόλη που παίζεται. Τελικά, έχει αποδειχθεί ότι ο μοναδικός αντίπαλος του Caveman είναι ο ίδιος του ο εαυτός…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Μετάφραση : Ερατώ Τάττη
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Διασκευή : Αναστασία Παπαστάθη 

Σκηνικά – κοστούμια : Ειρήνη Παγώνη

Μουσική: Πάνος Φορτούνας

Παραγωγή : Θέατρο Coronet & Mogul Theater

Στο  ρόλο του  Caveman ο Γιώργος Παρτσαλάκης


ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

 

Παρασκευή : 21.15

Σάββατο : 21.15

Κυριακή : 20.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική Είσοδος: 15 Ευρώ

Παρασκευή: 10 Ευρώ

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες με το διάλειμμα

 

Εισιτήρια για τις παραστάσεις του Coronet προπωλούνται :
- Ταμείο Θεάτρου Coronet : Καθημερινά 09.00 - 21.00, Φρύνης 11 και Υμηττού Παγκράτι , Τηλ. 210 7012123, 210 7012511

- www.viva.gr, 11876

- Καταστήματα Public, www.public.gr

- Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, RELOAD


CORONET
Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι
τηλέφωνα : 210 – 7012123 και 210 – 7012511
www.coronet.gr


read more 0 Comments

«Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια @ Θέατρο Επί Κολωνώ

«Αγαπητή Ελένα»
της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, από την Ομάδα Νάμα

Θέατρο Επι Κολωνώ

Παράταση παραστάσεων

(μέχρι τη Κυριακή των Βαΐων-5 Απριλίου 2015)


Λόγω της εξαιρετικά πετυχημένης πορείας της παράστασης «Αγαπητή Ελένα» από  την Ομάδα Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ, θα παραμείνει επί σκηνής τις ίδιες μέρες και ώρες, έως τη Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2015.


Η «Αγαπητή Ελένα» της ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, είναι έργο γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της, όπου ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος υπό το βάρος των αδιεξόδων και της διαφθοράς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ενώ το άγνωστο μέλλον μιας μετά-εποχής ήταν προ των πυλών. Πρόκειται για ένα έργο που είναι άκρως επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, που εν μέσω κρίσης, αναζητά να προσδιορίσει τη μετά τη μεταπολίτευση εποχή, όντας στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών, προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και ενός απίστευτου μωσαϊκού προτεινόμενων λύσεων.

Όπως τώρα στη χώρα μας έτσι και στο κόσμο του έργου, τον κόσμο της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης, η ούτως ή άλλως διαχρονική σύγκρουση μεταξύ των γενεών εγγράφεται στο ρευστό πλαίσιο που συνθέτουν το τελματωμένο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Οι γενιές στο έργο της Λ. Ραζουμόβσκαγια παίρνουν θέση σύγκρουσης, με τους μεν νέους να αναζητούν λύσεις στις προσδοκίες τους και τους δε μεγαλύτερους να προβληματίζονται με γνώμονα την εμπειρία της ζωής τους. Μια σύγκρουση τέτοια όπου τα πρόσωπα, εκπροσωπώντας στη δεδομένη συγκυρία δύο εχθρικούς κόσμους, δεν θα καταφέρουν παρά να βιώσουν τις συνέπειες από τη σφοδρότητά της.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρία και θα καταλήξει…

Οι νέοι της «Αγαπητής Ελένας», όντας εγκλωβισμένοι σε ένα ασφυκτικό πλέγμα κανόνων θα επιχειρήσουν με τη σειρά τους τον εγκλωβισμό-εκβιασμό της δασκάλας τους. Θα απαιτήσουν έτσι με δραματικό τρόπο λύσεις για τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Όμως η απρόσμενη σθεναρή απάντηση που θα ορθωθεί μπροστά τους θα τους ξαφνιάσει. Δεν είχαν υπολογίσει το βάρος, τη σημασία και το βάθος των πιστεύω και των εμπειριών ζωής της αντιπάλου τους. Οι ακλόνητες απόψεις της, βασισμένες σε ένα ισχυρό σύστημα ιδεολογικών πεποιθήσεων και ηθικών κανόνων, γνώμονα για τη στάση ζωής μιας ολόκληρης γενιάς, δεν θα καταρρεύσουν παρά μόνο αν καταρρεύσει η ίδια της η υπόσταση. Μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων όμως, δεν έχει ποτέ νικητές. Έχει μόνο νικημένους. Νικημένους, που -εν προκειμένω- θα συνειδητοποιήσουν για ακόμη μια φορά πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άτομο με προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε μόνο κοινωνικό όν που επινοεί και εφαρμόζει κανόνες. Είναι πάντα και τα δύο και κυρίως είναι άνθρωπος.

Η «Αγαπητή Ελένα» είναι ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, που με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασική συνθήκη της υπόθεσης του έργου το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων, συνεγείρει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή για τον ωθήσει να σκεφτεί ο ίδιος σε ένα ειδικό επίπεδο τι κάνουμε όταν οι κοινωνικές αξίες αντιπαρατίθενται με τις ανάγκες της προσωπικής μας επιβίωσης και σε ένα γενικότερο, πως διαχειριζόμαστε το συγκρουσιακό στοιχείο μέσα μας που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και απλά να συνεννοηθούμε χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα!

Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης.

Το εκπληκτικό αυτό έργο είχε ξανά ανέβει από την Ομάδα Νάμα πριν από 14 χρόνια και μάλιστα με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ το 2000. Μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της ομάδας και του θεάτρου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας 9 βραβεία κοινού του Αθηνοράματος: 5 πρώτα, ένα δεύτερο και δύο τρίτα!

Συντελεστές
Μετάφραση:    Βικτώρια Χαραλαμπίδου,  Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνοθεσία:    Ελένη Σκότη

Σκηνικά/Κοστούμια:    Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί:    Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες:    Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη:    Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου

Διανομή
Ελένα Σεργκέγεβνα:    Αριέττα Μουτούση
Βαλόντια:    Γιάννης Λεάκος
Πάβελ:    Δημήτρης Σαμόλης
Βίτια:    Χρήστος Κοντογεώργης
Λιάλια:    Ηρώ Πεκτέση

Προ-παραστάσεις:    4 έως 12 Οκτωβρίου

Πρώτη παράσταση:    Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση:    Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:   
Πέμπτη  έως Σάββατο στις 9:15μμ
Σάββατο & Κυριακή στις 6:30μμ

Τιμές εισιτηρίων :    
Κανονικό: 16,00€
Φοιτητικό & Ανέργων:  Πέμπτη - Παρασκευή 10,00€  |  Σάββατο - Κυριακή 12,00€
Προ-παραστάσεις: 10,00€ γενική είσοδος

Διάρκεια:    90’
Χώρος:    Κεντρική Σκηνή
 
Θέατρο Επι Κολωνώ
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός - Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5138067, φαξ: 210 5146169
www.epikolono.gr    e-mail: xkolono@otenet.gr
Στάση Μεταξουργείο

0 Comments

F. Kafka - Αναφορά : ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος @ Θέατρο του Νέου Κόσμου

ΑΝΑΦΟΡΑ

Ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος

F. Kafka

από την θεατρική ομάδα Roswitha

 

Ένας πίθηκος παρουσιάζει στους θεατές  την πορεία της μετάλλαξής του σε άνθρωπο. Ξεκινά την αφήγησή του από τη στιγμή που ελεύθερος στη ζούγκλα,  πυροβολείται και φυλακίζεται από μια εταιρεία εμπορίου άγριων ζώων. Αιχμάλωτος στο κλουβί του πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει: «Εάν γίνω ένας απ’ αυτούς, θα βγω απ’ το κλουβί»! σκέφτεται. Και γίνεται ένας από εμάς… Μαθαίνει να μιλάει, γίνεται ηθοποιός και κάθε βράδυ παρουσιάζει μπροστά μας την παράσταση της ίδιας του της ζωής.

Μια ειρωνική αλληγορία για την εξέλιξη του πολιτισμού μας, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας το διαφορετικό, την μανία μας να εξομοιώνουμε και να εξομοιωνόμαστε. Στον δυτικό μας πολιτισμό τι έχουμε τελικά κερδίσει; Στο όνομα της ασφάλειας πόση από την ελευθερία μας έχουμε εκχωρήσει; Και ποιος είναι ο διαφορετικός, ο άλλος;

 

Η θεατρική ομάδα Roswitha μετά την παράσταση «Μία Εκδοχή», που   παρουσιάστηκε αρχικά στο Συνεργείο και έπειτα στο Θεάτρο Φούρνος, στον Ε.Κ.Χ. Νosotros και στο Βερολίνο στα πλαίσια του φεστιβάλ “Krisen Fest”, παρουσιάζει τον μονόλογο «Αναφορά- ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος»,  βασισμένο στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία».

 

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Έναρξη παραστάσεων από Παρασκευή 16 Ιανουαρίου

Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια 60’

Τηλέφωνο κρατήσεων:  210 9212900

 

Θεατρική ομάδα Roswitha

Σκηνοθεσία : Δανάη Σπηλιώτη

Παίζει: Θοδωρής Σκυφτούλης

Μετάφραση πρωτότυπου κειμένου: Δανάη Σπηλιώτη

Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

Σκηνικά- Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτογραφίες, trailer παράστασης: Νύσος Βασιλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Roswitha

Σχεδιασμός αφίσας/ flyer: Βάσω Μάρκου


Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr - 11876 – Public – Παπασωτηρίου – Seven Spots – IANOS - Reload


read more 0 Comments

“Μάρτυς μου ο Θεός” του Μάκη Τσίτα @ πολυχώρος VAULT

Η εταιρεία θεάτρου GAFF και ο πολυχώρος VAULT 

παρουσιάζoυν το έργο του Μάκη Τσίτα

 “Μάρτυς μου ο Θεός”

που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαικής Ένωσης 2014  σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη


Κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00,

στον Πολυχώρο Vault  ως τις 05 Απριλίου 2015.

 

Η εταιρεία θεάτρου GAFF παρουσιάζει στον πολυχώρο VAULT  το έργο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαικής Ένωσης 2014.

 

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή.

 

Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο – δραματουργική επεξεργασία: Μάκης Τσίτας

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη- Λίνα Παγώνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Αθανασοπούλου

Φωτογραφίες: Χάρης Λυγούρας

Αφίσα παράστασης: Νικολέττα Γιαννούλη, Αλέξανδρος Βενιέρης

 

Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης

 

Μάκης Τσίτας

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών (σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.

Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Πάτυ εκ του Πετρούλα (Καστανιώτης, 1996), και δεκαπέντε βιβλία για παιδιά.

Το μυθιστόρημα Μάρτυς μου ο Θεός (Κίχλη, 2013) απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.

 

Εταιρεία θεάτρου GAFF

H εταιρεία θεάτρου GAFF δημιουργήθηκε το 2010.

Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις " Μην παίζεις με τα χώματα" της Στέλλας Βλαχογιάννη (θέατρο Βασιλάκου, studio Mαυρομιχάλη και περιοδεία με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ),

''ΚΡΑΧ" μια σύνθεση από ιστορίες των Μ.Μπρέχτ και Α. Τσέχωφ για την σχέση του ανθρώπου με το χρήμα (Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης - 1ο LOW BUDGET FESTIVAL) και "Ψυχολογία Συριανού συζύγου" του Ε. Ροίδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, VAULT και περιοδεία για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Σοφία Καραγιάννη

 

(GAFF: Ονομασία που δόθηκε τον 19ο αιώνα στο αυτοσχέδιο θέατρο στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, στου οποίου την σκηνή ανεπαρκείς θίασοι παρουσίαζαν άγαρμπες παραστάσεις μελοδραματικού ρεπερτορίου. Το εισιτήριο κόστιζε μία ή δύο πένες.)


Ομάδα Gaff: 6945247197, 6945958292

FB PAGE: https://www.facebook.com/gaff.gafftheatre

 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Σάββατο     18: 00

Κυριακή      21:00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένο: 08  ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)

 

Πολυχώρος VAULT

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)

Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

Email: vaulttheatre.gr@gmail.com

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1


read more 0 Comments

Προσγείωση του Τζώρτζ Μπραντ @ FAUST

Τζώρτζ Μπραντ

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

Με την Πέγκυ Τρικαλιώτη

 

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Φωτιάδη

 

Το πολυβραβευμένο έργο ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ του Τζώρτζ Μπραντ θα παρουσιάσει αυτό το χειμώνα το FAUST σε μετάφραση Αντώνη Πέρη, σκηνοθεσία Κατερίνας Φωτιάδη και με πρωταγωνίστρια την ΠΕΓΚΥ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ.

 

Μια αμερικανίδα πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελεί με αφοσίωση τις αποστολές που λαμβάνει. Πετάει ψηλά στον ουρανό, απολαμβάνει την ελευθερία του γαλάζιου και ξεφορτώνει τις βόμβες της πάνω από τα μυρμήγκια που χαλάνε την αρμονία του τοπίου. Δεν ξέρει ποιοι ακριβώς είναι αυτοί εκεί κάτω, είναι όμως σίγουρη πως είναι οι κακοί. Μέχρι που μένει αναπάντεχα έγκυος. Επιστρέφει στην πατρίδα, δημιουργεί οικογένεια, και βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται. Ο ουρανός γίνεται πλέον ένα απαγορευμένο όνειρο. Η Υπηρεσία αναγνωρίζει τις ικανότητές της και την καθηλώνει στο έδαφος. Αναβαθμίζεται σε πιλότο της πολυθρόνας. Το καινούργιο της αεροπλάνο είναι σαν τηλεκατευθυνόμενο παιχνιδάκι. Ο ουρανός μια οθόνη. Τα όνειρά της γίνονται γκρι. Μέσα από αυτή την προσγείωση όμως βρίσκει την ευκαιρία να συναντήσει την ανθρωπιά της. Να δει τα μυρμήγκια από κοντά. Να συνειδητοποιήσει ότι ο θάνατος δεν είναι παιχνίδι. Να καταλάβει ότι και οι καλοί και οι κακοί φτιάχνουν τα ίδια παιδιά.

 

Ένας καταιγιστικός μονόλογος γεμάτος από εικόνες και ανατροπές. Ένα πολιτικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη γυναίκα και στις δυνάμεις που μας ελέγχουν. Το έργο γράφτηκε το 2013 και από τότε θριαμβεύει σε Αμερική και Αγγλία.


Μετάφραση: Αντώνης Πέρης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Φωτιάδη

Μουσικη: Λάμπρος Παγώνης

Φωτισμοί: Τασος Παλαιορουτας

Graphic & Visual Design: Πορφύρης Κάρολος grou3

Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου και Φένη Μπένου

 

Ερμηνεύει η Πέγκυ Τρικαλιώτη

 

Πρεμιέρα: Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21.00

Μέχρι τις 7 Απριλίου 2015

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ και 10 μειωμένο (φοιτητών και ανέργων)

 

ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΟΥΣΤ

Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι

2103234095 & www.faust.gr


0 Comments

"Ο βουβός σερβιτόρος" του Χάρολντ Πίντερ @ Θέατρο Faust

Ο βουβός σερβιτόρος

Χάρολντ Πίντερ

ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΟΥΣΤ


Μετά από 30 sold out παραστάσεις η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ Ο Βουβός Σερβιτόρος παρατείνει τις παραστάσεις της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στο θέατρο Faust. Ταυτόχρονα λόγω της αυξημένης ζήτησης το έργο θα παίζεται και κάθε Πέμπτη από τις 22 Ιανουαρίου 2015.

 

Οι μέρες και οι ώρες της παράστασης διαμορφώνονται ως εξής:

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 20.00. 

Τιμές εισιτηρίων:  12 € & 10 € / Διάρκεια: 70 λεπτά

 

Δύο άντρες κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν με αγωνία την πόρτα να ανοίξει.  Όποιος περάσει αυτή την πόρτα πρέπει να πεθάνει. Ο Μπεν και ο Γκας το ξέρουν καλά. Είναι επαγγελματίες εκτελεστές και συνεργάτες από τα παλιά, με κοινές εμπειρίες και ενοχές.

 

Ξαφνικά, μια φωνή τους βομβαρδίζει με εντολές στις οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Κάποιος παίζει με τα ήδη σπασμένα νεύρα τους.

 

Όταν η πόρτα τελικά ανοίξει θα βρεθούν και οι δύο -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

 

Η μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1960, δημιουργώντας τεράστια αίσθηση. Από τότε παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης

Σκηνικά - Κοστούμια - Φώτα: Θοδωρής Χρυσικός

Μουσική: Αντώνης Μοσχούτης

Φωτογραφίες: Βασίλης Τοπουσλίδης

 

Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης & Γιώργος Χρανιώτης

 

ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΟΥΣΤ

Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι

2103234095 & www.faust.gr


0 Comments

"αχ!" @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο Γκαράζ)

αχ!

(ξανα) διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου

Μια παράσταση της bijoux de kant

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο Γκαράζ)


Λήξη παραστάσεων 11.1


Παρασκευή & Σάββατο 21.15 & Κυριακή 19.30

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μειωμένο - φοιτητικό)

 

«Αχ!», ο αναστεναγμός.

Μια απλή και λυπητερή ιστορία, αυτό είναι το «αχ!»

 

Μια λοξή και μαζί ολόισια ματιά πάνω στην «Κερένια Κούκλα», το αθηναϊκό μυθιστόρημα που έγραψε στα 1911 ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος. Η ανήμπορη Βεργινία, η αθώα Λιόλια και ο άντρας τους, ο Νίκος, έρχονται στην Αθήνα του σήμερα να (ξανα)παίξουν τη μικρή και θλιβερή ερωτική τους ιστορία.  

 

Ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί ένα έργο ακραίου αναστεναγμού. Με οδηγό το κείμενο της  Γλυκερίας Μπασδέκη ακολουθεί τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο από εκεί που ο ίδιος επέτρεψε-από τον ύστατο κόμπο στο λαιμό, από το ακραίο επιφώνημα - σημάδι στους επόμενους. Στο «αχ!» κυλάνε θλιμμένα ποτάμια, τα νερά πονάνε και η αιώνια αλήθεια αιμορραγεί. Στο «αχ!» οι μυγδαλιές ανθίζουν πριν την ώρα τους και η ώρα τους είναι βουβή και σκοτεινή σα χώρα.

 

Το «Αχ!» είναι άλλο ένα εικονοστάσι που ενδύεται λύπες.

 

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Μουσική: Κώστας Δαλακούρας

Σκηνική εγκατάσταση: Αντρέας Κασάπης

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Video trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος

Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

 

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Τάσος Καραχάλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αγνή Παπαδέλη - Ροσσέτου.


Προπώληση Εισιτηρίων

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:

210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr 

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση/ προβολή.

Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι

Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00

Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Υπόγειο Γκαράζ

 

Πειραιώς 206 / 210.34.18.550.


0 Comments

"Ήρθες και θα μείνεις" των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια  @ Θέατρο Ιλίισια 

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ

Ήρθες και θα μείνεις

των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια


ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 21.15

 

«Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.»

 

Ο Γρηγόρης Βαλτινός, σε μια απρόσμενη συνάντηση με τη Ζέτα Μακρυπούλια, θα γίνουν το ζευγάρι της... νέας χρονιάς, αφού από την Τρίτη 6 Ιανουάριου 2015 θα παρουσιάζουν την κωμωδία «Ήρθες και θα μείνεις» των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια, στο Θέατρο Ιλίσια.

Ένα ανατρεπτικό ρομάντζο, μια σπαρταριστή ερωτική κωμωδία, μια γοητευτική απόδειξη επί σκηνής της φράσης του Όσκαρ Ουάιλντ: «Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευτείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για να αγαπήσεις». Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1981, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους συγγραφείς, οι οποίοι είναι ζευγάρι και στη ζωή και στο «Ήρθες και θα μείνεις» αποτύπωσαν την πραγματική ιστορία της δικής τους πρώτης συνάντησης! Το έργο αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και  έκτοτε εξακολουθεί να γοητεύει με τη σπιρτάδα και την αλήθεια του, καθώς παίζεται ανελλιπώς με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

 

Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία–μουσική επιμέλεια Γρηγόρης Βαλτινός

Σκηνικά  Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης

Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα

Βοηθός σκηνοθέτη Χαρά Μπαλτά

Φωτογραφίες  Ρούλα Ρέβη

Παραγωγή: Θέασις – Δράσεις Πολιτισμού

 

Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ζέτα Μακρυπούλια

Συμμετέχει ο Στάθης Νικολαΐδης

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Νέα Υόρκη. Παραμονή Χριστουγέννων. Η Λώρα Μπλάου, άνεργη και άφραγκη ηθοποιός, παλεύει να επιβιώσει στον χώρο του θεάματος και παράλληλα να γράψει ένα δικό της θεατρικό έργο. Πρόκειται να περάσει από ακρόαση για ένα διαφημιστικό, ενώ παράλληλα είναι αποφασισμένη να ζήσει μια ερωτική ιστορία σαν παραμύθι, γιατί μέχρι τώρα η ζωή της είναι γεμάτη από άτυχες ερωτικές ιστορίες, ή καλύτερα... συμφορές. Προσδοκά το θαύμα που θα τη σώσει, ή καλύτερα δύο θαύματα: κάποιον να ερωτευθεί και μια επιτυχία στην καριέρα της! Στην ακρόαση δεν νιώθει καλά, δεν είναι η μέρα της, είναι κουρασμένη, έχει μόλις επιστρέψει από την κηδεία του μόνου ατζέντη που την πίστεψε ποτέ, και μιλάει σχεδόν σαν σε παραλήρημα...

Κι εκεί που νιώθει πάλι την απόρριψη να της χτυπάει την πόρτα, εμφανίζεται ο σκηνοθέτης και παραγωγός Βίτο Πινιόλι και τη διαβεβαιώνει πως το ταλέντο της είναι πρωτότυπο, λίγο τρελό, αλλά ..ξεχωριστό. Και αποφασίζει να της κλείσει κι άλλη ακρόαση. Και εκείνη αποφασίζει να τον κατακτήσει, να τον αποπλανήσει, κρατώντας τον όμηρο στο διαμέρισμά της, για ένα απόγευμα, για μια νύχτα, ή ίσως -ποιος ξέρει;- για μια ολόκληρη ζωή..

Στην παράσταση του Θεάτρου Ιλίσια ο θεατής θα παρακολουθήσει την επεισοδιακή συνάντηση δυο ανθρώπων και παράλληλα η συνάντηση αυτή, θα γίνει το έργο που θα παρουσιάσουν στη σκηνή και θα το δούμε να εξελίσσεται, μέσα από τη μαγική εκείνη διαδικασία κατά την οποία η ζωή δανείζει υλικό στην Τέχνη και η Τέχνη του θεάτρου το κάνει παράσταση, στην οποία ο θεατής μπορεί να βιώσει ένα αυθεντικό κομμάτι ζωής.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Από Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015, 21.15


ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 19.30, Πέμπτη 19.30, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 18.15 & Σάββατο 21.15, Κυριακή 19.30

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τετάρτη-Πέμπτη: Γενική είσοδος 16 ευρώ

Παρασκευή –Σάββατο βράδυ: πλατεία 18 ευρώ, εξώστης 16 ευρώ

Κυριακή: 18 ευρώ (πλατεία), 16 ευρώ (εξώστης)

Λαϊκή Σαββάτου: 14 ευρώ

Φοιτητικό (όλες τις ημέρες): 12 ευρώ

Ειδικές τιμές σε γκρουπ και συλλόγους

 

Parking με 50% έκπτωση (Παπαδιαμαντοπούλου 26 & Μιχαλακοπούλου, Αδαμόπουλος)

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

2 ώρες (με διάλειμμα)

 

Θέατρο Ιλίσια

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας

Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής (Γραμμή 3)

τηλ: 210 7210045, 210 7216317


0 Comments

«ΠΝΙΓΜΟΝΗ» του Δημήτρη Καρατζιά @ Πολυχώρος Vault

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ

«ΠΝΙΓΜΟΝΗ»

του Δημήτρη Καρατζιά

 

Στον Πολυχώρο Vault

Aπό το Σάββατο 10 Ιανουαρίου

και κάθε Σάββατο και Κυριακή, ως τις 05 Απριλίου 2015.

 

Συνεχίζονται μέχρι το Πάσχα, στον Πολυχώρο Vault, λόγω επιτυχίας,  οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Πνιγμονή», μια εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,  μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013,  με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες.

Το έργο είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο», με φόντο την σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο και το περιβάλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

ΠΝΙΓΜΟΝΗ (ετυμολογία λέξης: η ασφυξία που προκαλείται από απόφραξη των αναπνευστικών οδών λόγω στραγγαλισμού, πνιγμού ή άλλης αιτίας)

 

Καλοκαίρι 2013, σ' ένα άγονο χωριό της Ανατολικής Τουρκίας...  Υποταγμένη στις αυστηρές αρχές του Ισλάμ και την άκαμπτη ηθική ενός τόπου που υπαγορεύουν την κοινωνική θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Χαντισέ  Άλντα, μετά τον θάνατο του άνδρα της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της, Νουράν, Φαντιμά, Αίσα, Γιαγκμούρ και Νάσμα πολύχρονο κατ' οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Η αυταρχική μάνα έχοντας στερηθεί τον έρωτα και εγκλωβισμένη σε ένα τόπο που μισεί, αρνείται να παντρέψει τις κόρες της με κάποιον από τους συγχωριανούς της, θεωρώντας τους υπαίτιους για τον άδικο λιθοβολισμό των δύο αδερφάδων της. Στο σπίτι ζουν επίσης η Ουλβιγιέ, η οικονόμος, κι η Ζαφίρα, μητέρα της Χαντισέ. Στον νόμο που επιβάλει η Χαντισέ μόνο η μεγαλύτερη και η μικρότερη γυναίκα τολμούν φανερά να αντιτεθούν. Η Ζαφίρα με όπλο την τρέλα της φωνάζει δυνατά όλα εκείνα που και οι κόρες επιθυμούν, αλλά αποσιωπούν, ενώ η Νάσμα παραδίδεται στις ορμές της.

Η Νουράν, η μεγαλύτερη κόρη της Χαντισέ από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Καρίμ Αμέρ. Τον Καρίμ όμως ποθούν κι η Νάσμα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στις απαιτήσεις της μητέρα της και συνάπτει παράνομη ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Γιαγκμούρ, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει.  Ανάμεσα στις κόρες αναπτύσσονται σχέσεις ακραίου ανταγωνισμού, που επειδή αδυνατούν να εναντιωθούν στους περιορισμούς της τυραννικής μητέρας, αλληλοσπαράζονται με ανταγωνισμούς, λογομαχίες, κατηγορίες και φαρμακερά υπονοούμενα. Η ζήλια της Γιαγκμούρ θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος του έργου και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κειμένο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Βοηθός σκηνοθέτη:  Δήμητρα Κολλά

Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά

Teaser παράστασης: Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)

http://www.youtube.com/watch?v=LeAFmKEFSbY&feature=youtu.be

Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

 

Οι φωτογραφίες είναι από την φωτογράφιση με Consept:

 

A Visual Presentation Project for the Theatrical Play - Pnigmoni by Surehuinel Georgina Staikou Gigi and Ειρήνη Σταματίου

 

Και εκτίθενται όλη τη θεατρική σεζόν στον Πολυχώρο Vault

 

Digital Manipulation - surehuine.deviantart.com

Photographer Georgina Staikou Gigi

Concept Artist - Ειρήνη Σταματίου

Styling - by Eleni Bletsa ( https://www.facebook.com/eleni.bletsa )

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα)

Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα)

Θεοδώρα Σιάρκου(Ουλβιγιέ / Πόνθια)

Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας)

Ανδρομάχη Μαρκοπούλου (Φαντιμά / Μαγκνταλένα)

Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια)

Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο)

Μελισσάνθη Μάχουτ (Νάσμα / Αντέλα)


ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Σάββατο  21:00

Κυριακή  18:00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο: 10  ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/

Ανέργων: 05 (Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))

 

Πολυχώρος VAULT

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)

Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

Email: vaulttheatre.gr@gmail.com

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1


read more 0 Comments

"Το Θήραμα" @ UP του 92 Art

"ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ"

στο UP του 92 Art


Λίγα λόγια για το έργο:

'Ενα  κοινωνικό έργο μέσα από την ματιά τριών ηθοποιών, για τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των ανθρώπων και την κατάχρηση της σε βάρος όλων των έμβιων όντων. Κι ο άνθρωπος; ο πιο φανατικός οπαδός της.

Κάθε σκηνή του έργου κρύβει μέσα της την δική μας αλήθεια. Θύτης και θύμα γίνονται ένα, ενώ το θήραμα καρτερεί τον θάνατο του.

<<Αγνοήσατε μέχρι τώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων σας, αγνοήσατε τα δικαιώματα των υπόλοιπων ζώων και πλασμάτων της γης για την δικιά σας προσωπική εύνοια αγνοώντας όμως την δικιά σας φθαρτή υπόσταση.

Ορίσατε τους δικούς σας όρους στον Θεό και καθοδηγήσατε τους υπόλοιπους συνανθρώπους σας για το πως θα πρέπει να είναι φυλακισμένος κανείς απ'την θεική ύπαρξη. Χωρίς να λογαριάσετε όμως ότι είστε απλώς άνθρωποι, όχι Θεοί. Νομίζατε ότι μπορείτε να υποκινείτε τα πάντα.

Συγχαρητήρια! Μπράβο σας, μπράβο σας, μπράβο σας!

Λυπάμαι...

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Καραγκούνη Δήμητρα, Παναγοπούλου Μάνια, Στάμου Ρίτα

Επιμέλεια κειμένου-σκηνοθεσία: Καραγκούνη Δήμητρα

 

Από Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα στις 21:30 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

Χώρος Τέχνης 92 Art (Αρτέμωνος 77, στάση μετρό Αγ.Ιωάννης)

Επικοινωνία: 215-5154944, 6944-446690 & 92artplace@gmail.com


Τιμή εισιτηρίου :10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (φοιτητικό/νεανικό), 5 ευρώ (κάρτα ΟΑΕΔ). Για ομαδικά εισιτήρια: 215-5154944, 6944-446690 & 92artplace@gmail.com

Διάρκεια παράστασης : 60' 

Facebook fan page: https://www.facebook.com/pages/Το-Θήραμα/1397581563869119


0 Comments

"Απαγορεύεται η μουσική" απ'την Ομάδα Κοπέρνικος @ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

Θεατρική Παράσταση για παιδιά

Απαγορεύεται η μουσική

Ομάδα Κοπέρνικος

 

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», η ομάδα Κοπέρνικος ανανεώνει τη συνεργασία της με τη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο με την ολοκαίνουργια μουσικοθεατρική παράσταση «Απαγορεύεται η Μουσική!»

 Όσο κι αν ο ανατρεπτικός της τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, η κεφάτη αυτή παράσταση έρχεται να μας αποδείξει ότι η μουσική είναι παντού!

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων ένας στρυφνός, και πειθαρχημένος κύριος, ζει μια απολύτως… αθόρυβη καθημερινότητα. Όλα ανατρέπονται όμως όταν, στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός, μαέστρος μιας παιδικής χορωδίας και λάτρης κάθε είδους μουσικής! Ο κύριος Ευδαίμων, ενοχλούμενος από τις μελωδίες και τους πρόσχαρους ήχους του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει μακριά, την  ίδια ώρα που ο νεαρός μαέστρος, προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμα και μέσα στην καθόλα αποστειρωμένη και άηχη ζωή του!

Το κείμενο υπογράφουν οι συγγραφείς 'Aγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας Κοπέρνικος, ήδη αναγνωρισμένοι στο χώρο του θεάτρου για παιδιά. Είναι βραβευμένοι με 1ο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου και δημιουργοί του επιτυχημένου cd για παιδιά «Ο κόσμος ανάποδα».

Μια παράσταση γεμάτη μουσική. Παράλληλα, με τα πρωτότυπα τραγούδια και τις ζωντανές ερμηνείες επί σκηνής, σε αρκετά σημεία της παράστασης τα ίδια τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το μουσικό πανδαιμόνιο, αφού αναλαμβάνουν το ρόλο της παιδικής  χορωδίας την οποία διευθύνει ο νεαρός μας ήρωας.

Μια παράσταση για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία και τον σεβασμό. Πώς μπορούν εν τέλει πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι να ταιριάξουν μεταξύ τους και τι έχουν να πάρουν ο ένας από τον άλλον, όταν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση για συνεργασία; Τι γίνεται, όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και γινόμαστε εμείς ο «διαφορετικός»; Μέσα από την ιστορία αποδεικνύεται τελικά πως η μουσική λειτουργεί σαν μια «γέφυρα» που ενώνει τους ανθρώπους, καταλύοντας κάθε είδους σύνορα!

Μία παράσταση με εκπαιδευτικά στοιχεία που διασκεδάζει. Πέρα από την έντονη μουσική παρουσία και τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, από την παράσταση δεν λείπει το χιούμορ, η δράση και οι έξυπνοι θεατρικοί διάλογοι, που χαρακτηρίζουν άλλωστε κάθε δουλειά της ομάδας Κοπέρνικος. 

Το ζεστό, ξύλινο θεατράκι της βιβλιοθήκης γεμίζει υπέροχες μουσικές και τραγούδια, ενώ η έντονη δράση και το έξυπνο χιούμορ σε ένα απόλυτα παιχνιδιάρικο σκηνικό, προσφέρουν στα παιδιά ηλικίας 4-9 ετών ένα μοναδικά ευρηματικό και ποιοτικό θέαμα.


Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη

Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου

Στίχοι: Έμη Σίνη

Μουσική - ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου

Κίνηση - χορογραφίες: Θάνος Δασκαλόπουλος

Σκηνικά - ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου

Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος

Ηχογράφηση, editing, mastering: Γιώργος Ζιώτας

Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Ελισσαίος Βλάχος, Μιχάλης Κοιλάκος


Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Κάθε Κυριακή στις 15:00

Εισιτήρια: €8,00 (παιδικό), €10,00

Εκδοτήριο Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Δ-Π 9:00-17:00, Σάββατο 9:00 – 15:00

Εκδοτήριο Βιβλιοθήκης (Μέγαρο Μουσικής) Δ-Π 10:00-17:00, Κυριακές από τις 10:00.

Ηλεκτρονικά στο http://www.ticketservices.gr/ ή τηλεφωνικά με πιστωτική κάρτα στο 210 72 34 567


Πληροφορίες: 210 72 34 567


Για ομαδικές κρατήσεις για επισκέψεις σχολείων τις καθημερινές, πληροφορίες στα 210 86 65 144 ή 210 86 74 657 (εισιτήριο 5 ευρώ)


0 Comments

"Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή" απ'την Ομάδα Κοπέρνικος @ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

Θεατρική Παράσταση για παιδιά

Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή

Ομάδα Κοπέρνικος

 

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζει για δευτερη χρονιά την ευρηματική παράσταση για παιδιά της θεατρικής ομάδας Κοπέρνικος με τίτλο Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή.

 

Το έργο, που ανεβαίνει στο φιλόξενο μικρό της θέατρο - Αίθουσα Διδασκαλίας, έχει σχεδιαστεί ειδικά έτσι ώστε οι ηθοποιοί να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά και περιλαμβάνει διαδραστικά στοιχεία με πολλές εκπλήξεις. Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 5-9 ετών, οι γαργαλιστικοί του όμως διάλογοι είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσουν και τους μεγαλύτερους επισκέπτες, κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει η ομάδα Κοπέρνικος και με τα προηγούμενά της έργα (Ο κόσμος ανάποδα, Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων κ.α).

Άλλωστε, η ειδική παραγγελία αυτού του έργου, πέρα από την θεατρική απόλαυση, στοχεύει επιπλέον στο να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι θεατές τους εξαιρετικούς χώρους αυτής της μοναδικής στο είδος της Βιβλιοθήκης, και να εξοικειωθούν με την έννοια της Βιβλιοθήκης και τους θησαυρούς που κρύβονται στα ράφια της, αλλά και της φιλαναγνωσίας γενικότερα. Παράλληλα, η πρωτότυπη μουσική του Άγγελου Αγγέλου, και τα μουσικά ηχοχρώματα που σχολιάζουν τη δράση, κάνουν ακόμα πιο έντονο τον συνειρμό θέατρο - μουσική - βιβλιοθήκη.

 

Το θεατρικό έργο της ομάδας «Κοπέρνικος» μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει! Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του: η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση. Από πού πηγάζει η ανάγκη για το ψέμα; Ποιες επιθυμίες ικανοποιεί; Δίνει λύση στα προβλήματα ή τα σκεπάζει κρύβοντάς τα προσωρινά; Κύρια συστατικά της παράστασης είναι το χιούμορ, η χειμαρρώδης δράση, η φαντασία και τα παιχνίδια.

 

Η υπόθεση του έργου:

Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο περνάει ώρες στη δανειστική βιβλιοθήκη διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα τα βράδια! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι θεατές μένει να τις πιστέψουν...ή όχι!

 

Η παράσταση ανεβαίνει στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού (5-9 ετών).  

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη

Σκηνοθεσία: Ομάδα Κοπέρνικος και Βάσια Παρασκευοπούλου

Σκηνικά - Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου

Κατασκευή κούκλας: Τα φτερά του Μύθου (Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου)

Κουστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος

Φωτισμοί: Ομάδα Κοπέρνικος και Ελισσαίος Βλάχος

Μουσική: Άγγελος Αγγέλου

Ηχογράφηση, editing, mastering: Γιώργος Ζιώτας


Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Φοίβος Συμεωνίδης

 

Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11:30

Είσοδος: 10 ευρώ, 8 ευρώ παιδικό

Αγορά εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βιβλιοθήκη 10:00 - 17:00.

(Ημέρες εκδηλώσεων Βιβλιοθήκης, μέχρι τις 20:00)

Ηλεκτρονικές κρατήσεις:  http://www.ticketservices.gr/


0 Comments

«Ο κύριος Κιχ και η επιστροφή της Χαμένης Σφραγίδας»  της Ομάδας Κοπέρνικος @ «Ελληνικό Κόσμο»

«Ο κύριος Κιχ και η επιστροφή της Χαμένης Σφραγίδας»

 

Η  νέα εκπαιδευτική, μουσικοθεατρική παράσταση  της Ομάδας Κοπέρνικος

με τους Λευτέρη Ελευθερίου και Άγγελο Αγγέλου,

στον «Ελληνικό Κόσμο»!

 

Ο κύριος Κιχ, ο ήρωας που τόσο αγαπήθηκε από χιλιάδες μικρούς και μεγάλους θεατές και τον οποίο ενσαρκώνει μοναδικά ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, επιστρέφει στον «Ελληνικό Κόσμο» με τη νέα, απολαυστική περιπέτεια «Ο κύριος Κιχ και η επιστροφή της Χαμένης Σφραγίδας»!

Μετά από μια σειρά sold out εμφανίσεων στον «Ελληνικό Κόσμο» με την παράσταση «Ο κύριος Κιχ και το Μυστικό Κουτί των Ήχων», η καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος, γνωστή για τις πρωτότυπες, ποιοτικές παραστάσεις της για παιδιά, παρουσιάζει φέτος τη δεύτερη ιστορία του κυρίου Κιχ.

«Ο κύριος Κιχ και η επιστροφή της Χαμένης Σφραγίδας», είναι μια ευρηματική εκπαιδευτική μουσικοθεατρική παράσταση που, εκτός των άλλων, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το μουσικό πολιτισμό διαφορετικών χωρών και με μουσικές έννοιες όπως ο ρυθμός, η μελωδία και η αρμονία.

 

Μετά από ένα μικρό λάθος, ο κύριος Κιχ βοηθάει, άθελά του, ένα τρομερό μάγο να πραγματοποιήσει το σχέδιό του:  να εξαφανίσει όλους τους ήχους του κόσμου! Στην προσπάθειά του να επανορθώσει, μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια και σε ένα μακρινό ταξίδι στα πέρατα της γης. Από τα βουνά της Ασίας και τις ερήμους της Αφρικής, στις πόλεις της Αμερικής και τις παγωμένες θάλασσες της Ωκεανίας, ο κύριος Κιχ θα ανακαλύψει τους θαυμαστούς ήχους των έξι Ηπείρων και τις υπέροχες μουσικές μακρινών πολιτισμών. Πάντα με όπλα του τη γενναιότητα και τη χαρά της περιπλάνησης, θα τολμήσει, θα κινδυνεύσει, θα  απογοητευτεί, μα θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι με θάρρος και επιμονή όλα είναι δυνατά!

 

Η παράσταση είναι άρτια χορογραφημένη πάνω σε προηχογραφημένους  διασκεδαστικούς ήχους που χρησιμοποιούνται και ως εκπαιδευτικά εργαλεία:  Τα παιδιά παρακινούνται να τους αναγνωρίσουν και να πλάσουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από αυτούς.

 

Οι μικροί μας φίλοι συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ενεργά, αναγνωρίζοντας ήχους και μαντεύοντας χώρες και ηπείρους, ενώ βοηθούν τον κύριο Κιχ να επιστρέψει τις χαμένες σφραγίδες στην πατρίδα τους, αποτρέποντας έτσι τη βύθιση όλου του κόσμου στη σιωπή!

 

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη

Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κουστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος

Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου

Επιμέλεια μουσικής - Ήχοι: Άγγελος Αγγέλου

Χορογραφίες: Αγγελική Ανδρινοπούλου

Κίνηση: Λευτέρης Ελευθερίου

Επιμέλεια φωτισμών: Ελισσαίος Βλάχος

Sound design- Editing - Mastering: Γιώργος Ζιώτας

Ηθοποιοί: Λευτέρης Ελευθερίου, Άγγελος Αγγέλου

 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές έως  Γ’ Δημοτικού

 

Ημέρα: Κυριακή

Ώρα έναρξης: 11:00

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

Εισιτήριο: 10 ευρώ παιδιά – 7 ευρώ ενήλικοι

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής: τηλ. 212 254 0000

Κρατήσεις για Σχολεία: τηλ. 212 254 0100

 

www.kopernikos.gr

www.hellenic-cosmos.gr

 

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης


0 Comments

"BΡΩΜΙΚΑ ΚΟΛΠΑ" του DAVID FOLEY @ «Studio ΚΥΨΕΛΗΣ»

«Βρώμικα κόλπα»

του David Foley

-τρίτη σαιζόν-

«Studio ΚΥΨΕΛΗΣ»

 

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, στις 7.00΄μ.μ., ξεκινούν στο θέατρο STUDIO Κυψέλης–Αίθουσα «Βίλμα Κύρου» (Κυψέλης και Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη –τηλ. 210-88.19.571), για τρίτη σαιζόν, οι παραστάσεις του έργου «Βρώμικα κόλπα», του David Foley, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού.

Οι Θεατρίνων θεατές, παράλληλα με το LEONARDO'S RING και το KABAΦΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ, γιορτάζουν τα δέκα τους χρόνια επαναλαμβάνοντας μια από τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες, το ψυχολογικό θρίλερ «Βρώμικα κόλπα» ("Α nasty trick").

Πρόκειται, σύμφωνα με τη γνώμη των κριτικών, για ένα από τα τρία καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, μαζί με την "Παγίδα θανάτου" και το "Σλουθ".

Μια ιδιόμορφη ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια διάσημη σχεδιάστρια κοσμημάτων και ένα νεότερό της γοητευτικό άντρα γίνεται αφορμή για μια παράσταση γεμάτη σασπένς που, κυριολεκτικά, κόβει την ανάσα. Έρωτας, χρήμα, εφιάλτες από το παρελθόν και ένα μυστηριώδες σμαράγδι υφαίνουν την περίπλοκη όσο κι εντυπωσιακή αυτή η ιστορία. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στον  «εγκλωβισμό»  των ηρώων σε ένα κλειστό δωμάτιο, ενώ το κοινό παρακολουθεί πίσω από ένα «τοίχο».

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

Ταυτότητα της Παράστασης Βρωμικα κολπα, του David Foley

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ρίτσου

Σκηνοθεσία-φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Σύμβουλος παράστασης-στίχοι τραγουδιών: Μαριάννα Τόλη

Μουσική: Γιάννης Φίλιας

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Αλμαλής

Ηθοποιοί: Μαρία Αλιφέρη, Χρήστος Λιακόπουλος, Απόστολος Κρίτσας.

Στο πιάνο και στο τραγούδι ζωντανά επί σκηνής ο Σωτήρης Αντωνίου.

 

Χώρος: Θέατρο Studio Κυψέλης, Κυψέλης και Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη

Έναρξη: Σάββατο  6 Δεκεμβρίου 2014 – έως τέλος Μαΐου  2015

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 19.00΄ και Κυριακή στις 21.10΄.

Διάρκεια: 85΄ χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητές/άνεργοι

Κρατήσεις: τηλ. ταμείου 210-88.19.571 


0 Comments

Passport Project 2 @ Zp87

Passport Project 2 by Zp87

"...γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω απ’ τις πατρίδες..."

 

Συνεχίζεται για 3η χρονιά

 

Με τον Γιάννη Κωσταρή – Συμμετέχει ο Απόστολος Καλτσάς

 

Κάθε Σάββατο στο Zp87 – Πρεμιέρα 6 Δεκεμβρίου 2014

 

Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης πορείας του «Passport Project”,  ακολουθεί το  «Passport Project 2»,  η ανανεωμένη εκδοχή της μουσικοθεατρικής παραγωγής, για 10 μόνο παραστάσεις και με ξεχωριστούς  guests, στο Xώρο Έκφρασης Zp87.

 

Ένα ιδιαίτερο θέαμα που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο, την αφήγηση και τη μουσική και πραγματεύεται τη σχέση μας με το ξένο, το «άλλο», το διαφορετικό. Ο μετανάστης και το αναγκαστικά βίαιο ταξίδι του, γίνονται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε μέσα από το λόγο, τη σκηνική δράση, τη μουσική και 20 διασκευασμένα τραγούδια -σύγχρονα, παραδοσιακά και ethnic- τη διαδρομή και τα πάθη του ήρωα μέσα στον χώρο και τον χρόνο, αναζητώντας τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας.

 

Ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή αφηγούνται ζωές οικουμενικές. Μιλούν για το ταξίδι του ενός - αλλά και όλων μας. Από τον Κούρδο και τον Αφρικανό, μέχρι τον Μικρασιάτη του '22 και τον Έλληνα που ξενιτεύεται πάλι σήμερα. Γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω απ’ τις πατρίδες.

 

Τραγούδι-κείμενα-ερμηνεία: Γιάννης Κωσταρής

Ηλεκτρ.μπάσο,αναλογικά εφέ,loops,πιάνo: Απόστολος Καλτσάς

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα

Φιλική συμμετοχή (ηχογράφηση)-ney: Νίκος Παραουλάκης 

Video παράστασης: Shoot The Band

Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Καραδήμας

Κατασκευή κούκλας: Φαίη Ρεϊζίδου

Αφίσα: Γιώργος Σκαραφίγκας

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

Διάρκεια: 70 λεπτά

Παραγωγή: Zp87

(πρεμιέρα Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 9:00 και  για 10 παραστάσεις)

 

Κάθε Σάββατο στις 9.00μ.μ

 

Zp87 –Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια

www.zita-p87.blogspot.com

fb:Zita Pi

zita.p87@gmail.com

Τηλ.698 0665404


0 Comments

«Συγχωρεσέ με» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη @ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Συγχωρεσέ με»

Των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη

Από 28 Νοεμβρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

 

Η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» για τη θεατρική περίοδο 2014-2015 είναι το καινούργιο έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Συγχωρεσέ με», το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

 

Οκτώ φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι συναντιούνται σε ένα σταθμό μετεπιβίβασης. Αυτό γίνεται η αφορμή για να ανασύρουν οι ήρωες στην επιφάνεια τα γεγονότα που τους οδήγησαν ως εκεί. Οι προσωπικές ιστορίες τους, φαινομενικά ασύνδετες, ενώνονται και αποκαλύπτουν τα νήματα που συνδέουν τις ζωές τους. Αυτήν την ύστατη ώρα, πριν την τελική κρίση, η παρουσία του ενός για τον άλλον, γίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Τα «γιατί» πρέπει να απαντηθούν, οι εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, και οι ήρωες να μπορέσουν να προσφέρουν και να δεχθούν τη συγχώρεση, πριν την τελική τους αναχώρηση για το Άγνωστο…

 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Σκηνικό: Μαρία Πανουργιά, Ιωάννα Τσάμη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μουσική επιμέλεια - εκτέλεση: Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Κατσής

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπανδρέου

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Γυναίκα: Μαρία Σκουλά

Άντρας: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης 

Κόρη: Ηρώ Μπέζου

Μητέρα: Έλενα Τοπαλίδου

Αγόρι: Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη

Άντρας 2: Λαέρτης Μαλκότσης

Γυναίκα 3: Μαρία Καλλιμάνη

Γυναίκα 2: Πηνελόπη Τσιλίκα

Άγγελος 1: Ελένη Μπούκλη

Άγγελος 2: Γιώργος Κατσής

 

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 18:00 και 21:00

Πέμπτη, Παρασκευή 21:00

Σάββατο 18:00 και 21:00

Κυριακή 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων:
15Euro και 10 (φοιτητικό)

Κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη ενιαία τιμή 13Euro  

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr


0 Comments

"Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ @ Μικρό Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» |ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Από τις 19/11 στο Μικρό Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

 

To Eθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τη θεατρική περίοδο 2014-2015 το θεατρικό έργο του Ράνινερ Βέρνερ Φασμπίντερ που έγινε και ταινία  Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Κάντ σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου.

Το διάσημο θεατρικό έργο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον ίδιο τον Φασμπίντερ, αφορά στον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας σχεδιάστριας μόδας με μια νεαρή γυναίκα, ο όποιος την οδηγεί στην απόλυτη παρακμή.

Η Πέτρα Φον Καντ, καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, πρόσφατα χωρισμένη από τον άντρα της, μετά από μια άτυχη συμβίωση, ερωτεύεται την Κάριν, ένα νέο κορίτσι, που εκτός από ερωμένη γίνεται και μοντέλο της. Η Πέτρα, εγκαταλείποντας τους πάντες γύρω της, επενδύει απόλυτα σε μια άνιση σχέση, καθώς η κοπέλα δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα μ’ εκείνη. Έτσι, αφού ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα, η Κάριν δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την Πέτρα και να επιστρέψει στον άντρα της. Για την Πέτρα φον Καντ το σοκ είναι ισχυρό. Όμως η εμπειρία αυτή θα της δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις της για την αγάπη και για την αγάπη και για τους ανθρώπους που την περιβάλλουν.  

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής σημειώνει: το Μικρό Rex – «Κατίνα Παξινού» αλλάζει χρήση από τη φετεινή θεατρική περίοδο.  Το Παιδικό Στέκι μετακομίζει στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» και πλέον στο Μικρό Rex θα φιλοξενούνται παραστάσεις πειραματικού χαρακτήρα.  Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένα ρηξικέλευθο κέντρο έκφρασης ερευνητικών δυνάμεων του Θεάτρου και να δώσει προστιθεμένη αξία στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Θεάτρου. Με χαρά υποδεχόμαστε ως εναρκτήρια παράσταση τη σκηνοθετική εργασία της Αντζελας Μπρούσκου πάνω στα Πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ.

 

Tαυτότητα παράστασης

Μετάφραση:  Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία – κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου

Σκηνίκα:  Σταύρος Λίτινας

Φωτισμοί:  Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική σύνθεση:  Nalyssa Green

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαδοπούλου

 

Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ρίκα Διαλυνά,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιούλικα Σκαφιδά.

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών


Ημέρες παραστάσεων:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00

Σάββατο 18:00 και 21:00

Kυριακή 19:00

 

Tιμές εισιτηρίων:
15Euro, 10Euro (φοιτητικό)

Την Πέμπτη 13Euro ενιαία τιμή

 

Εθνικό Θέατρο-Μικρό REX Σκηνή «Κατίνα Παξινού», Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr


0 Comments

«Το αστέρι της Λιλιπούπολης» των Ρεγγίνα Καπετανάκη, Βασίλη Ρίσβα @ Θέατρο Rex – «Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη» | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Το καινούργιο έργο του κύκλου παραμυθιών της θρυλικής Λιλιπούπολης

«Το αστέρι της Λιλιπούπολης» των Ρεγγίνα Καπετανάκη, Βασίλη Ρίσβα

από τις 22 Νοεμβρίου στο Θέατρο Rex – «Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη»

 

Η δεύτερη παιδική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο είναι «Το αστέρι της Λιλιπούπολης». Ένα έργο που ανήκει  στον κύκλο παραμυθιών της Λιλιπούπολης αλλά είναι «πλημμυρισμένο» από καινούργια τραγούδια του  Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Η Ρεγγίνα Καπετανάκη και ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος αποφάσισαν ότι το μουσικό ταξίδι της Λιλιπούπολης με την παλαιά μορφή είχε πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του, έτσι αποφάσισαν ότι η ανανέωση, η αναδημιουργία και η ανατροπή ήταν αναγκαίες. Με αφετηρία το δεδομένου αυτό η Ρεγγίνα Καπετανάκη και ο Βασίλης Ρίσβας άρχισαν να επεξεργάζονται καινούργιες ιδέες και να δίνουν μορφή σε καινούργιους ήρωες σε ένα ξεχωριστό αστερισμό, τον «αστερισμό της Λιλιπούπολης».     

 

Υπόθεση

Ο Μπρίλης, ένα ξεχωριστό αστέρι του Ουρανού, που γεννήθηκε χωρίς τη μια του αχτίδα, αποφασίζει να επισκεφτεί τη Γη.  Φτάνοντας στην υπέροχη χώρα της Λιλιπούπολης, συναντά τα παράξενα πλάσματα που ζουν εκεί. Μετά από πολλές περιπέτειες, καταλήγει στη θάλασσα και γνωρίζεται με τον Αστερία και τον Μέμο, το χταπόδι. Η γνωριμία αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας ξεχωριστής φιλίας.  Τα δύο πλάσματα του νερού τον υποδέχονται στον κόσμο τους, εκεί όπου ο Μπρίλης θα αποκτήσει συναρπαστικές εμπειρίες, ενώ στη συνέχεια τον βοηθούν να γυρίσει πίσω στον Ουρανό, μαζί μ΄ ένα υπέροχο δώρο που ο Αστερίας προσφέρει στον αγαπημένο φίλο του.


Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός χορού και κίνησης: Ρεγγίνα Καπετανάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Έρση Δρίνη

Σκηνογραφική επεξεργασία με backdrop animation: Αντώνης Κοτζιάς

Μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Στίχοι τραγουδιών: Ρεγγίνα Καπετανάκη-Βασίλης Ρίσβας

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Εκτέλεση χορογραφίας: Αιμιλία Τσάμη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Δημήτρης Αγγαράι, Ασημένια Παπαδοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Δήμητρα Σπυρίδωνος

Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Τσιλιγκρού

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

Δόκτωρ Δρακατώρ: Πέτρος Πετράκης

Μπρίλης, το Αστεράκι: Δημήτρης Μάριζας / Βαγγέλης Κρανιώτης

Ξωτικό της Ηχούς: Γιώργος Φλωράτος

Γερο-Σκώληξ ο Σοφός: Ευάγγελος Χαλκιαδάκης

Σουπιές: Βαγγέλης Κρανιώτης / Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαρίλια Χαριδήμου

Αστερίας: Μαρία Δερεμπέ

Μέμος, το Χταπόδι: Γιάννης Σοφολόγης

Δράκαινα: Κλαίρη Μανιάτη

Πλανήτες, Πυγολαμπίδες: Μαρία Δερεμπέ, Βαγγέλης Κρανιώτης, Κλαίρη Μανιάτη, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μιχάλης Πηλιχός, Κάθριν Σκαλίδου, Γιάννης Σοφολόγης, Γιώργος Φλωράτος, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Μαρίλια Χαριδήμου

Κουτσομούρες: Κλαίρη Μανιάτη, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μιχάλης Πηλιχός, Κάθριν Σκαλίδου, Γιώργος Φλωράτος, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης

Σαλάχια: Βαγγέλης Κρανιώτης, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μιχάλης Πηλιχός, Κάθριν Σκαλίδου, Μαρίλια Χαριδήμου

 

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:00 για σχολεία

Σάββατο 11:00 και 15:00

Κυριακή 11:00 και 15:00

 

Τιμές εισιτηρίων: 12Euro και 10 (παιδικό)   


ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ», Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr 


0 Comments

«Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ @ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Κεντρική Σκηνή

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ

από τις 22 Νοεμβρίου στη Κεντρική Σκηνή

 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη Kεντρική Σκηνή το έργο του Ρόμπερτ Μπολτ, «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές», πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία του 1966, κερδίζοντας το Oscar Καλύτερης Ταινίας.

 

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο που επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο ύστερα από δεκαεπτά χρόνια στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Γιώργο Μοσχίδη, μαζί μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών σε ένα έργο που θίγει το θέμα της δύναμης της συνείδησης.

 

Yπόθεση

Αγγλία, 16ος αιώνας. Ο Βασιλιάς Ερρίκος Η΄ θέλει να χωρίσει την Αικατερίνη της Αραγονίας για να παντρευτεί την Άννα Μπολέυν, που θα του χαρίσει τον διάδοχο, διασφαλίζοντας έτσι την κυριαρχία της δυναστείας των Τυδόρ. Τα σχέδιά του εγείρουν αντιδράσεις τόσο στο Βατικανό όσο και στην ίδια του την Αυλή.  Και, ενώ οι προσπάθειες των κρατικών συμβούλων επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση της βασιλικής επιθυμίας, υπάρχει ένας σύμβουλος που στέκεται εμπόδιο: ο Σερ Τόμας Μορ επιλέγει να μείνει πιστός στις απόψεις και τη συνείδησή του και όχι στις βασιλικές επιδιώξεις. Έτσι, η ρήξη είναι αναπόφευκτη. Ο Ερρίκος Η΄ αναγορεύεται επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και παντρεύεται την Άννα Μπολέυν. Ο Σερ Τόμας Μορ φυλακίζεται στον Πύργο του Λονδίνου, δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μεταφράση: Ροδόλφος Μορώνης

Σκηνοθεσία:  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία:   Έλσα Ανδριανού

Σκηνίκα:  Αντώνης Δαγκλίδης

Κοστουμία:  Κλερ Μπρέισγουελ

Επιμέλεια κίνησης:  Αγγελική Στελλάτου

Μουσική:  Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί:  Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός Σκηνοθέτη:  Άννα Τσαπάρα

Βοηθός Σκηνογράφου:  Αμαλία Θεοδωροπούλου

 

Διανομή (αλφαβητικά)

Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Στεφανία Γουλιώτη, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Ρίνο Τζάνι, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης.

 

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

 

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30

Κυριακή 19:30

 

Τιμές εισιτηρίων:

20Euro, 18Euro, 10 (φοιτητικό)

κάθε Τετάρτη  και Πέμπτη 13Euro

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr


0 Comments

«Party Time» του Χάρολντ Πίντερ @ Από Μηχανής  Θέατρο 

ΤΟ «PARTY TIME» του ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ

ΣΤΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ 


Από τις 15 Δεκεμβρίου 2014  έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στις 20:00 στο Θέατρο Από Μηχανής, ο Γιώργος Κιμούλης θα παρουσιάσει το έργο του Χάρολντ Πίντερ  «Party Time».


Η παράσταση βασίζεται στα πολιτικά έργα του Πίντερ «Party Time», «Mountain language» «One for the road»  και «The new world order».


Το θέμα  της παράστασης είναι η πολιτική απάθεια ως προϊόν της συστημικής βίας και της κρατικής τρομοκράτησης.


"Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο τι είναι «πραγματικό» και στο τι είναι «μη πραγματικό». Ούτε ανάμεσα στο τι είναι αληθές και στο τι είναι ψευδές. Νομίζω, πως δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι ή αληθινό ή ψευδές. Μαπορεί να είναι και τα δύο: και αληθινό και ψευδές. Πιστεύω πως αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν κάποιο νόημα  και μπορούν να εφαρμοστούν στη διερεύνηση της πραγματικότητας μέσω της τέχνης. Έτσι, ως συγγραφέας, τους υποστηρίζω. Αλλά ως πολίτης, δεν μπορώ! Ως πολίτης οφείλω ν’ αναρωτηθώ: Τι είναι αληθές; Τι είναι ψευδές;" 


Αυτές τις σκέψεις είχε γράψει ο Πίντερ το 1958, 28 χρονών. Σκέψεις που επανέλαβε το 2005, τρία χρόνια πριν πεθάνει, όταν παρελάμβανε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Η σκηνοθεσία κι η διαμόρφωση του χώρου είναι του Γιώργου Κιμούλη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη κι η διεύθυνση της Τόνιας Αρβανίτη. Παίζουν: Αναστασία Κατσιναβάκη, Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Ντέπυ Μαλλιαρού, Ισιδώρα  Μπουζιούρη, Ελπίδα Μπραουδάκη, Αρετή Ντάλιου, Στάθης Παναγιωτίδης, Βασίλης Πουλάκος, Γιώργος Στριφτάρης, Χρήστος Συριώτης, Ειρήνη Τσάβα.


0 Comments

«Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ @ Θέατρο Χώρα  | Εθνικό Θέατρο

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Κρίμα που είναι πόρνη»

του Τζον Φορντ

 

Από τις 17 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Χώρα

 

Ένα κλασσικό ελισαβετιανό δράμα το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Χώρα από τις 17 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

 

Το έργο παρουσιάστηκε στην Αγγλία μεταξύ 1625-1633 και είναι το γνωστότερο έργο του Άγγλου δραματουργού, του οποίου τα έργα χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις πάθους και προσωπικών αντιλήψεων με τους νόμους και τα ήθη τους της εποχής του. 

Υπόθεση

Ο γεμάτος πάθος και παραφορά αιμομικτικός έρωτας του Τζιοβάννι για την αδελφή του Ανναμπέλλα, δύο νέων ευγενών από την Πάρμα, δημιουργεί πανικό και αμηχανία στους άρχοντες και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Αν και η κοινωνία την οποία έχουν δημιουργήσει και διαφεντεύουν λειτουργεί με μια sur mesure ηθική, ο έρωτας των δύο αδελφών αποτελεί γι' αυτούς μια κινούμενη απειλή. Η Ανναμπέλλα, λιγότερο δυνατή, υποκύπτει στις κοινωνικές επιταγές και αφήνει τον αγαπημένο της για να παντρευτεί τον άντρα που την πολιορκεί από καιρό. Παγιδευμένη στον γάμο αυτόν, έχει να αντιμετωπίσει την απαξίωση του συζύγου και τη ζήλια του Τζιοβάννι. Η μαρτυρική ζωή των δύο εραστών γίνεται θυσία στον βωμό της έννομης τάξης. Η καταστροφή από την κατάρα του Θεού απεφεύχθη. Τώρα, με την ευλογία της Εκκλησίας, η ζωή στην Πάρμα επιστρέφει στην κανονικότητά της.     

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης                                

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης                  

Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα   

Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας           

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος                        

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος                                    

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλιας   

Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δάφνη Κολυβά, Εβελίνα Δαρζέντα

                  

Διανομή:

ΝΤΟΝΑΤΟ      Γρηγόρης Γαλάτης                

ΙΠΠΟΛΥΤΗ     Εβίτα Ζημάλη                        

ΣΟΡΑΝΤΣΟ    Ιερώνυμος Καλετσάνος                    

ΠΟΤΖΙΟ          Μιχάλης Κίμωνας                  

ΑΝΝΑΜΠΕΛΛΑ          Μαρία Κίτσου

ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ              Θύμιος Κούκιος                                  

ΠΟΥΤΑΝΑ      Σοφία Μυρμηγκίδου  

ΦΛΟΡΙΟ         Χρήστος Νίνης           

ΡΙΚΑΡΝΤΕΤΤΟ          Θέμης Πάνου 

ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ    Δημήτρης Πασσάς

ΦΙΛΩΤΙΣ         Ελεάννα Στραβοδήμου

ΜΠΕΡΓΚΕΤΤΟ             Γιωργής Τσουρής

ΒΑΣΚΕΣ          Χάρης Τζωρτζάκης   

ΓΕΡΟΝΤΑΣ – ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ  Μηνάς Χατζησάββας

 

Στον Πρόλογο της παράσταση ακούγεται: ΓΕΝΕΣΙΣ 1.1-3.24

Στην παράσταση ακούγεται ο Βιβλικός Ψαλμός 137, By the waters of Babylon.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων  

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30

Σάββατο 17:00 και 20:30

Κυριακή στις 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων:
15Εuro και 10 Euro (φοιτητικό)

κάθε Πέμπτη 13Euro


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ, Αμοργού 20, Κυψέλη,

τηλ. 210.8611200, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr  και  στο www.n-t.gr.