ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Sat

19

Apr

2014

«Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ PORNSTARS» του Αντώνη Σπίνουλα @ Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής

«Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ PORNSTARS»
του Αντώνη Σπίνουλα
Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
Πρεμιέρα Παρασκευή 2 Μαΐου

Ηρακλής: «Είμαι ο κυνηγός του εαυτού μου». Σ’ αυτήν τη φράση-κλειδί στηρίζεται η ατμόσφαιρα της παράστασης «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ PORNSTARS», που ξεκινά την Παρασκευή 2 Μαΐου, στις 9.00΄ το βράδυ, στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, σε κείμενα του Αντώνη Σπίνουλα και σκηνοθεσία του ίδιου και του Νίκου Γιαννίκα, από την ομάδα Virus B.

Ο θεός Πάνας έρχεται να αποκαλύψει στην ανθρωπότητα τις αιτίες της σημερινής της κατάντιας, με χαρακτήρες – σύμβολα που αναδεικνύουν τα σαθρά θεμέλια της σημερινής κοινωνίας καθώς και να αποκαλύψει τρόπους διαφυγής (και σωτηρίας, ίσως;) μέσα από το μονοπάτι της φιλοσοφίας, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο νόημα εννοιών όπως: Σοφία, Δημοκρατία, Εγωισμός, Δειλία, Ελευθερία.

Πρόκειται για μια εικαστική προσέγγιση που βασίζεται στο αρχαίο δράμα χρησιμοποιώντας σύγχρονα στοιχεία και αναπαραστάσεις έργων Τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχοντας ως βάση την τραγωδία σε συνδυασμό με την αρχαία φιλοσοφία με μοναδικό σκοπό την αποκωδικοποίηση των κρυφών μηνυμάτων τους. Η εικαστική αυτή προσέγγιση του έργου βοηθά τη «μεταφορά» του θεατή σε μια διαφορετική, ανώτερη διάσταση, όπου οι έννοιες εξελίσσονται σε ενεργειακές υπάρξεις. Γίνεται μια εκτενής αναφορά στα αρχαία μυστήρια που πηγάζουν μέσα από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, την αρχαία μυθολογία, την αλχημεία, το σαμανισμό, τον αιγυπτιακό μυστικισμό καθώς και την αναλογική συνένωση όλων των θρησκειών που είναι αφιερωμένες στο θυσιασμένο θεό.

«Σε μια κοινωνία που καταρρέει χωρίς να αντιλαμβάνεται το γιατί, αισθανθήκαμε την ανάγκη να σκηνοθετήσουμε μια παράσταση που να αφορά τον πόλεμο της ψυχής και τον τρόπο λύτρωσής της. Νιώσαμε ότι ο κόσμος χρειάζεται «κρυμμένους» δρόμους αφύπνισης. Δρόμους διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε ακολουθήσει έως τώρα σαν ανθρωπότητα. Τα έργα τέχνης είναι τα όπλα μας ενάντια στον σκοταδισμό και λειτουργούν σαν ασπίδα σωτηρίας στην αλλοτρίωση που έχει επέλθει στη σημερινή κοινωνία και, κατ’ επέκταση, στον πολιτισμό μας. Με την παράσταση αυτή, που στοχεύει στην εξέλιξη τόσο της Τέχνης όσο και του ανθρώπου μέσω της αυτογνωσίας, θέλουμε να δείξουμε ότι η αγάπη, ο σεβασμός και η ηθική είναι η βάση για τη μεταμόρφωσή μας σε μια ανώτερη συνειδητότητα.» (από το σημείωμα των σκηνοθετών)

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι: σκηνικά-κοστούμια Μαρία Καραθάνου, φωτισμοί Ευάγγελος Ποιμενίδης, μουσική-ήχος Νίκος Μπουγιούκος και Σωτηρία Κολόζου, κίνηση Μαριάννα Τσαγκαράκη, βοηθοί σκηνοθέτη Κατερίνα Ζαχαράκη και Ηλίας Καλύβας. Οι φωτογραφίες της παράστασης φέρουν την υπογραφή της Πηνελόπης Φατούρου.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βουγιού Νίκη, Γεωργίου Αγγελίνα, Γιαννίκας Νίκος, Ζαχαράκη Κατερίνα, Θαρουνιάτη Όλγα, Θελούρας Βασίλης, Ιγνατιάδης Θεόδωρος, Νικολούλη Ράνια, Παπαδημητρίου Χριστίνα, Σπίνουλας Αντώνης, Τερζάκη Δάφνη.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
Ταυτότητα της Παράστασης η επανασταση των pornstars
Συγγραφέας: Αντώνης Σπίνουλας
Σκηνοθεσία: Αντώνης Σπίνουλας – Νίκος Γιαννίκας
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Ευάγγελος Ποιμενίδης
Μουσική-Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος – Σωτηρία Κολόζου
Κίνηση: Μαριάννα Τσαγκαράκη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζαχαράκη – Ηλίας Καλύβας
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Φατούρου

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βουγιού Νίκη, Γεωργίου Αγγελίνα, Γιαννίκας Νίκος, Ζαχαράκη Κατερίνα, Θαρουνιάτη Όλγα, Θελούρας Βασίλης, Ιγνατιάδης Θεόδωρος, Νικολούλη Ράνια, Παπαδημητρίου Χριστίνα, Σπίνουλας Αντώνης, Τερζάκη Δάφνη.

Έναρξη: Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 – έως Κυριακή 1 Ιουνίου

Παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 9.00΄ μ.μ.
Διάρκεια: 90΄
Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό-άνεργοι)
Κρατήσεις: 210-34.25.637


Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής
Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός
τηλ: 210-34.25.637
Πρόσβαση: Μετρό Κεραμεικός

read more 0 Comments

Thu

10

Apr

2014

"Ρινόκερος" του Ε. Ιονέσκο @ Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες

Ρινόκερος
του Ε. Ιονέσκο
ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 11 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, μετά το Mistero Buffo, αφουγκραζόμενος για άλλη μια φορά τις προκλήσεις των καιρών, σκηνοθετεί τον Ρινόκερο, το αριστούργημα του Ιονέσκο, στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. «Υπάρχουν πράγματα που μπαίνουν στο μυαλό ακόμα και των άμυαλων» λέει ο Ιονέσκο στον Ρινόκερο. Και αν και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Μπερανζέ, είναι ένας από τους «χαμένους» της ζωής, ψιλοαποτυχημένος, τρομαγμένος, ήσυχος, λίγο ευθυνόφοβος, πάντα αργοπορημένος και μάλλον εξαρτημένος από το ποτό, καταλήγει να είναι ο μόνος που φαίνεται να διατηρεί το μυαλό του άθικτο, δεν συνθηκολογεί και αντιστέκεται σθεναρά στο κίνημα της ρινοκερίτιδας που έχει πλήξει όλη την πόλη.

Ο Ρινόκερος (1959), το φαινομενικά κωμικό έργο του γαλλορουμάνου συγγραφέα, βρίθει κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων για το πώς όλοι γύρω μας μετατρέπονται σε παχύδερμα-ρινόκερους και αν και πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην παράλογη λογική που προσπαθεί να επικρατήσει στις μέρες μας. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τον Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Μπερανζέ και τους Θανάση Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ηρώ Μπέζου, Γιώργο Παπαγεωργίου και Γιώργο Χρυσοστόμου έρχονται να αναδείξουν την κωμική χροιά της παράλογης πραγματικότητας που βιώνουν οι ήρωες του εμβληματικού αυτού έργου.

Μετάφραση – σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού, Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Κίνηση Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου
Σχεδιασμός ήχου Κορνήλιος Σελαμσής
Βοηθός σκηνοθέτης Αννα Μιχελή
Βοηθός σκηνοθέτη Εμη Πανουργιά

Παίζουν οι ηθοποιοί Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Μανώλης Μαυροματάκης, Ηρώ Μπέζου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Χρυσοστόμου

Σε Συμπαραγωγή με τη Λυκόφως

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μπερανζέ είναι ένας νευρασθενικό-αλκοολικό-μελαγχολικός πότης, πάντα αργοπορημένος και ατημέλητος. Σιχαίνεται το αλκόολ αλλά πίνει για να μη φοβάται. Ο Ζαν είναι διανοούμενος, υπερήφανος, ωραίος. Μπορεί να διαφέρουν, αλλά είναι καλοί φίλοι. Όταν θα συναντηθούν για ένα ποτό στην κεντρική πλατεία, δε θα περάσουν όσο ήρεμα ανέμεναν, καθώς ένας ρινόκερος θα αφηνιάσει στην πλατεία κατατρομάζοντας τους ανθρώπους.

Στο γραφείο που δουλεύει ο Μπερανζέ, οι υπάλληλοι διαφωνούν για το αν είναι αληθινή η εμφάνιση ρινόκερων στους δρόμους. Τη διαφωνία διακόπτει ένας ρινόκερος που θα διαλύσει τα σκαλιά του κτιρίου...

Ο Μπερανζέ επισκέπτεται τον Ζαν στο σπίτι του, ο οποίος λόγω ασθένειας δεν πήγε δουλειά. Δε θέλει να δει γιατρό, δε βρίσκει πια εξωφρενική τη μεταμόρφωση των ανθρώπων σε ρινόκερους, αντιθέτως βρίσκει τους ανθρώπους αδιάφορους και αηδιαστικούς, θα ήθελε να τους ποδοπατήσει. Οταν ο Ζαν θα μεταμορφωθεί μετά από λίγο σε ρινόκερο, ο Μπερανζέ θα φύγει τρέχοντας από το διαμέρισμά του και θα αντικρύσει ένα ολόκληρο στρατό ρινόκερων να κατεβαίνει τη λεωφόρο καλπάζοντας...

O Mπερανζέ σε κατάσταση σοκ, μένει κλειδωμένος στο διαμέρισμά του φοβισμένος μη μεταμορφωθεί και ο ίδιος. Μετά από την επίσκεψή του προιστάμενού του (που σύντομα μεταμορφώνεται και αυτός) και της Νταίζη, της συναδέλφου του με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος, ο Μπερανζέ θα τολμήσει να της φανερώνει τα αισθήματα του. Της προτείνει να ξαναδημιουργήσουν οι δυο τους την ανθρώπινη φυλή, αλλά η Νταίζη δε θέλει να σώσει την ανθρωπότητα, θεωρεί την αγάπη μαλθακό αίσθημα, ανθρώπινη αδυναμία που δε συγκρίνεται με την ορμή και την απίστευτη ενέργεια που εκπέμπουν οι ρινόκεροι. Σε λίγο και η Νταίζη θα φύγει...

Στη μοναξιά του αρχίζει να αμφιβάλλει για την ύπαρξή του. Προσπαθεί να μεταβληθεί σε ρινόκερο, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αν και ολομόναχος, αποφασίζει να μη γίνει ποτέ δικός τους, θα μείνει αυτό που είναι, ένα ανθρώπινο πλάσμα. Το έργο τελειώνει με τα λόγια του: «Θα υπερασπιστώ την ύπαρξή μου κόντρα σε ολόκληρο τον κόσμο! Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος και θα μείνω έτσι ως το τέλος! Δεν παραδίνομαι!»

Πληροφορίες:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Aπό 11 Ιανουαρίου έως 11 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΕΩΣ 15/4 Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00, Μεγάλη Δευτέρα 19.00, Μεγάλη Τρίτη 21.00
24/4 – 11/5 Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.00

Ticket Services:
Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 16€
Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 12€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
120 λεπτά (με διάλειμμα)

SITE: www.lykofos.org
http://www.facebook.com/lykofostheater
http://twitter.com/lykofostheater

PROMO TRAILERS
http://www.youtube.com/watch?v=QHp5fLKVsnY
http://www.youtube.com/watch?v=nRVAKWkj-_8

VIDEOS - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ
Πάτροκλος Σκαφίδας


Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7
Θησείο
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ: 210 3255444

read more 0 Comments

Thu

10

Apr

2014

ΜΕΝΓΚΕΛΕ του Θανάση Τριαρίδη @ Θεατρική Σκηνή FAUST

ΜΕΝΓΚΕΛΕ
του Θανάση Τριαρίδη
στη Νέα Θεατρική Σκηνή του FAUST

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014


Μετά την Τίρζα που σκηνοθέτησε για το θέατρο Ιλίσια, ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το θρίλερ ΜΕΝΓΚΕΛΕ του Θανάση Τριαρίδη για τη θεατρική σκηνή του Faust. Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος θα παίξει τον ρόλο του Γιόζεφ Μένγκελε, του Αγγέλου του Θανάτου του Άουσβιτς, του ανθρώπου που ενσαρκώνει την πιο ακραία έννοια του κακού στον 20ου αιώνα. Απέναντί του η Μυρτώ Αλικάκη, στον ρόλο μιας νέας Εβραίας που έρχεται απέναντί του, σε ένα κουπέ τρένου, για να αναμετρηθεί με τον όλεθρο, αλλά και με τα προσωπικά της φαντάσματα συνυφασμένα με το ανυπόφορο κενό της Ιστορίας. Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου του 2014 στη Νέα Θεατρική σκηνή του Faust.

Δύο ηθοποιοί από τα σπλάχνα του Θεάτρου Τέχνης συναντιούνται με τους κώδικες του σωματικού θεάτρου τους οποίους ενσωμάτωσε στην σκηνοθετική του μέθοδο ο Κώστας Φιλίππογλου μέσα από την διαδρομή του στη διάσημη βρετανική Ομάδα της Complicité του Σάιμον Μακ Μπέρνι. Την σκηνική – εικαστική ευθύνη και τα video της παράστασης έχει αναλάβει η Όλγα Μπρούμα, τη δραματουργική συμβολή η δραματολόγος Ροζαλί Σινοπούλου, τη μουσική ο Δημήτρης Γιακουμάκης, τους φωτισμούς Μελίνα Μάσχα.

Πρόκειται για το τρίτο έργο του Θανάση Τριαρίδη που ανεβαίνει στις αθηναϊκές σκηνές την τελευταία χρονιά: προηγήθηκαν το HISTORIA DE UN AMOR Ή ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ (με την Πέμη Ζούνη και τον Κώστα Φιλίππογλου σε συν-σκηνοθεσία των ίδιων στο Θέατρο Olvio) και το LA ULTIMA NOCHE Ή ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ (με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Λεωνίδα Κακούρη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γιαμλόγλου στο Θέατρο ΠΚ). Το έργο ΜΕΝΓΚΕΛΕ (κυκλοφορεί ελεύθερο στο Διαδίκτυο εδώ: http://www.triaridis.gr/mengele/) θα εκδοθεί σε βιβλίο από την σειρά δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία σε δύο εβδομάδες, ενώ μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσει και στη Γερμανία (στη γερμανική μετάφραση του Γιάννη Ευαγγέλου και της Μαριάνε Ουτς).

Σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά – κοστούμια – videos Όλγα Μπρούμα
Μουσική Δημήτρης Γιακουμάκης
Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη Ροζαλί Σινοπούλου

Υπόθεση του έργου
Δύο άγνωστοι αναμεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας) και μία γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας) στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο· μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων (όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα): ο άντρας θα παραστήσει τον «Γιόζεφ Μένγκελε», τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την «Εσθήρ», την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν «παίζοντας» ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία;

Για το έργο
Ο Μένγκελε είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.

Πληροφορίες:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 13 Ιανουαρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα και Τρίτη 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 12€
Φοιτητικό, νεανικό έως 23 ετών: 10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
www.viva.gr, τηλ. 11876, Παπασωτηρίου, Seven Spots

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΗΣ
85 άτομα

www.facebook.com/pages/ΜΕΝΓΚΕΛΕ-του-Θανάση-Τριαρίδη/599100420127746


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ FAUST
Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12,
πλατεία Αγίας Ειρήνης – Μοναστηράκι
www.faust.gr
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ: 210 3234095

read more 0 Comments

Thu

10

Apr

2014

«Οδός Πολυδούρη», ο δρόμος που τον «περπατούν» όλες οι γυναίκες στο Θέατρο Βασιλάκου

«Οδός Πολυδούρη», ο δρόμος που τον «περπατούν» όλες οι γυναίκες.
Το νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Με την Ιωάννα Παππά
από 8 Μαΐου στο Θέατρο Βασιλάκου

Η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, ένας μονόλογος για το δρόμο που «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου, ανεβαίνει από τις 8 Μαΐου και για 16 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη.

Επί σκηνής η ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει. Με ψυχοπομπό ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να της μετράει τις ώρες, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της  μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, εσωστρέφεται, εξωστρέφεται, χορεύει φοξ τροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το «μύθο» της, συχνά χωρίς την συγκατάθεσή της: Στο κοινό που την ταύτισε με τον Καρυωτάκη και περιορίστηκε στη μελοδραματική εκδοχή της ερωτικής της ιστορίας. Στους μολυσματικούς νοτιάδες της Καλαμάτας που επηρέασαν την ποίηση της παιδιόθεν, στην τρέλα της  παρισινής ζωής που επέσπευσε το θάνατο από φυματίωση. Στην μητέρα της που προετοίμασε τον ανήσυχο χαρακτήρα της μέσα από πρώιμες φεμινιστικές αναζητήσεις της  Καλλιρόης Παρρέν. Στον ίδιο τον Καρυωτάκη που έμεινε αμετακίνητος στην ενόρμηση θανάτου κακοποιώντας τον έρωτά της και αγνοώντας το κάλεσμα της  ζωής.

«Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή θα εμπλέξει στην υπόθεσή της  τον μισογύνη Ροϊδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia», σημειώνει η συγγραφέας, Ρούλα Γεωργακοπούλου.

«Δεν πρόκειται για μια προσωπογραφία της Μαρίας Πολυδούρη», εξηγεί ο σκηνοθέτης, Θοδωρής Γκόνης,. «Πρόκειται για το δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη Δίπλα- Μαλάμου έως τη Sylvia Plath. Απ’ όλες τις ποιήτριες του κόσμου. Έχοντας αυτό σαν οδηγό, σαν GPS- κι έναν μονόλογο Λερναία Ύδρα-, βρεθήκαμε ηθελημένα πολύ μακριά της, για να καταλάβουμε τελικά πως η απόσταση είναι που σε φέρνει κοντά σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Η απόσταση σου επιτρέπει τη συνάντηση».

Την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Βασιλάκου από την Πέμπτη 8 Μαΐου και για 16 παραστάσεις.

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Ρούλα Γεωργακοπούλου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης
Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Δρακοπούλου
Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης

Παίζει η Ιωάννα Παππά

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Μέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη έως Κυριακή, 9 μ.μ.


Θέατρο «Βασιλάκου»
Προφ. Δανιήλ 3 & Πλαταιών
τηλ. 210.3470707

read more 0 Comments

Wed

09

Apr

2014

«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής

«Το Τάβλι»,
το εμβληματικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη,

από τον Νίκο Κουρή και τον Μάκη Παπαδημητρίου
στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής

«To Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ένα εμβληματικό μονόπρακτο της νεοελληνικής δραματουργίας, ανεβάζουν ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με την Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου και σε συνεργασία με δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους, τον Νίκο Κουρή και τον Μάκη Παπαδημητρίου, από τις 23 Απριλίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής.

Ήρωες του έργου, ο Φώντας και ο κουνιάδος του ο Κόλλιας, δύο επιστήθιοι φίλοι, με πολλές διαφορές μεταξύ τους. Με φόντο μια λαϊκή αυλή, οι δύο ήρωες αναμετρώνται στο ελληνικό «σπορ», το τάβλι, όπου και ξεδιπλώνουν τα πάθη, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Ο Φώντας ονειρεύεται να πιάσει «την καλή» και παρασύρει τον πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη Κόλλια στο σχεδιασμό της μεγάλης κομπίνας. Αυτής που θα τους κάνει μέλη της «καλής κοινωνίας».

«To Τάβλι» πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν το 1972, μεσούσης της δικτατορίας, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο. Έκτοτε το έργο παρουσιάζεται συχνά, καθώς αποτελεί μια οξυδερκή ματιά στη νεοελληνική νοοτροπία.

Στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής, τους δύο ήρωες θα ενσαρκώσουν ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου. Οι δύο ηθοποιοί υπογράφουν και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Οι δύο σκηνοθέτες και ηθοποιοί σημειώνουν για την παράσταση:

«Και για τους δύο “Tο Τάβλι” ήταν ένα από τα πρώτα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή και που από τότε υπήρχε η επιθυμία κάποια στιγμή να το κάνουμε παράσταση. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη, σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και τους χαρακτήρες και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις  και τον υπέρμετρο ρεαλισμό. Επιπλέον αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να το ανεβάσουμε στο θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή».

Η παράσταση, συμπαραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ και της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής από τις 23 Απριλίου και για 25 μόνο παραστάσεις.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή, στις 7.30 μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 9 μμ

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής
Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

τηλ. 210-8217877

read more 0 Comments

Tue

08

Apr

2014

«Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου @ Θέατρο Ρεξ- Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

«Πρόβα νυφικού» των Ντόρα Γιαννακοπούλου-Θανάση Νιάρχου
στο Θέατρο Ρεξ- Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Λήξη παραστάσεων 1 Ιουνίου.

«Αυτός ο γάμος δεν πρέπει να γίνει… Δεν μπορώ να παντρευτώ αυτόν τον άνθρωπο... Κυρία Θάλεια, βγάλτε αυτό το ρούχο από πάνω μου.»

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 την παράσταση «Πρόβα νυφικού», σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Πρόκειται για την θεατρική διασκευή του θρυλικού μυθιστορήματος της Ντόρας Γιαννακοπούλου, που, μετά την τεράστια εκδοτική και τηλεοπτική επιτυχία που γνώρισε, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή.

Η δράση του έργου τοποθετείται στην ελληνική επαρχία το 1939, παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στον αρραβώνα του Απόστολου με τη Αγγελική όλοι είναι χαρούμενοι εκτός από εκείνη. Έχει λάβει την ίδια μέρα ένα ανώνυμο γράμμα που γκρεμίζει την ευτυχία της. Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι ο Απόστολος την απατά; Για να ξεφύγει από το μαρτύριο της αμφιβολίας, η Αγγελική στρέφεται στον οικογενειακό φίλο, αστυνόμο Πέτρο Μανιά, και του ζητά να μάθει την αλήθεια. Η σιωπή του αστυνόμου εξαιτίας του έρωτα που νιώθει για την Αγγελική, την οδηγεί τελικά στο γάμο με τον Απόστολο, παρά τα άσχημα προαισθήματά της. Το ξέσπασμα του πολέμου που ακολουθεί θα σαρώσει τα πάντα. Μαζί με τις κακουχίες της Κατοχής και τις διώξεις των Εβραίων, η συμπεριφορά του Απόστολου ξεπερνά κάθε όριο και τα ένοχα μυστικά του παρελθόντος που έρχονται στο φως οδηγούν αναπόφευκτα στη σύγκρουση.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης σημειώνει για την παράσταση:

«Η ‘Πρόβα νυφικού’ είναι μια νωπογραφία των πεπτωκότων αγγέλων της εποχής των δακρύων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής μέχρι την απελευθέρωση. Ένα αφόρετο νυφικό ίπταται –αδεία Σαγκάλ– πάνω από τα όνειρα, τις υποσχέσεις, τις προδοσίες, τις μεγάλες προσδοκίες και τις μικρές ζωές των δικών μας αγίων, των παππούδων ή και των πατεράδων μας. Σαν να μοιάζει η γαμική ευτυχία με χαρταετό που έχει κοπεί το σκοινί του και πλανιέται με αίσθημα δυστυχισμένης ελευθερίας σε έναν ουρανό που σκοτεινιάζει από τα σύννεφα του πολέμου. Κάτω στη γη, σε ένα επαρχιακό ζαχαροπλαστείο, ένα ζευγάρι αμυγδαλένιων νιόπαντρων φυτεμένο πάνω σε μια τούρτα γάμου. Και πιο κει, στην ιχνογραφία ενός χαμένου παιδιού – ίσως της Ευανθούλας του έργου: άντρες, γυναίκες, παιδιά, σπιτάκια, δρόμοι, πατριώτες, Γερμανοί, θάνατοι και γέννες, έρωτες, φιλιά, ηδονές και οδύνες, άνθρωποι χρωματισμένοι με τη σαφήνεια που τους πρέπει. Καταδικασμένοι να ζήσουν και ελεύθεροι να πεθάνουν. Με απόλυτα συναισθήματα επιλέγουν το τραγικό, γιατί αυτή είναι η μοίρα των πεπτωκότων αγγέλων. Όμως εκεί, στον ουρανό, το ιπτάμενο νυφικό ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της χώρας και, γιατί όχι, περνά από την ‘αναμονή ελέγχου’, εκεί όπου ο Βάλτερ Μπένγιαμιν γράφει στο σημειωματάριό του:

‘Υπάρχει ένας πίνακας του Klee που ονομάζεται Angelus Novus. Απεικονίζει έναν άγγελο που μοιάζει έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι στο οποίο έχει στυλώσει το βλέμμα του. Τα μάτια του είναι γουρλωμένα, το στόμα του ανοιχτό, τα φτερά του αναπεπταμένα. Έτσι πρέπει να είναι η όψη που κατ’ ανάγκην έχει ο άγγελος της ιστορίας. Έχει το πρόσωπό του στραμμένο στο παρελθόν. Εκεί όπου παρουσιάζεται σ’ εμάς μια αλληλουχία γεγονότων, εκείνος βλέπει μόνο μία και μοναδική καταστροφή, η οποία δεν παύει να σωρεύει ερείπια επί ερειπίων και να τα εκτοξεύει μπρος στα πόδια του. Ο άγγελος θα ήθελε βεβαίως να χρονοτριβήσει, να αφυπνίσει τους νεκρούς και να συνενώσει ό, τι είναι θρυμματισμένο. Όμως από τη μεριά του παραδείσου πνέει μια θύελλα που παγιδεύεται στα φτερά του, μια θύελλα τόσο δυνατή που ο άγγελος δεν μπορεί πια να τα ξανακλείσει. Αυτή τον σπρώχνει ακαταμάχητα προς το μέλλον, στο οποίο έχει στραμμένη την πλάτη του, ενώ ο σωρός των ερειπίων μπροστά του φτάνει ως τον ουρανό. Αυτή η θύελλα είναι ό, τι εμείς αποκαλούμε πρόοδο’».

Michael Löwy, Walter Benjamin: Προμήνυμα κινδύνου, Μια ανάγνωση των θέσεων «Για τη φιλοσοφία της ιστορίας», εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα 2004.

Ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή: Ντόρα Γιαννακοπούλου-Θανάσης Νιάρχος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Χορογραφίες: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική σύνθεση- επιμέλεια: Βασίλης Δρογκάρης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού
Βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Ρότσιου

Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος και Αντώνης Κούφαλης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Ευανθούλα: Ελεάνα Στραβοδήμου
Αγγελική Δελή: Ευγενία Δημητροπούλου
Αθηνά Δελή: Θέμις Μπαζάκα
Θείος Οδυσσέας: Γιώργος Κοτανίδης/Δημήτρης Αρώνης
Ρηνούλα Μάντακα: Δανάη Σκιάδη
Γιώργος Δελής: Νικόλας Παπαγιάννης
Όλγα Δελή: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Τασία: Κατερίνα Γιαμαλή
Πέτρος Μανιάς: Θέμης Πάνου
Χριστόδουλος Φραγγέλης: Νίκος Μαγδαληνός
Αλέξανδρος Δεμάρης: Γρηγόρης Σταμούλης
Λάμπρος Κατσιώτης: Δημήτρης Κοτζιάς
Κα Θάλεια: Ντίνα Αβαγιανού
Κος Αρβανιτάκης: Πέτρος Πετράκης
Κα Αρβανιτάκη/Ματίνα: Τζένη Σκαρλάτου
Λένα Ιακωβίδου: Ανδρομάχη Δαυλού
Κος Πετρίδης/Προπομπός Α/ Μιχάλης/Γερμανός Β: Στέλιος Πετράκης
Χανς Ρούτεν/Γιαννάτος: Γιώργος Δεπάστας
Αντώνης/Ασφαλίτης/Γερμανός Α: Αντώνης Χαντζής
Αλεξάνδρα/Προπομπός Β/ Αντιγόνη: Αλεξάνδρα Ταβουλάρη
Αλίκη/ Σερβιτόρα: Μαρίνα Μυρτάλη
Δις Νενέ/ Μοδιστράκι/Πόρνη/ Σερβιτόρα: Σεβίλλη Παντελίδου
Απόστολος Πετρόπουλος; Άλκης Κούρκουλος

Μουσικοί:
Βασίλης Δρογκάρης Ακορντεόν
Βασιλική Μαζαράκη Βιολί

Φωτογράφος της παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Τετάρτη, Σάββατο 17.30 και 20.30
Πέμπτη , Παρασκευή 20.30
Κυριακή 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 20Euro, 15Euro,10Euro (φοιτητικό)
κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη ενιαία τιμή 13 Euro


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
Πανεπιστημίου 48
τηλ. 210.3305074, 5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
και στο www.n-t.gr

read more 0 Comments

Tue

08

Apr

2014

«Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο @ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» του Λουίτζι Πιραντέλλο
στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Λήξη παραστάσεων 4 Μαϊου.


«Ποιος είναι τρελός; Αυτό δεν μπορείς να το πεις. Τις αποδείξεις που ψάχνετε τις έχουν καταστρέψει οι ίδιοι, μέσα τους, μέσα στην ψυχή τους.»

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του πρωτοπόρου Σικελού θεατρικού συγγραφέα και διανοούμενου Λουίτζι Πιραντέλλο, το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά.

Γοητευμένος από την αβεβαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και επηρεασμένος από την πολύχρονη ψυχική ασθένεια της συζύγου του, ο Νομπελίστας συγγραφέας εξετάζει σε όλο του το έργο το μυστήριο της ταυτότητας και την υποκειμενικότητα της αντίληψης. Στην Πιραντελλική δραματουργία δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, παρά μόνο ένα παιχνίδι ρόλων και «η ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας δημιουργώντας μια πραγματικότητα –μια για τον καθένα και ποτέ την ίδια για όλους, που αποδεικνύεται κάθε τόσο μάταιη και φανταστική», όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)», έργο που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1917, η δράση τοποθετείται σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, με τους ήρωες να προσπαθούν να αποδείξουν- ο καθένας για τον εαυτό του-την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη νοσηρή περιέργεια και την χωρίς όρια αδιακρισία της κοινής γνώμης για οτιδήποτε ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Η αλήθεια του Πόνζα είναι ότι έχει χάσει τη γυναίκα του, τη Λίνα, και ζει πια με τη Σοφία, τη δεύτερη γυναίκα του. Η πρώην πεθερά του, η κυρία Φρόλα, έχοντας υποστεί ισχυρό σοκ από το θάνατο της κόρης της, νομίζει ότι η δεύτερη γυναίκα του Πόνζα, η Σοφία, είναι η κόρη της. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή μήπως η αλήθεια της κυρίας Φρόλα είναι διαφορετική; Μήπως το ευαίσθητο νευρικό σύστημα του Πόνζα αναγκάζει την κυρία Φρόλα και την κόρη της να υιοθετήσουν ρόλους που ο ίδιος ο Πόζα έχει επιβάλει, ότι δηλαδή η Λίνα δεν είναι η Λίνα αλλά η Σοφία και η κυρία Φρόλα δεν είναι η νυν αλλά η πρώην πεθερά του Πόνζα; Και άρα, αφού δεν υπάρχει Αλήθεια, μήπως αυτή είναι η μόνη Αλήθεια;

Το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» είναι μια περίπλοκη, ιδιοφυή σάτιρα, ποιητική και συνάμα σκληρή, σαρωτική αλλά και γεμάτη οίκτο για την αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει τα αληθινά κίνητρα ακόμα και των δικών του πράξεων.

Ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ηχητικός σχεδιασμός-Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Συνεργασία στη δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ξένια Καλογεροπούλου Φρόλα
Μαρία Κεχαγιόγλου Αμάλια Αγκάτσι
Μιχάλης Κίμωνας Υπηρέτης/Τσεντούρι
Έμιλυ Κολιανδρή Κυρία Σιρέλλι
Θύμιος Κούκιος Κύριος Σιρέλλι
Υβόννη Μαλτέζου Κυρία Τσίννι
Κώστας Μπερικόπουλος Λαμπέρτο Λαουντίζι
Μιχάλης Οικονόμου Κύριος Πόνζα
Ελίνα Ρίζου Ντίνα
Σταυρούλα Σιάμου Κυρία Πόνζα
Γιώργος Συμεωνίδης Αγκάτσι
Μηνάς Χατζησάββας Νομάρχης

Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου, το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στην Κεντρική Σκηνή σχετικά με την παράσταση «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» θα λειτουργήσει ως εξής:
10/4 και από 23/4 έως 4/5 στις 17:30
11/4 στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 20Euro, 15Euro,10Euro (φοιτητικό)
κάθε Πέμπτη ενιαία τιμή 13 Euro


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
και στο www.n-t.gr
read more 0 Comments

Tue

08

Apr

2014

«Δεκαήμερο» Μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου @ Εθνικό Θέατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

«Δεκαήμερο»- Μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου
στo Εθνικό Θέατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Λήξη παραστάσεων 27 Απριλίου


Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 μια διασκευή πάνω στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, μετά τη μεγάλη επιτυχία της περυσινής «Γκόλφως», έρχεται αντιμέτωπος με το εξέχον έργο της ωριμότητας ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Ευρώπης, ο οποίος, μαζί με τον Δάντη και τον Πετράρχη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας.

Μέσα από εκατό νουβέλες που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει ολοκληρωμένο τον ποιητικό κόσμο του γεμάτο έρωτα, ευφυία και ουμανισμό. Με όπλο τη ζωντάνια, την αμεσότητα και το χιούμορ, ο εμβληματικός Ιταλός συνθέτει ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.

Με αφορμή κάποιους από τους ήρωες του Δεκαήμερου του Βοκάκιου, δημιουργείται ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα. Κοσμικοί και καλόγεροι, γυναίκες και άνδρες, πονηροί και αθώοι, όλοι τους εκστατικοί μπροστά στα μυστήρια της φύσης ρίχνονται στο παιχνίδι του έρωτα χωρίς δικλίδες ασφαλείας. Mας μεταφέρουν σ' έναν χωρόχρονο όπου το καρδιοχτύπι της «πρώτης φοράς» συνυπάρχει με την αμηχανία, το δέος και την προσμονή για το άγνωστο. Και, τέλος, μας αποκαλύπτουν στιγμιότυπα από τις πιο συγκινητικές και πιο αστείες καταστάσεις των ερωτικών τους περιπετειών για να μας μυήσουν σ' έναν έρωτα γήινο, απαλλαγμένο από την αμαρτία.

Η διασκευή του κειμένου, που υπογράφεται από τον σκηνοθέτη, βασίζεται στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη.

Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Νίκος Καραθάνος
Δραματουργική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Γεωργοπάλης
Βοηθός σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού

Διανομή (αλφαβητικά):
Αλίκη Αλεξανδράκη
Μαρία Διακοπαναγιώτου
Αναστασία Διαμαντοπούλου
Νίκος Καραθάνος
Γιάννης Κότσιφας
Χρήστος Λούλης
Γιώργος Μπινιάρης
Άγγελος Παπαδημητρίου
Εύη Σαουλίδου
Μιχάλης Σαράντης
Άγγελος Τριανταφύλλου
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Λυδία Φωτοπούλου
Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Τίγκας
Ακούγεται η φωνή της μικρής Εύας Σαμιώτη

Σημείωση: Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00
Πέμπτη, Παρασκευή 21.00
Κυριακή 19.30

Τιμές εισιτηρίων: 15Euro, 10Euro (φοιτητικό)
κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη 13Euro


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
και στο www.n-t.gr

read more 0 Comments

Tue

08

Apr

2014

«Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού @ Εθνικό Θέατρο

«Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού
στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Λήξη παραστάσεων 1 Ιουνίου.


Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 το έργο του Ζαν Ζιρωντού «Η τρελή του Σαγιό» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, με την Άννα Παναγιωτοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ζιρωντού, διάσημος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, «γράφει το πιο φωτεινό του έργο στην πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Μέσα στη δίνη του πολέμου και της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς γεννιέται ένα έργο που υμνεί την ποίηση και την ελεύθερη ζωή. Ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική, το όνειρο και την πραγματικότητα, «Η τρελή του Σαγιό» σατιρίζει την τυραννία που επιβάλει το χρήμα και, με όπλο το καυστικό και σπινθηροβόλο χιούμορ της, γκρεμίζει συθέμελα τον κόσμο της απάτης και του συμφέροντος που μας περιβάλλει.

Η ηρωίδα του έργου, η ονειροπόλα και εκκεντρική κλοσάρ Ορελί, που περιφέρεται με τα παράταιρα ρούχα της στην περιοχή του Σαγιό, βλέπει τον κόσμο με τα δικά της μάτια: ευτυχισμένο και όμορφο. Μέχρι που κάποιοι αδίστακτοι επενδυτές αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος του Παρισιού για να πλουτίσουν από το πετρέλαιο. Τότε, η ιδεαλίστρια Ορελί στέκεται απέναντί τους και τους πολεμάει με πάθος. Μαζί με τους φίλους της στήνει στους κερδοσκόπους μια παγίδα που τους οδηγεί στην καταστροφή σημαδεύοντάς τους στην αχίλλειο πτέρνα τους, την απληστία.

Ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνοθεσία : Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά /Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Φώτης Διαμαντόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη:Τάσος Αλατζάς

Διανομή (αλφαβητικά):
Μικροεισοδηματίας-Βοθροκαθαριστής: Γιάννης Δεγαΐτης
Γκαμπριέλ: Κατερίνα Δημάδη
Εξερευνητής-Εξερευνητής κοιτασμάτων Α’: Βασίλης Ευταξόπουλος
Ίρμα: Μαρίνα Καλογήρου
Παιδί Γκρουμ-Ταχυδακτυλουργός-Εκπρόσωπος Διαφήμισης και Τύπου Α’: Alex Leonn
Κονστάνς: Έρση Μαλικένζου
Τραγουδιστής: Δημήτρης Μάριζας
Ανθοπώλης: Ηλιάνα Μπάλα
Χρηματομεσίτης – Εξερευνητής κοιτασμάτων Β’: Βασίλης Μπισμπίκης
Γκαρσόν-Εκπρόσωπος Διαφήμισης και Τύπου Β’: Πάνος Μπόρας
Τρελή του Σαγιό: Άννα Παναγιωτοπούλου
Ζοζεφίν: Αλεξάνδρα Παντελάκη
Αστυνομικός – Αντιπρόσωπος λαού Β’ : Αργύρης Παυλίδης
Βαρόνος – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Α’: Βασίλης Ρίσβας
Πιερ: Παύλος Σαχπεκίδης
Πρόεδρος - Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Β’: Πάνος Σταθακόπουλος
Ρακοσυλλέκτης: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Κωφάλαλος: Γιώργος Τσούρμπας
Μικροπωλητής- Ναυαγοσώστης - Αντιπρόσωπος λαού Α’: Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Φωτογράφος της παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου, το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στην Κεντρική Σκηνή σχετικά με την παράσταση «Η τρελή του Σαγιό» θα λειτουργήσει ως εξής:
4/4, 5/4, 6/4, 9/4, 10/4, 13/4 και από 23/4 έως 4/5 στις 20:30
11/4 στις 17:30
Από 7/5 έως και 1/6 θα παρουσιάζεται μόνο το έργο «Η τρελή του Σαγιό»

Τιμές εισιτηρίων: 20Euro, 15Euro,10Euro (φοιτητικό)
κάθε Πέμπτη ενιαία τιμή 13 Euro


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
και στο www.n-t.gr

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ» @ Studio Κυψέλης

«ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ»
των Millas, Ανδρέα Αγγελάκη, Γιώργου Λιβανού, Γιώργου Χριστοδούλου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάθε Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 21:00

Στο Studio Κυψέλης παρατείνονται οι παραστάσεις του έργου «ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ», από τους ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ, από το Σάββατο 26 Απριλίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το «ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ» είναι μια ποιητική ελεγεία, στην οποία για πρώτη φορά δραματοποιείται η ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Μέσα από αυθεντικές ημερολογιακές καταγραφές επιχειρείται η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Καβάφη, με ιδιαίτερη εμβάθυνση στον τρόπο που έζησε, εμπνεύστηκε, στις συναναστροφές που τον καθόρισαν, όπως ο Καζαντζάκης, η μητέρα του και η Λαίδη Ρόμπινσον, η μοναδική γυναίκα της ζωής του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ερωτική του ζωή, μέσω καταγραφών και μαρτυριών και επιχειρείται η πιστοποίηση του κατά πόσο η ερωτική του ζωή επηρέασε τη έμπνευση και τη γραφή του. Το κείμενο προϊόν δεκάχρονης μελέτης από τους Millas, Ανδρέα Αγγελάκη , Γιώργο Λιβανό και Γιώργο Χριστοδούλου, κλειδώνει, με μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα του Καβάφη, που εντάσσονται στη δράση.

Mια τρυφερή μυθιστορηματική απεικόνιση της ζωής του Καβάφη, δοσμένη αισθαντικά, ερωτικά και προκλητικά από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τη μέρα του θανάτου του, στα γενέθλια του!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία – φωτισμοί : Γιώργος Λιβανός
Σκηνικά – κοστούμια : Δέσποινα Βολίδη
Σύμβουλος : Μαριάννα Τόλη
Κινησιολογία : Σίμωνας Πάτροκλος
Δραματουργική επεξεργασία : Γιάννης Ζέρβας
Τα τραγούδια της παράστασης συνέθεσε ο Σάκης Τσιλίκης
Φωτογραφίες : Κωνσταντίνος Αλμαλής
Κινηματογράφηση : Μενέλαος Τζαβέλλας
Μουσικές επιλογές : Νίκης Γκουντούμη
Βοηθός Σκηνοθέτη : Έλενα Μιχαλάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Στο ρόλο του Καβάφη μελετητή : Νίκος Βερλέκης
και οι Ελευθερία Ρήγου, Μαρία Σύρρου, Γιάννος Παπαευσταθίου, Νίκος Χαλατζίδης, Έλενα Μιχαλάκη
Την παράσταση συνοδεύει ζωντανά στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 21:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική είσοδος : 12 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ (ισχύει για φοιτητές, ανέργους, συνταξιούχους)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα


Studio Κυψέλης
Σπετσοπούλας 9 &Κυψέλης
Τηλ: 210 8819 571

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«ΠΝΙΓΜΟΝΗ» του Δημήτρη Καρατζιά @ Πολυχώρος VAULT

«ΠΝΙΓΜΟΝΗ»
του Δημήτρη Καρατζιά

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ

Στον Πολυχώρο Vault συνεχίζονται και μετά το Πάσχα, λόγω μεγάλης επιτυχίας, οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Πνιγμονή» σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά από την Παρασκευή 25 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 1η Ιουνίου.

Πρόκειται για μια εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

Το έργο είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο», με φόντο την σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο και το περιβάλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.

Λίγα λόγια για το έργο:

ΠΝΙΓΜΟΝΗ (ετυμολογία λέξης: η ασφυξία που προκαλείται από απόφραξη των αναπνευστικών οδών λόγω στραγγαλισμού, πνιγμού ή άλλης αιτίας)

Καλοκαίρι 2013, σ' ένα άγονο χωριό της Ανατολικής Τουρκίας... Υποταγμένη στις αυστηρές αρχές του Ισλάμ και την άκαμπτη ηθική ενός τόπου που υπαγορεύουν την κοινωνική θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Χαντισέ Άλντα, μετά τον θάνατο του άνδρα της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της, Νουράν, Φαντιμά, Αίσα, Γιαγκμούρ και Νάσμα πολύχρονο κατ' οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Η αυταρχική μάνα έχοντας στερηθεί τον έρωτα και εγκλωβισμένη σε ένα τόπο που μισεί, αρνείται να παντρέψει τις κόρες της με κάποιον από τους συγχωριανούς της, θεωρώντας τους υπαίτιους για τον άδικο λιθοβολισμό των δύο αδερφάδων της. Στο σπίτι ζουν επίσης η Ουλβιγιέ, η οικονόμος, κι η Ζαφίρα, μητέρα της Χαντισέ. Στον νόμο που επιβάλει η Χαντισέ μόνο η μεγαλύτερη και η μικρότερη γυναίκα τολμούν φανερά να αντιτεθούν. Η Ζαφίρα με όπλο την τρέλα της φωνάζει δυνατά όλα εκείνα που και οι κόρες επιθυμούν, αλλά αποσιωπούν, ενώ η Νάσμα παραδίδεται στις ορμές της.

Η Νουράν, η μεγαλύτερη κόρη της Χαντισέ από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Καρίμ Αμέρ. Τον Καρίμ όμως ποθούν κι η Νάσμα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στις απαιτήσεις της μητέρα της και συνάπτει παράνομη ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Γιαγκμούρ, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει. Ανάμεσα στις κόρες αναπτύσσονται σχέσεις ακραίου ανταγωνισμού, που επειδή αδυνατούν να εναντιωθούν στους περιορισμούς της τυραννικής μητέρας, αλληλοσπαράζονται με ανταγωνισμούς, λογομαχίες, κατηγορίες και φαρμακερά υπονοούμενα. Η ζήλια της Γιαγκμούρ θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος του έργου και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά
Φωτογραφίες / teaser παράστασης: Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα)
Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα)
Θεοδώρα Σιάρκου(Ουλβιγιέ / Πόνθια)
Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας)
Αλεξάνδρα Ούστα (Φαντιμά / Μαγκνταλένα)
Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια)
Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο)
Μελισάνθη Μαχούτ (Νάσμα / Αντέλα)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 18:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))


Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
Email: vaulttheatre.gr@gmail.com
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«Ο Επιστάτης» του Χαρολντ Πίντερ στο Θέατρο Δημήτρης Χορν

Χάρολντ Πίντερ
Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ
Σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης

Παραστάσεις έως 4 Μαΐου στο Θέατρο Δημήτρης Χορν

 


Έως την Κυριακή 4 Μαϊου θα παρουσιάζεται «Ο Επιστάτης» του Νομπελίστα συγγραφέα Χαρολντ Πίντερ στο Θεάτρο Δημήτρης Χορν. Στο βραβευμένο, πολυεπίπεδο «πιντερικό» δράμα, ο Γιώργος Κιμούλης εκτός από τη σκηνοθεσία, ενσαρκώνει και τον Επιστάτη, τον κεντρικό ήρωα που βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα δωμάτιο εγκατελλειμένου σπιτιού.

Ο Χάρολντ Πίντερ (1930 – 2008) σκηνοθέτης, ηθοποιός, ποιητής, είναι ο συγγραφέας που ταυτίστηκε με τη σύγχρονη πρωτοπορία και άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στο

στο μεταπολεμικό θέατρο. Έγραψε έργα για θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο και ταινίες. Το έργο του Πίντερ έχει επηρεαστεί πολύ από τον Σάμουελ Μπέκετ με τον οποίο τον συνέδεσε βαθιά και μακροχρόνια φιλία. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ είχε λάβει και το βραβείο Φραντς Κάφκα. Το ύφος του ήταν τόσο διακριτό ώστε ο όρος «πιντερικό» εισήχθη στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης. Ο Χάρολντ Πίντερ, υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου έπαιρνε θέση σε όλα τα καίρια ζητήματα της ανθρωπότητας.

«Ο Επιστάτης» γράφτηκε 1951 και είναι το έργο που έκανε διάσημο τον Πίντερ στην Αγγλία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου 1960 στο Arts Theatre London και ένα μήνα αργότερα μεταφέρθηκε στο Duchess όπου έδωσε 444 παραστάσεις. Έχει παρουσιαστεί σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου κι έχει παιχτεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1965 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Είναι ένα δράμα πάνω στην αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του σύγχρονου δραματολογίου παγκοσμίως. Σε πρώτη προσέγγιση έχει ένα αναγνωρίσιμο απλό πυρήνα, αλλά όπως όλα τα έργα του Πίντερ κρύβει πολλαπλά επίπεδα.

Στην υπόθεση του έργου, ένας άστεγος μεσήλικας βρίσκει καταφύγιο σε ένα ακατάστατο δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Πρόκειται για την εισβολή ενός παρείσακτου σε ένα χώρο που τον διεκδικούν δύο αδέλφια. Ο ένας, ο Άστον, ζει σε μια συναισθηματική απομόνωση, μαστορεύοντας τις διάφορες μηχανές του και κάνοντας όνειρα ότι θα φτιάξει στην αυλή ένα υπόστεγο. Ο άλλος, ο Μικ με επιχειρηματικές ανησυχίες μοιάζει πολυάσχολος αλλά, κατά βάση ζει σε ένα δικό του εφιαλτικό κόσμο. Ο άστεγος δέχεται την δουλειά του Επιστάτη που του προσφέρουν τα δύο αδέλφια, χωριστά ο καθένας, χωρίς όμως να εμπιστεύεται κανέναν. Μισεί τους ξένους, φοβάται και κρατάει σε απόσταση τα δύο αδέλφια και νοιώθει να απειλείται ακόμη και μέσα από την προσφορά και υπονομεύει τη σχέση και των δύο αδελφών προς ίδιον όφελος.

Μέσα από τις ταραγμένες σχέσεις τριών προσώπων, ο Πίντερ σχολιάζει καυστικά τα πολλαπλά πρόσωπα της εξουσίας, τους κοινωνικούς κανόνες αλλά και τις απέλπιδες προσπάθειες του ανθρώπου να συμβιώσει και να συνυπάρξει αρμονικά.

Συντελεστές:
Μετάφραση – σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Σκηνικά – κοστούμια: ΜΑΙΡΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Μακιγιάζ: ΧΑΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΜΑΛΙΑ ΝΙΝΟΥ

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Χρανιώτης, Νίκος Γεωργάκης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00 (λαϊκή)
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 20€, Εξώστης: 18€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας)

Αγορά εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ.: 210 3213100
Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Τ.: 210 3612500
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Θέατρο Δημήτρης Χορν
Αμερικής 10, Αθήνα
τηλ. 210-3612500

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«Ο Χένσελ, η Γκρέτελ και το πάρτι της καραμέλας» @ Θέατρο "ΘΥΜΕΛΗ"

«Ο Χένσελ, η Γκρέτελ
και το πάρτι της καραμέλας»

Το δημοφιλέστερο παραμύθι των αδελφών Γκριμ
(από την όπερα του Ε. Χούμπερτιγκ),
σε συνδυασμό με ξέφρενο πάρτι μετά την παράσταση.

Λιμπρέττο: Αντελάϊντ Βέττε
Θεατρική διασκευή: Διονύση Κούτση
Σκηνοθεσία: Έλλης Βοζικιάδου
Μουσική: Ε. Χούμπερτινγκ / Διονύση Κούτση
Σκηνικά: Χαράλαμπου Σεπεντζή
Κοστούμια: Έλσας Βώκου
Φωτισμοί: Nίκος Τσελές
Ηχοληψία: Στράτος Λέμης

Ηθοποιοί: Έλλη Λορέντη, Ειρήνη Δρίβα, Κώστας Ρωμαίος, Μαρία Μπράιλα, Ιωάννα Κούτση

Λόγω μεγάλης επιτυχίας, η Παιδική Σκηνή του θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗΣ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ» θα συνεχίσει να λειτουργεί αμέσως μετά το Πάσχα για τέσσερις εβδομάδες! Με τη συμπλήρωση 100 παραστάσεων του έργου «ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ» εντός κι εκτός έδρας γιορτάζουμε με ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ, ένα πάρτι – ξεφάντωμα που θα προσφέρεται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στο φουαγιέ του θεάτρου για τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους μετά από κάθε παράσταση.

Σ’ έναν παραμυθένιο, γιορτινό χώρο, στολισμένο με ζαχαρωτά και μπαλόνια, οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, θα συμμετέχουν σ’ ένα ξέφρενο πάρτι παρέα με το Χένσελ, τη Γκρέτελ κι όλους τους συντελεστές της παράστασης που θα τους διασκεδάσουν με διάφορα παιχνίδια και εκπλήξεις στο ρυθμό της μουσικής από dj και τη λάμψη των φωτορυθμικών, απολαμβάνοντας πολλές λιχουδιές.

Λίγα λόγια για το έργο: Στο σπίτι ενός φτωχού σκουπά, οι γονείς λείπουν για τον αγώνα του μεροκάματου και τα παιδιά, ο Χένσελ και η Γκρέτελ προσπαθούν να τελειώσουν τη δουλειά που τους ανέθεσαν. Η πείνα όμως δεν τα αφήνει να δουλέψουν και για να την ξεχάσουν το «ρίχνουν» στ’ αστεία και το χορό, ξεσηκώνοντας το σπίτι. Έρχεται η μητέρα, θυμώνει από τη φασαρία και την ακαταστασία, τα κυνηγά, πέφτει και χύνεται το γάλα και για να τα τιμωρήσει τα στέλνει στο δάσος για βατόμουρα. Όταν έρχεται ο πατέρας- φορτωμένος αγαθά για το σπίτι- και μαθαίνει πού είχαν πάει τα παιδιά γίνεται έξαλλος γιατί ξέρει πως εκεί, στο δάσος, ζει σ’ ένα ζαχαρένιο σπιτάκι η κακιά μάγισσα που ξεγελά τα παιδιά και τα φυλακίζει. Οι γονείς φεύγουν γρήγορα για να βρουν τα παιδιά πριν τα βρει η νύχτα μέσα στο δάσος, αλλά εκείνα πέφτουν στο μεταξύ στα «δίχτυα» της κακιάς μάγισσας, αλλά μέσα από κωμικές καταστάσεις κατορθώνουν να ελευθερωθούν και μαζί να ελευθερώσουν όλα τα παιδάκια που είχε κατά καιρούς φυλακίσει η μάγισσα. Τελικά συναντιούνται με τους γονείς τους και γυρίζουν πανηγυρικά στο σπίτι τους.

Το έργο αυτό είναι βασισμένο στο λιμπρέτττο της Αντελάϊντ Βέττε από την όπερα του Ε. Χούμπερτιγκ. Είναι το πιο δημοφιλές παραμύθι των αδελφών Γκριμ, διασκευασμένο θεατρικά από τον Δ. Κούτση. Επιβλητικά σκηνικά, πανέμορφα κοστούμια και υπέροχη μουσική του Ε. Χούμπερτιγκ και του αρχιμουσικού Διονύση Κούτση κοσμούν την παράσταση. Είναι έργο κατάλληλο για όλες τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες και παρακολουθείται ευχάριστα από τους μεγάλους. Το κυρίως μήνυμα του παραμυθιού είναι η δύναμη και η γενναιότητα των μικρών παιδιών, αλλά και η εξυπνάδα τους, που τα κάνει να καταφέρνουν τα ακατόρθωτα. Επίσης οι ήρωες του έργου Χένσελ και Γκρέτελ, δίνουν το καλό παράδειγμα της αγάπης, προστατευτικότητας και ενότητας των αδελφιών μεταξύ τους. Η παράσταση αυτή «αγγίζει» τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης δείχνοντας παράλληλα το δέσιμο και την αγάπη μιας φτωχής επαρχιακής οικογένειας.

Παραστάσεις: Από 27 Απριλίου μέχρι 25 Μαΐου 2014 κάθε Κυριακή 11.15' και 16.00'  Έκτακτες παραστάσεις: Σάββατο 17 Μαΐου και Σάββατο 24 Μαΐου ώρα 16.00’.

Διάρκεια: 90'

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τιμή ομαδικού εισιτηρίου για group άνω των 20 ατόμων: 6 ευρώ το άτομο

Το θέατρο "ΘΥΜΕΛΗ" διαθέτει τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ήχο-φώτα-ιδιωτικό λεωφορείο) για παραστάσεις εκτός έδρας.

Ειδική τιμή για group και συλλόγους 6 ευρώ (για ελάχιστο αριθμό 20 ατόμων).

Παιδικά πάρτυ

Στο άνετο και κομψό φουαγιέ του θεάτρου μας μπορείτε να διοργανώσετε μετά την παράσταση εντελώς δωρεάν το πάρτυ γενεθλίων ή τη γιορτή του παιδιού σας, την αποκριάτικη γιορτή σας ή οποιαδήποτε άλλη εορταστική εκδήλωση. Με την αγορά 20 εισιτηρίων και άνω στην εκπτωτική τιμή των 6 ευρώ το άτομο σας παρέχεται ο χώρος του φουαγιέ για το πάρτι του παιδιού σας, μαζί με μουσική, dj, χορό, θεατρικό παιχνίδι, λιχουδιές και πολλές εκπλήξεις (για την τούρτα και το μπουφέ θα πρέπει να προνοήσετε εσείς, με φαγητό ή σνακς που θα φέρετε από το σπίτι ή με catering της επιλογής σας - σας προτείνουμε catering σε ειδικές τιμές για την παράσταση που φτάνουν το 50%!!!!!!!!!).

Πάρκινγκ: Πλησίον θεάτρου (ειδική τιμή 5 ευρώ μόνο για τους πελάτες μας με την επίδειξη του εισιτηρίου).

Το θέατρο «Θυμέλη» ιδρύθηκε το έτος 1980 από την ηθοποιό-σκηνοθέτη-συγγραφέα Έλλη Βοζικιάδου και τον αρχιμουσικό-συνθέτη-συγγραφέα Διονύση Κούτση. Στο θέατρό μας λειτουργεί Κεντρική και Παιδική Σκηνή. Είναι ένα από τα μεγάλα – μικρά θέατρα της Αθήνας, με αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων, με αμφιθεατρική, ημικυκλική διάταξη καθισμάτων, σαν μικρογραφία αρχαίου θεάτρου. Ο θεατής – μικρός ή μεγάλος – παρακολουθεί τα επί σκηνής δρώμενα σ’ έναν ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο, ο οποίος του δημιουργεί την αίσθηση του θεατή και του πρωταγωνιστή συγχρόνως. Ιδιαίτερα κομψό και φιλόξενο, με χώρο υποδοχής, μπαρ προσεγμένο και άνετο φουαγιέ.

Από το χειμώνα του 2008 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο. Διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού, ήχου και εικόνας.

Στο φουαγιέ του θεάτρου λειτουργεί μουσική σκηνή και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ρεσιτάλ, (διαθέτει πιάνο και ανάλογη ηχητική υποδομή), εκθέσεις, παιδικά πάρτι.


Θέατρο “Θυμέλη” - Έλλης Βοζικιάδου
Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής
Τηλ. 2108657677
www.thymelitheater.com

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ;» @ Θέατρο ΚΑΠΠΑ

«ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ;»
Florian Zeller {La verite}
Κωμωδία

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ

Στο Θέατρο Κάππα συνεχίζονται, λόγω πολύ μεγάλης επιτυχίας, οι παραστάσεις του έργου «ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ;» από την Τετάρτη 23 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου.

Το έργο «ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ;» είναι μια πανέξυπνη κωμωδία με θέμα την απιστία. Ο κεντρικός ήρωας έχει ερωτική σχέση με τη γυναίκα του... κολλητού του φίλου. Κι από δω αρχίζει ένα διανοητικό παιχνίδι υψηλών συχνοτήτων με άξονα το ψέμα! Ψέματα έξυπνα, ψέματα χαζά, ψέματα αστεία, ευρηματικά, ψέματα αχρείαστα.... και η αλήθεια κάθεται σε μια γωνιά και κλαίει σαν την "μικρή Ελένη που δεν την παίζουν οι φιλενάδες της"... περιμένοντας να’ ρθει η ώρα της  να "λάμψει".

Ναι αλλά αν λάμψει αυτή, θα σκοτεινιάσουν οι ζωές των ανθρώπων, οι οποίοι μια χαρά τα βόλευαν με τα ψέματα... διότι κακά τα ψέματα, η αλήθεια πονάει!

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Σπύρος Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη,
Τάσος Γιαννόπουλος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνοθεσία : Σπύρος Παπαδόπουλος
Σκηνικά : Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια : Μάκης Τσέλιος
Μουσική : Παναγιώτης Τσεβάς
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης, Αργύρης Θέος
Β΄Σκηνοθέτης : Αργύρης Παυλίδης

Συνεχίζουμε τη φιλοξενία 30 ανέργων την ημέρα σε όλες μας τις παραστάσεις, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη : 19:00 λαϊκή απογευματινή
Πέμπτη : 19:00 λαϊκή απογευματινή
Παρασκευή : 21:00
Σάββατο : 18:00 και 21:00
Κυριακή : 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Τετάρτη και Πέμπτη (λαϊκή απογευματινή) Γενική Είσοδος 15 €
Παιδικό (μέχρι 12 ετών) 10 €

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή Γενική Είσοδος 20 €
Φοιτητικό 15 €
Παιδικό (μέχρι 12 ετών) 10 €


ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ
Κυψέλης 2, Κυψέλη
210 8827000 – 210 7707227

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«ΑΝΤΡΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ» @ Θέατρο ΛΑΜΠΕΤΗ

«ΑΝΤΡΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ»
Stephen Sinclair & Anthony McCarten

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ

Οι «Άντρες έτοιμοι για όλα» συνεχίζουν να τα δίνουν όλα επί σκηνής μέχρι 11 Μαΐου στο Θέατρο Λαμπέτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, που σημειώνει ρεκόρ εισιτηρίων για δεύτερη συνεχή χρονιά και μας κάνει να κλαίμε από τα γέλια.

Στην επιτυχημένη κωμωδία των Stephen Sinclair και Anthony McCarten «ΑΝΤΡΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ» την απόδοση και σκηνοθεσία υπογράφουν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππα, ενώ σπουδαίοι κωμικοί υποδύονται τους Άντρες που σκέφτονται την πιο απίθανη λύση για να εξασφαλίσουν χρήματα.

Η ιστορία τους

Σε μια επαρχιακή πόλη μια αντροπαρέα, που δοκιμάζεται από πολλά και πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει να τα λύσει με ένα πρωτότυπο τρόπο. Η απελπισία οδηγεί ένα καφετζή (Κώστας Κόκλας), ένα ταξιτζή (Θανάση Ευθυμιάδη), ένα δημοτικό υπάλληλο (Γιάννη Τσιμιτσέλη), ένα φούρναρη (Κώστας Ευριπιώτη) και ένα σπουδαστή (Μάνος Ιωάννου) να γίνουν στρήπερ. Η παράδοξη επιλογή τους να βγάλουν χρήματα χορεύοντας γυμνοί, αναστατώνει την ζωή τους, την μικρή πόλη και τις γυναίκες τους. (Αντιστοίχως: Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου και Νίκη Λάμη). Άντρες έτοιμοι για όλα. Πέντε Ελληνάρες που ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια καινούργια απολαυστική προσαρμογή του γνωστού μας θέματος.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας ανέλαβαν την ελληνική απόδοση του θεατρικού “Ladies Night” των Stephen Sinclair και Anthony McCarten, που γράφτηκε το 1987 στην Νέα Ζηλανδία και απολαύσαμε στον κινηματόγραφο το 1997 με τον τίτλο “Full Monty”

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη
Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου – Θανάσης Γιαννακόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών : Χρήστος Τζιόγκας

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Νίκη Λάμη.

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00 (λαϊκή)
Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00
Κυριακή 18:00 & 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 20€, Εξώστης: 18€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας)

Αγορά εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ.: 210 3213100
Θέατρο Λαμπέτη, Λ.Αλεξάνδρας 106, Τ. 210 6457086
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Θέατρο Λαμπέτη
Λ. Αλεξάνδρας 106

τηλ.210 6457086

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«Αρκετά πια με την Αντέλα» @ Πολυχώρος Vault

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση:
«ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛΑ»

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Στον Πολυχώρο Vault συνεχίζονται και μετά το Πάσχα οι παραστάσεις του θεατρικού έργου του Δημήτρη Καρατζιά «Αρκετά πια με την Αντέλα», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, από τη Δευτέρα 28 Απριλίου μέχρι την Τρίτη 27 Μαΐου.

Μια φανταστική συνέχεια της ιστορίας του Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, του F. G. Lorca - που προσφέρει τη δυνατότητα μιας πολυπόθητης εξιλέωσης, μιας αναγκαίας εξομολόγησης μέσα από την υποκειμενική αφήγηση της κεντρικής του ηρωϊδας.


Η παρεξηγημένη Μαρτύριο 30 χρόνια μετά το θάνατο της μικρότερης αδερφής της, Αντέλα, σπάει τη σιωπή της και ξετυλίγει αργά και βασανιστικά το κουβάρι των τύψεων και των ενοχών που την καταδιώκουν. Επισκέπτεται ξανά τον τόπο και τον χρόνο του εγκλήματος, αναπαριστά, βήμα βήμα, τα γεγονότα και αναζητά την κάθαρση μέσα από ένα επώδυνο ταξίδι μνήμης.

Λίγα λόγια για το έργο:

30 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που σφραγίζει το φινάλε του κλασσικού αριστουργήματος του F.G. Lorca, Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, συναντάμε τη Μαρτύριο πάνω από το νεκροκρέβατο της μητέρας της. Μοναδική απόγονος της «καταραμένης οικογένειας», άγρυπνος φύλακας ενός σκοτεινού μυστικού και ηθική αυτουργός μιας αυτοκτονίας με αίμα αδελφικό, η Μαρτύριο έχει καταδικαστεί να ζει κλεισμένη σ’ ένα σπίτι, βυθισμένο σε μια θάλασσα πένθους, όπου οι φωνές και οι ανάσες αντηχούν ακόμα, το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια, οι τύψεις κρατούν τα βλέφαρα ανοιχτά και την ψυχή ανήσυχη.

Η απροσδόκητη «εισβολή» μιας νεαρής κοπέλας στο σκοτεινό σπίτι των Άλμπα, το οποίο έχει πλέον αποκτήσει μυθικές διαστάσεις για τους κατοίκους της κλειστής κοινωνίας, γίνεται η αφορμή να ανοίξει το επτασφράγιστο κουτί της Πανδώρας, που θα παρασύρει τελικά και τις δύο σε μια δίνη επιστροφής στο παρελθόν, ξαναζωντανεύοντας στιγμές και πρόσωπα που «ξεκολλάνε» από τους τοίχους του σπιτιού, και ξεχύνονται ορμητικά στο παρόν αποκαλύπτοντας μυστικά και ψέματα, καταπιεσμένα ένστικτα, και απαγορευμένα πάθη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Κειμένο: Δημήτρης Καρατζιάς
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεβίνα Μαραγκού
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη
Κοστούμια: Miltos Couture
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βίντεο παράστασης / teaser: Νίκος Λιβαθινός
http://www.youtube.com/watch?v=a3b2zE6zsZM
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Σχεδιασμός αφίσας: Ειρήνη Κουμπαρούλη
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Αθηνά Τσιλύρα (Μαρτύριο)
Νίκη Αναστασίου (Πόνθια)
Σεβίνα Μαραγκού (Αγκούστιας)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Δευτέρα 21:00
Τρίτη 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Ανέργων/ΑΜΕΑ: 5 ευρώ


Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
Email: vaulttheatre.gr@gmail.com
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

read more 0 Comments

Mon

07

Apr

2014

«Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν @ Θέατρο Χυτήριο

«Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ»
ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
Σκηνοθεσία: Κώστας Δράκος

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη 14 - 15/4 & Δευτέρα, Τρίτη του Πάσχα 21 – 22/4
στις 6.00 μ.μ. στο Θέατρο Χυτήριο
και κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ. εκτός της Κυριακής του Πάσχα

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό παραμυθένιο χωριό κάπου στη Δανία, στο χωριό του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Εκεί ζει ο Μολυβένιος Στρατιώτης, φτιαγμένος από το λιώσιμο μιας παλιάς κουτάλας και η χάρτινη Μπαλαρίνα, η οποία ζωντανεύει μέσα από το χορό και την υπέροχη μουσική του Tchaikovsky. Ο Μολυβένιος Στρατιώτης, ερωτευμένος με την Μπαλαρίνα, θα παλέψει να σωθεί από τις τρικλοποδιές του Φασουλή και από το σπαθί του κακού Αρουραίου, ζώντας συναρπαστικές περιπέτειες. Το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα παρουσιάζεται από την Κυριακή 16 Μαρτίου και κάθε Κυριακή στο Θέατρο Χυτήριο.

Σκηνοθεσία: Κώστας Δράκος
Χορογραφίες: Ελένη Ηλιάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Τριανταφύλλου
Ελισάβετ Ακούρατου
Μάριος Πλιάτσικας
Φαίη Βάκρινου
Δημήτρης Ξωξάκος
Αθηνά Ηφαιστίδου
Μαρία Βυζανιάρη

Εκτάκτως τη Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη 14 -15/4, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα 21 – 22/4 στις 6.00 μ.μ.
Κάθε Κυριακή στις 11.00 μ.μ. εκτός της Κυριακής του Πάσχα

Ώρα Έναρξης: 11.00 π.μ.
Διάρκεια: 65 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίου: 7,5€ (με ένα ποτήρι χυμό για τα παιδιά)


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΧΥΤΗΡΙΟ
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός)
τηλ.: 2103412313

read more 0 Comments

Thu

03

Apr

2014

«CAVEMAN» του Rob Becker @ Θέατρο CORONET

«CAVEMAN»
του Rob Becker  

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ


Επτά χρόνια μεγάλης επιτυχίας για τον «CAVEMAN» δεν είναι αρκετά!

Οι παραστάσεις στο θέατρο CORONET συνεχίζονται και μετά το Πάσχα, από την Παρασκευή 25 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου.

Ο «άνθρωπος των σπηλαίων» είναι δημιούργημα του Αμερικανού Rob Becker, που ούτε ο ίδιος υπολόγιζε την επιτυχία και τον ενθουσιασμό που θα γνώριζε σε όλον τον κόσμο. Έχει συναρπάσει πάνω από 10.000.000 θεατές  τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.  Παίζεται σε 30 χώρες ταυτόχρονα και εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά σαν τη  μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Broadway!

Δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο R. Becker έπλασε τον  «Caveman», τον κεντρικό ήρωα, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Μαίρη, έχει τσακωθεί μαζί της και βρίσκεται έξω από το σπίτι να... μονολογεί. Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς το γυναικείο μυστήριο; Λίγο πριν φτάσει στα όρια της τρέλας, ο Σωτήρης δέχεται τη βοήθεια του Caveman, προκειμένου να βρει απαντήσεις σε μερικές -τουλάχιστον- απορίες του.  

Όλα αυτά τα χρόνια οι ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί! Ίσως απαντιούνται κατ’ ιδίαν από τους θεατές φεύγοντας από την παράσταση… και αυτή είναι η επιτυχία του Caveman! Να ιντριγκάρει, να προβληματίζει, να αστειεύεται, να κεντρίζει  τα δύο φύλλα! Και αυτό που πετυχαίνει είναι τελικά αυτή τη διαφορετικότητα των δύο φύλλων να την ενώνει, να τη συμφιλιώνει και να την κάνει σάρκα μία! Ο Caveman έχει υπάρξει… ο καλύτερος θεραπευτής ζευγαριών στη σύγχρονη κοινωνία!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :                                                                                                                           Μετάφραση : Ερατώ Τάττη
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη 
Σκηνικά – κοστούμια : Ειρήνη Παγώνη
Μουσική: Πάνος Φορτούνας
Παραγωγή : Θέατρο Coronet & Mogul Theater

Στον  ρόλο του  Caveman, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Παρασκευή : 21.15
Σάββατο : 21.15
Κυριακή : 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική Είσοδος:                 15 Ευρώ
Φοιτητικό / Ανέργων:         12 Ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες με το διάλειμμα

Πώληση εισιτηρίων :
Ταμείο θεάτρου Coronet -  τηλέφωνα : 210 – 7012123 και 210 – 7012511
Viva.gr
Kαταστήματα Public και Παπασωτηρίου
 
CORONET
Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι
τηλέφωνα : 210 – 7012123 και 210 – 7012511
www.coronet.gr
read more 1 Comments

Mon

31

Mar

2014

«Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ @ Θέατρο Ιλίσια-Βολονάκης

«Δύο γυναίκες χορεύουν»
του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΙΛΙΣΙΑ – ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ παρατείνονται μετά το Πάσχα, λόγω μεγάλης επιτυχίας και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, οι παραστάσεις της βραβευμένης δραματικής κομεντί ''Δύο γυναίκες χορεύουν'' του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος σύγχρονος Καταλανός συγγραφέας, με τη Χρυσούλα Διαβάτη και τη Θάλεια Ματίκα.

Ένα γυναικείο ντουέτο για ρεσιτάλ.

Η μεγάλη μας ηθοποιός Χρυσούλα Διαβάτη και μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της νέας γενιάς, η Θάλεια Ματίκα, συνυπάρχουν καλλιτεχνικά, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη.

Το έργο συστήνεται για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή.

Γράφτηκε το 2008, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις (βραβείο Μαχ καλύτερου έργου και παράστασης 2012).

Η υπόθεση του έργου :

Mία δύστροπη ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ζει απομονωμένη από τον κόσμο σε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα.

Μία νεαρή κοπέλα, με ένα ένοχο μυστικό που την έχει στοιχειώσει και την έχει αποκόψει από την κοινωνική ζωή.

Αναγκάζονται να συνυπάρξουν, όταν η κόρη της ηλικιωμένης προσλαμβάνει τη νεαρή, για να καθαρίζει και να τακτοποιεί το σπίτι της μητέρας της…

Οι δύο τους αποφασίζουν να ''χορέψουν'', όχι στο ρυθμό που τους υπαγορεύει ο περίγυρος αλλά στο ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιες, σ' ένα έργο - ύμνο για την ζωή αλλά και την έννοια της αγάπης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Τάσος Ιορδανίδης
Σκηνογραφία: Γκάι Στεφάνου
Κοστούμια: Αλίκη Αλλαμανή
Φωτιστικός σχεδιασμός: Γκάι Στεφάνου
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς
Σκηνοθέτης trailer: Αλέξανδρος Ζαρμπής
Promotion Social media: Plethos Innovative Promotion
Παραγωγή: TEATRO

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Χρυσούλα Διαβάτη, Θάλεια Ματίκα

Facebook Page: https://www.facebook.com/duo.gunaikes.xorevoun

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :

Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 20:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00

Τιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος : 16 ευρώ
Φοιτητικό / Ανέργων : 12 ευρώ

Διάρκεια : 100 λεπτά με το διάλειμμα

 

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια
Τηλ : 210 7223010

read more 0 Comments

Sun

30

Mar

2014

«Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» του Τζόζεφ Κέσελρινγκ στο Παλλάς

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ
Από 26 Απριλίου για λίγες παραστάσεις

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ


Το πασίγνωστο θεατρικό έργο «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» του Τζόζεφ Κέσελρινγκ, κωμωδία διάσημη από την κινηματογραφική της μεταφορά, παρουσιάζει η Ελληνική Θεαμάτων στο Παλλάς μετά το Πάσχα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Το έργο ανέβηκε αρχικά στο Μπροντγουέη το 1941 και μεταφέρθηκε το 1944 στο σινεμά από τον μεγάλο Φρανκ Κάπρα για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Κάρι Γκράντ ερμηνεύοντας έναν κριτικό θεάτρου που επισκέπτεται τις γεροντοκόρες θείες του. Με έκπληξη θ’ ανακαλύψει ότι οι γλυκές αυτές γριούλες έχουν ένα περίεργο χόμπι. Αλλά δεν είναι οι μόνες. Όλη η οικογένεια έχει πολύ ιδιαίτερους τρόπους για να διασκεδάζει.

Το «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» έγινε μεγάλη επιτυχία, γιατί είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία, κατάμαυρη. Οι θεατές γελάνε με πράγματα που σε κανένα άλλο έργο δεν έχουν γελάσει τόσο πολύ.

Το πρόσθετο στοιχείο στην παράσταση του Παλλάς είναι ότι, τις δύο γλυκύτατες ηλικιωμένες κυρίες με τα περίεργα γούστα, θα ερμηνεύσουν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Απόδοση-σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς-Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Αλέξιος Πρίφτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελευθερία Μπενοβία

Πρωταγωνιστούν:
Σταμάτης Φασουλής - Πέτρος Φιλιππίδης
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Φάνης Μουρατίδης - Τζένη Θεωνά
Δόκτωρ Αϊνστάιν ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Παίζουν: Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Γιώργος Ζιόβας, Θωμάς Παλιούρας, Στράτος Χρήστου, Γιώργος Δάμπασης, Ελευθερία Μπενοβία, Γιώργος Δεπάστας, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Γιάννης Αθητάκης.

Παραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ - Sunshine Productions

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:30
Κυριακή 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€, 25€, 35€, 45€, 50€, 60€,
Φοιτητικό 20€, Ανέργων 15€ (μόνο από το ταμείο).

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Θέατρο Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ: 210 3213100
Δευτ. - Σάββ. 9.00 - 20.00
Κυρ. 12.00 - 20.00
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5
Τ: 210 3213100
read more 0 Comments

Sun

30

Mar

2014

«Θέλει θάρρος η αλήθεια – The Flashback» @ Χώρος Τέχνης Ασωμάτων

«Θέλει θάρρος η αλήθεια – The Flashback»
Μαύρη Κοινωνική Κωμωδία

Πρεμιέρα: 25 Απριλίου 2014
Ώρα έναρξης: 21:00

Θέατρο: Χώρος Τέχνης Ασωμάτων
Παρασκευή και Σάββατο για λίγες μόνο παραστάσεις

Έχεις μονάχα μια ευκαιρία, ώστε να θυμηθείς τι πραγματικά έκανες σε όλη σου τη ζωή.

Όλα όσα πέτυχες, κέρδισες, έχασες, υπάρχουν σε μια ‘ταινία’ που δε μπορείς να επέμβεις,

Οι σκηνές που επέλεξες να θυμάσαι, είναι ακόμα στο μυαλό σου. Είσαι όμως αναγκασμένος να ζήσεις καταστάσεις που διέγραψες. Να δεις ανθρώπους, που γνώρισες ή προσπέρασες. Νόμιζες πως ήταν περαστικοί και τους ξέχασες. Άλλους τους άφησες να μπουν στη ζωή σου και άλλους τους άφησες πίσω, χωρίς να αναρωτηθείς ‘’τι θα γινόταν αν...’’.

Η Στέλλα, ήθελε να μην έχει αδυναμίες. Επιδίωκε να γίνει ένα πρότυπο, που θα θαύμαζε ο κόσμος. Μια γυναίκα που θα μπορούσε να παίζει στα δάχτυλα ό,τι ο υπόλοιποι δε θα τολμούσαν να αγγίξουν. Έτσι, κλείδωσε το στόχο της και αφοσιώθηκε σε αυτόν. Πέτυχε όλα όσα ονειρευόταν... Η΄ μήπως έτσι νόμιζε;

Ποιες είναι οι πραγματικές αξίες για τον κάθε άνθρωπο;

Κάνουμε επιλογές που μας καθορίζουν τη ζωή. Κανείς δεν είναι σίγουρος τι τελικά ήταν σωστό και τι λάθος. Αν ισχύει η φράση "το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον" , τι μας κάνει τόσο σίγουρους πως κάναμε τις επιλογές μας;

Αν η ζωή είναι ένα σταυροδρόμι και έχεις πάρει το λάθος μονοπάτι, υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω και να επιδιώξεις μια νέα ευκαιρία; Ή η καινούρια αρχή είναι ποιο τρομακτική απο αυτό που έχει ήδη γραφτεί στο βιβλίο της ζωής του καθενός;

Παραστάσεις :
Παρασκευή και Σάββατο για λίγες μόνο παραστάσεις
Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων : 10 ευρώ - Γενικό / 6 ευρώ - Φοιτητικό & Ανέργων

Συντελεστές:

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ΠεριΕργων
Σκηνοθεσία : Ντουμάνη Σοφία
Βοηθός Σκηνοθέτη : Νιάχα Ιωάννα
Οργάνωση παραγωγής: Βιτωράτος Γιώργος
Video – Φωτογραφίες: Αναστασίου Δημήτρης

Ηθοποιοί:
Αγριόμαλλος Γιάννης
Γεωργόπουλος Στέφανος
Δραγάτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Αντώνης
Κοζακλή Μαρικαίτη
Κολιοπάνου Κλαίρη
Μπεζιούλα Χαρά
Ντουμάνη Σοφία

Χορογραφίες:
Ντουμάνη Σοφία
Αγριόμαλλος Γιάννης
Γεωργόπουλος Στέφανος


Θέατρο: Χώρος Τέχνης Ασωμάτων
Διεύθυνση: Αγ. Ασωμάτων 6, Θησείο
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 211-8009838, 6971734003

read more 0 Comments

Fri

28

Mar

2014

"2 Οριζοντίως" του Jerry Mayer @ Θέατρο ΠαSάγιο 8

«2 Οριζοντίως»
του Jerry Mayer
Μετάφραση: Χριστίνα Μητροπούλου

Mετά την επιτυχία των παραστάσεων μας συνεχίζουμε κάθε Παρασκευή,Σάββατο και Κυριακή


Αυτή, μια δυναμική, έξυπνη, όμορφη, σύγχρονη γυναίκα. Ψυχολόγος στο επάγγελμα.
Αυτός, ένας άντρας που αντιλαμβάνεται τη ζωή ως παιχνίδι. Έχει χιούμορ, είναι ευαίσθητος αλλά δεν έχει δουλειά.
Δύο χαρακτήρες τελείως αντίθετοι μεταξύ τους. Το μόνο κοινό που έχουν είναι το χόμπι τους για τα σταυρόλεξα. Η μοίρα θα τους φέρει να συναντηθούν σε ένα βαγόνι τραίνου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι ήρωες θα έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, θα εξομολογηθούν τα προβλήματα τους ο ένας στον άλλο, θα επικοινωνήσουν, θα γελάσουν θα κλάψουν, θα γνωριστούν καλύτερα. Ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις που θα τους αλλάξει τη ζωή.
Τα ταξίδια όμως κάποτε τελειώνουν και οι συνεπιβάτες χωρίζουν, παίρνει ο καθένας το δρόμο του ή μήπως όχι..........!

Παίζουν οι Ηθοποιοί: Μελέτης Γεωργιάδης , Ελίζα Σολωμού.

Μετάφραση: Χριστίνα Μητροπούλου
Σκηνοθεσία: Μελέτης Γεωργιάδης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Θεοδόσης Δαυλός
Φωτισμοί: Τάσος Ζαφειρόπουλος
Ηχητική Επιμέλεια: Νικόλας Σταυριανουδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλιάνα Γεροθανάση
Παραγωγή: Θέατρο ΠαSάγιο 8

O Jerry Mayer, είναι ένας σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας, ο οποίος μετά από μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στη συγγραφή και στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών, αφοσιώθηκε στη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο, γράφοντας μέχρι στιγμής πέντε θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη, σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, στον Καναδά και σε πολλά Ευρωπαϊκά Θέατρα.

Τα έργα του Jerry Mayer βασίζονται στις ανθρώπινες σχέσεις, τις οποίες του δίδαξε, όπως αναφέρει ο ίδιος, η μούσα και παντοτινή του αγάπη, η γυναίκα του Emily.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (έως 28/2)
Παρσκευή - Σάββατο - Κυριακή : ώρα 21.00

Διάρκεια : 1 ώρα και 20΄
Θέσεις: 70
Εισιτήριο: 12 ευρώ, 8 ευρώ (για φοιτητές- άνεργους-πολύτεκνους)
Ώρες ταμείου: καθημερινά 17.00-21.00


«Θέατρο-Πολυχώρος Παsάγιο 8»
Θεραπειών 8, Κολωνός
(1η παράλληλος της Κων/πόλεως στο ύψος 339)
Στάση ΜΕΤΡΟ ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ:211-4083191, 6984974265

read more 1 Comments

Thu

27

Mar

2014

«ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…» στον Πολυχώρο VAULT

«ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…»
μια σύνθεση κειμένων από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη
σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου

Από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως την Τρίτη 27 Μαΐου
για 10 μόνο παραστάσεις

Η παράσταση «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…», μετά τη μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια της εβδομάδας Μνήμης και Τιμής για το Νίκο Καζαντζάκη που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, θα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως την Τρίτη 27 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη για 10 μόνο παραστάσεις, στον Πολυχώρο VAULT.

Πρόκειται για μία παράσταση, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μάριου Ιορδάνου με τον ίδιο και τη Σοφία Καζαντζιάν, που συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο και αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων από τα μεγαλύτερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη με κεντρικό κορμό την Ασκητική.

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, πρωτοπαρουσίασε το έργο με τεράστια επιτυχία στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή - Απόδοση κειμένων: Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν
Καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Μουσική- Σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου
Ενορχήστρωση: Μάνος Αντωνιάδης, Φώτης Μαντζαρίδης
Φωτισμοί: Πάνος Γκόλφης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πέννυ Γκριτζάπη

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν

Παράλληλα με την παράσταση θα προβάλλεται στον Πολυχώρο Vault η μικρού μήκους ταινία «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ» του Μάριου Ιορδάνου, που ολοκληρώθηκε αυτήν την περίοδο κι έχει αναφορά στον Μύθο του Θησέα μέσα από την Ασκητική.

ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΔΕΥΤΕΡΑ 21.00
ΤΡΙΤΗ 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ευρώ
ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 7 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά


Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

read more 0 Comments

Mon

24

Mar

2014

«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του August Strindberg @ ARROYO NUEVO

«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ»
του August Strindberg
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η παράσταση χορού «Δεσποινίς Τζούλια», βασισμένη στο έργο του August Strindberg, από την ομάδα χορού flamenco ARROYO NUEVO γνωρίζει εκτός από καλλιτεχνική και πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, γεγονός που εμψυχώνει τους συντελεστές να συνεχίσουν τις παραστάσεις στο ARROYO NUEVO. Η χορογραφία και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Σταύρο Λίτινα.

Το έργο πέρα από τα προφανή επίπεδα της πάλης των φύλων και των τάξεων, διεισδύει αριστοτεχνικά στο δίπολο «φόβος & εξουσία» και μέσα από αυτό φωτίζει πρισματικά όλες τις σχέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων. Η παράλυση που προκαλεί ο φόβος και τα περιθώρια χειραγώγησης που επιτρέπει, καθώς και η δυνατότητα ανατροπής της εξουσίας, ως προέκταση, σμιλεύουν νοηματικά το κείμενο ενισχύοντας τη διαχρονικότητα του. Γράφτηκε το 1888 και προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο για την προκλητικότητα των ιδεών του και την αμεσότητα της γραφής του. Αποτελεί σήμερα το εμβληματικό δράμα του Σουηδού συγγραφέα.

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά με flamenco. Ο χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης, Σταύρος Λίτινας, αναφέρει χαρακτηριστικά, «…αναζητώ την αιτία που κινεί τα σώματα πριν ακόμη αρθρωθεί ο λόγος. Ψάχνω το βαθύτερο λόγο, τον φυσικό, και τον χρησιμοποιώ ως υλικό, θέτοντας τον άλλο, τον επεξηγηματικό, σε κατάσταση σιωπής».

Διανομή:
Δεσποινίς Τζούλια: Εύα Παρασκευοπούλου
Υπηρέτης Ζαν: Σταύρος Λίτινας
Μαγείρισσα Κριστίν: Αλίνα Αναστασιάδη
Αφήγηση: Άντζελα Μπρούσκου

Τη μουσική επιμέλεια, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Λίτινας.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 21.30
Σάββατο 21.30
Κυριακή 20.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 8 ευρώ (φοιτητικό & ανέργων)
τηλ. κρατήσεων: 210 34 69 575


A R R O Y O N U E V O
Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός
Τηλ: 210 34 69 575

read more 0 Comments

Mon

24

Mar

2014

«Ο Κάρλ Γιούνγκ και τα Χάπια...» @ Θέατρο Αλκμήνη

«Ο ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ...» (Ά μέρος)
ΕΝΑΡΞΗ : ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΚΜΝΗΝΗ»

«Ο Κάρλ Γιούνγκ και τα Χάπια...» (Ά μέρος), του Παναγιώτη Κακατσίδη

Μια θεατρική μελέτη πάνω στο μεγάλο έργο του γνωστού ψυχαναλυτή Κάρλ Γιούνγκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα !

Από την Θεατρική Ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο»

Η θεατρική ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο» παρουσιάζει την δωδέκατη θεατρική δουλειά της στο θέατρο Αλκμήνη.

«Ο Κάρλ Γιούνγκ και τα Χάπια» (Ά μέρος) αποτελεί το όγδοο συγγραφικό έργο του Παναγιώτη Κακατσίδη και είναι μια παράσταση-πρόβα. Μία διαφορετική ανάγνωση, υπό τη μορφή ενός εναλλακτικού πειραματικού αναλογίου. Το ά μέρος του έργου είναι ο προπομπός της θεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί και θα περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο, την επόμενη σεζόν 2014-2015.

Ο συγγραφέας, παίρνει το ρίσκο και αποδεικνύει θεατρικά την άποψη του Κάρλ Γιούνγκ για το θέατρο: Το θέατρο είναι όνειρο και το όνειρο είναι θέατρο… Μια ονειρική δημιουργία, που το όνειρο είναι το θέατρο και αυτός που ονειρεύεται είναι η σκηνή, ο ηθοποιός, ο υποβολέας, ο σκηνοθέτης και ο κριτικός. Αυτό λοιπόν, αποδεικνύεται θεατρικά επί σκηνής, πάνω σε ομιλίες και γραφόμενα του Κάρλ Γιούνγκ.

Μια τρελή σουρεαλιστική κωμωδία με στοιχεία του θεάτρου του παραλόγου. Μια παράσταση-πρόβα.

Η θεατρική ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο» πιστή στην άποψή της περί θεάτρου, εστιάζει πάλι στην εξελικτική διαδικασία θεατρικής έρευνας-πρόβας με τη μορφή παράστασης. Η παράσταση είναι μία εναλλακτική ρομαντική σουρεαλιστική κωμωδία, με στοιχεία αποδόμησης, θεάτρου του παραλόγου και θεάτρου της καταστροφής. Μια παράσταση-πρόβα με χαρακτήρα εξελικτικής διαδικασίας, στο πνεύμα του πειραματικού θεάτρου, με στυλ μεταμοντέρνο και με έντονη ροκ διάθεση !!!

Το έργο πραγματεύεται τη σύγκρουση των δυο φύλων και τις επικίνδυνες συνέπειες των διαταραχών της σεξουαλικότητας. Αρσενικό εναντίον θηλυκού. Η αιώνια διαμάχη μεταξύ τους. Άντρας και γυναίκα. Ασυμβίβαστες αντιθέσεις, οι οποίες αν ενεργοποιηθούν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταλήξουν σε θανατηφόρο μίσος.

Ανιμους και Ανιμα, κατά τον Κάρλ Γκουστάβ Γιούνγκ, έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ψυχαναλυτές όλων των εποχών.

Η γυναίκα κρύβει μια ασυνείδητη αρσενική πλευρά, μια εικόνα του άντρα το ανιμους. Ο άντρας φέρει στο ασυνείδητο του μια θηλυκή πλευρά την ανιμα. Όμως αυτά τα δυο στοιχεία πρέπει να είναι σε ισορροπία στον άνθρωπο. Στην σημερινή εποχή αυτά είναι σε ισορροπία όμως ;;;

Παίζουν: Παναγιώτης Κακατσίδης, Δημήτρης Τσαμάκος
Κείμενα-Σκηνοθεσία-Voice off: Παναγιώτης Κακατσίδης
Εικαστική Επιμέλεια: Διογένης Λάλος, Παναγιώτης Κακατσίδης
Φωτογραφική Επιμέλεια: Μιχάλης Μακάριος, Gregory Frye
Γραφιστική Επιμέλεια-Επικοινωνία: Χρήστος Σταθάκης
Μουσική επιμέλεια (μπουζούκι σε ήχο μπαρόκ): Λάκης Λαφτσής

Έναρξη : Κυριακή 30 Μαρτίου, Ώρα 19.00
Παραστάσεις : 30/3, 6/4, 13/4, 27/4, 4/5, 11/5 , Ώρα 19.00

Διάρκεια Παράστασης : 60’

Γενική : 8 € - Φοιτητές & Άνεργοι : 5 €
Κρατήσεις & πληροφορίες : 210-3428650, 6988429492


Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

read more 0 Comments

Sat

22

Mar

2014

«Είσαι καθρέφτης στα μάτια μου» στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

«ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ»
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Η Κατερίνα Γκατζόγια ερμηνεύει Κωστούλα Μητροπούλου

Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, στις 21:30

Ο Χρήστος Πουσίνης  σκηνοθετεί την Κατερίνα Γκατζόγια σε μία διαφορετική παρτίδα σκάκι. Μια γυναίκα σ΄ ένα παιχνίδι ζωής με έναν αντίπαλο που δεν είχε μάθει ποτέ να παίζει.

Στιγμές μιας γυναίκας που θυμάται, νοσταλγεί, επιθυμεί, φοβάται, κλαίει, γελάει, ζει, πεθαίνει και ρισκάρει να παίξει σ΄ ένα συγκλονιστικό παιχνίδι αγάπης. Στο τέλος μόνο ένας μπορεί να είναι ο χαμένος.

Μέσα από το «Είσαι καθρέφτης στα μάτια μου» η Κατερίνα Γκατζόγια συνθέτει κομμάτια από «Το ρίσκο και το τέλος» της Κωστούλας Μητροπούλου δημιουργώντας για τα μάτια του κοινού ένα μαγικό καθρέφτη με την ερμηνεία της.

«Είμαι μια θεατρίνα που θα παίζει κάθε βράδυ το ρόλο της για σας. Ελάτε κοντά μου όλοι. Εσείς που θα με χειροκροτούσατε απόψε, αύριο, χτες, ελάτε είμαι εδώ για σας».

Συντελεστές
Ηθοποιοί: Κατερίνα Γκατζόγια, Τιμολέων Κώτσης, Νίκος Επίσκοπος
Σύνθεση κειμένων:  Κατερίνα Γκατζόγια
Σκηνοθεσία:  Χρήστος Πουσίνης
Στο πιάνο: Νίκος Επίσκοπος
Σκηνικά: Μάρθα Μακρή
Ενδυματολόγος: Δημήτρης Βασσιλακάκης
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαριετουσάκης

Ο τίτλος του «Είσαι καθρέφτης στα μάτια μου» δόθηκε από τον Τιμολέων Κώτση

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20΄

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€
Ειδική τιμή 5€ για φοιτητές, ανέργους, κατόχους ατέλειας


Θέατρο Παραμυθίας
Παραμυθίας 27 & Μυκάλης, Κεραμεικός, Αθήνα 104 35
Τηλέφωνο: 210 3457 904, 694 545 0034
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: paramithias@gmail.com
http://www.theatroparamithias.blogspot.gr/

read more 0 Comments

Thu

13

Mar

2014

«Η ΚΟΛΕΞΙΟΝ» @ Θέατρο Εμπορικόν

«Η ΚΟΛΕΞΙΟΝ»
ΑΠΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ

Το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Χάρολντ Πίντερ «Η ΚΟΛΕΞΙΟΝ» είναι η τρίτη παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων, που παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Εμπορικόν, αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας του Δημήτρη Καταλειφού με την Ελένη Σκότη.

Γράφτηκε το 1960 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC. Οι τέσσερις ήρωες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μένουν σε περιοχές της καλής κοινωνίας του Λονδίνου και ανήκουν στον χώρο της μόδας. Η ισορροπία της ζωής τους διαταράσσεται ξαφνικά από τις υποψίες μιας ερωτικής απιστίας. Θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το τι πραγματικά συνέβη, αν και η ‘αλήθεια’ είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί. Όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα έργα του Πίντερ, η ‘αλήθεια’ διατηρεί τον υποκειμενικό της χαρακτήρα και χρησιμοποιείται από τα πρόσωπα του έργου ανάλογα με το πώς πιστεύουν ότι εξυπηρετούνται κάθε στιγμή οι ανάγκες τους.  

Με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, θρίλερ και κοινωνικής κριτικής, ο συγγραφέας θα φέρει τους ήρωες του αντιμέτωπους με την ταυτότητά τους και την υπαρξιακή τους μοναξιά, σ’ ένα έργο που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο θεατρικό στην Αγγλία το 1960.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975 από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνωα Βολανάκη και το 1999 στο Θέατρο της Άνοιξης από τον Νέο Λόγο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, και στις δύο παραστάσεις με τίτλο «Επίδειξη μόδας».

Φέτος παρουσιάζεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, από την Ελληνική Θεαμάτων στο Θέατρο Εμπορικόν σε καινούρια μετάφραση του Δήμου Κουβίδη.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:
Δημήτρης Καταλειφός, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Μοθωναίος.

Παραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ  - SUNSHINE PRODUCTIONS

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για την Τρίτη 18 Μαρτίου.

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τρίτη 21:00
Τετάρτη 20:00
 
Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 18€, Φοιτητικό:12€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας, αγορά μόνο από το ταμείο του θεάτρου και το ταμείο του Παλλάς)

Προπώληση:
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ.: 210 3213100
Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή, Τ.: 210 3211750
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

 
Θέατρο Εμπορικόν
Σαρρή 11, Ψυρρή
Τ.: 210 3211750
read more 0 Comments

Sun

23

Feb

2014

"Ισμήνη & Καλυψώ" της Έφης Μεράβογλου στο Θέατρο @Χώρος Τέχνης Ασωμάτων

ΙΣΜΗΝΗ & ΚΑΛΥΨΩ
της Έφης Μεράβογλου
στο Θέατρο @Χώρος Τέχνης Ασωμάτων
πρεμιέρα: Δευτέρα 3/3

Παράταση παραστάσεων λόγω μεγάλης προσέλευσης.

Παίζουν οι ηθοποιοί : Κατερίνα Μπουζάνη και Ντένυ Αργυροπούλου

‘’Μαμά όταν είσαι κοντά μου, δεν φοβάμαι το σκοτάδι.
Κράτησε μου το χέρι, σφιχτά όμως, μην φεύγεις , μαμά που είσαι;
Πεινάω, διψάω, άναψε το φώς!
Άνοιξε το παράθυρο, θέλω να αναπνεύσω ,πνίγομαι…’’

Δυο παιδιά 3 και 5 ετών βίωσαν την εγκατάλειψη, τον φόβο και την μοναξιά...μια μητέρα αλκοολική ανίκανη να μεγαλώσει τα παιδιά της... Κλεισμένα για 13 μέρες ,χωρίς τροφή, νερό, φως . Ο χρόνος σταμάτησε για τα παιδιά. Ο εγκλεισμός και η απομόνωση τους δημιούργησε ακραία συναισθήματα. Η γιαγιά τα βρήκε ύστερα από μαρτυρίες γειτόνων σε άθλια κατάσταση και τα κράτησε εκείνη. Η ζωή τους έμοιαζε φυσιολογική, αλλά δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό που δεν φαίνεται .

Συντελεστές:
Κείμενο-σκηνοθεσία -Μουσική επιμέλεια : Μεράβογλου Έφη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ισαβέλλα Αναστασίου
Φωτισμοί: Μαρία Μπολέτη
Χειρισμός ήχου: Διονύσης Νικολόπουλος
Οργάνωση παραγωγής / Δημόσιες σχέσεις Γιώργος Κάλτσας
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αναστασίου

Πληροφορίες:
Είδος: Ψυχολογικό δράμα
Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα (από 3 Μαρτίου)
Εισιτήρια: 8 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (φοιτητικό, κάρτα ανέργων)
Ώρα έναρξης: 9.15μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Ισμήνη & Καλυψώ Fan Page: https://www.facebook.com/IsmeneKalypsotheatre
Teaser: http://youtu.be/vBSj4-7w65I


ΘΕΑΤΡΟ @ Χώρος Τέχνης Ασωμάτων
Αγίων Ασωμάτων 6 (στάση ΗΣΑΠ: "Θησείο"), περιοχή Θησείο
Τηλέφωνο Πληροφοριών: 211-8009838
email: technophaseart@gmail.com

read more 0 Comments

Tue

24

Dec

2013

"Ξημερώνει" της Μαρίας Παπαλέξη @ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ξημερώνει

της Μαρίας Παπαλέξη


Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Ο μικρός σκίουρος είναι χαριτωμένος, πεισματάρης κι επίμονος, επιρρεπής στις γκάφες, αλλά και έτοιμος να μάθει από τα λάθη του. Θα καταφέρει να φτάσει στο μαλακό του κρεβάτι κοντά στο χάραμα, την ώρα ακριβώς που… ξυπνά! Όλη η περιπέτειά του ήταν ένα κακό όνειρο. Κι ακόμα και το χειρότερο όνειρο κάποτε τελειώνει, γιατί πάντα ξημερώνει.

Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαρία Τζάνη
Φωτογραφίες: Μαρία Τζάνη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου για 12ο χρόνο φέτος συνεχίζει τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές. Συνολικά έχουμε δώσει πάνω από 1.700 δωρεάν παραστάσεις σε όλους αυτούς τους χώρους.

Με την εξάπλωση της φτώχειας και της κατήφειας στην κοινωνία μας, επανεξετάζουμε κι εμείς το ρόλο αυτής της κινητής μονάδας θεάτρου, θέλοντας πλέον να απευθυνθούμε σε πολύ περισσότερα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο θέατρο και στερούνται την ανάσα που μπορεί να προσφέρει η ψυχαγωγία σ’ αυτούς τους μίζερους καιρούς. Εκτός από τις παραστάσεις που δίνουμε καθημερινά σε νοσοκομεία, ιδρύματα κλπ, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα παίζουμε την καινούρια μας παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με το έργο της Μαρίας Παπαλέξη Ξημερώνει. Θα υπάρχει ένα χαμηλό εισιτήριο 4 ευρώ, κι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν θα ξέρουν ότι οι όποιες εισπράξεις του θεάτρου από αυτές τις παραστάσεις θα πιάσουν τόπο, γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση και παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, που δεν έχουν να πληρώσουν εισιτήριο.

Φέτος, ακόμα πιο οργανωμένα, σε συνεργασία με δομές αλληλεγγύης της πόλης αλλά και με ατομικές πρωτοβουλίες, θέλουμε να φέρουμε όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται στο θέατρό μας αλλά και να πάμε την παράστασή μας σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Λίγα λόγια γι’ αυτή μας τη δράση στα νοσοκομεία

Αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα μας είναι να προσφέρουμε τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκεί δηλαδή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία. Οι παραστάσεις δίνονται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ακόμα κι αν χρειάζεται να παίξουμε το έργο για ένα μόνο παιδί. Κάθε χρόνο δίνουμε 150-160 παραστάσεις, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν.

Τα έργα γράφονται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους όπου δίνονται αυτές οι παραστάσεις. O εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας αυτών των παραστάσεων, που παράλληλα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, είναι αναπόσπαστα δεμένος με το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην κοινωνία, και θεωρούμε πως αυτή μας η δραστηριότητα το κάνει με τρόπο ουσιαστικό.

Info:
Από 18.12.2013 μέχρι 17.4.2014
Καθημερινά σε νοσοκομεία, ιδρύματα, χώρους αλληλεγγύης κλπ.
 
Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι
στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Εισιτήριο: 4€ (για όσους μπορούν)

Η δράση υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.

Θέατρο του Νέου Κόσμου,
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, ΦΙΞ
Τηλ. 210-9212900
read more 0 Comments

Mon

07

Oct

2013

Η περιπέτεια των 4 εποχών @ Θέατρο Ροές

Η περιπέτεια των 4 εποχών ανεβαίνει στο σανίδι…

Οι Εκδόσεις Καρυδάκη μεταφέρουν το πολυβραβευμένο βιβλίο της Μαρίζας Γεωργάλου, μια ιστορία που όλοι αγαπήσατε, στη σκηνή του θεάτρου Ροές σε διασκευή του Στέλιου Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη.

Οι ήρωες που εικονογράφησε η βραβευμένη Κατερίνα Χαδουλού, ζωντανεύουν και συνομιλούν με τους 5 πρωταγωνιστές: 5 παιδιά που όπως όλοι, μικροί και μεγάλοι ψηφίζουν το καλοκαίρι, την αγαπημένη εποχή για αιώνιο βασιλιά…

Ποιες αλλαγές όμως και ποιες αναπάντεχες ανατροπές φέρνει αυτό στο οικοσύστημα; Τι αλλάζει στη ζωή όλων;

Τα μείζονα ζητήματα για την ισορροπία του πλανήτη και την αρμονία της Φύσης τίθενται για προβληματισμό μέσα από απλό και συνάμα ευφυή θεατρικό λόγο κατανοητό από τον παιδικό νου και ιδανικό για την όξυνση των σκέψεων ενός ενήλικα. Νοήματα, συναισθήματα, σκέψεις ακολουθούν την κορύφωση του θεατρικού θεάματος, όσο η πλοκή εξελίσσεται και μελοποιείται από τις συνθέσεις των πρωτότυπων κομματιών του Ευριπίδη Ζεμενίδη σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη.

Μια παράσταση αληθινή διδασκαλία που μυεί τα παιδιά σε πανανθρώπινες και κοσμικές αξίες για την Αρμονία, το Σεβασμό, την Ισορροπία και τη Σοφία της Φύσης, εκφράζοντας σπουδαία νοήματα για την Ευγνωμοσύνη, τη Συγχώρεση, την Αγάπη και την Αναγνώριση.

Η περιπέτεια των 4 Εποχών μιλά απευθείας στην καρδιά των παιδιών, ευαισθητοποιώντας τα από τη δημιουργική αυτή ηλικία να διαμορφώσουν θετικές πεποιθήσεις και να λάβουν ενεργό ρόλο, συνειδητή δράση στο ευρύτερο σπίτι τους, τη Γη…

Αυτή η παράσταση, διαφέρει από πολλές άλλες με συναφή οικολογικά μηνύματα καθώς καθιστά τα παιδιά, τους νέους πρωταγωνιστές, δημιουργούς της δικής τους πραγματικότητας, οραματιστές που υλοποιούν την αλλαγή και αλλάζουν τα λάθη του παρελθόντος περνώντας νοήματα ευθύνης και δυναμικής, δίνοντάς τους κίνητρο να γίνουν ενεργοί πρεσβευτές μιας αρμονικής ζωής στον πλανήτη.

Όμως, όλα αυτά γίνονται με τον πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο, αφού ο χορός και το τραγούδι ανεβάζουν το κέφι και την ενέργεια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του διακεκριμένου σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη, οι χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβανάη, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου και το video art του Κοσμά Φιλιούση δίνουν στη θεατρική πλοκή διάσταση θεάματος.

Η θεατρική παράσταση της Περιπέτειας των 4 Εποχών είναι μια ολοζώντανη αφορμή για να βγει από το όριο της σχολικής τάξης η συζήτηση για το περιβάλλον, να γίνει συμμέτοχος σε αυτή τη δράση και σε έναν συνειδητό τρόπο σκέψης κάθε παιδί. Ο εκπαιδευτικός φέρνοντας τους μαθητές στη θεατρική παράσταση τους κάνει ενεργούς μετόχους της δικής τους πραγματικότητας, τους δίνει τροφή για σκέψη και κίνητρα για δράση, κάνοντας την παράσταση μέρος μιας σειράς από δράσεις για το περιβάλλον καθ’ όλη την εκπαιδευτική χρονιά.

Η μουσικοθεατρική παράσταση δίνει πνοή στο αγαπημένο ομώνυμο βιβλίο που βρίσκεται στις λίστες Φιλαναγνωσίας των σχολείων χάρη σε μια σειρά από διακεκριμένους συνεργάτες σε παραγωγή Εκδόσεων Καρυδάκη και με την πολυετή εμπειρία του θεάτρου ΡΟΕΣ σε πετυχημένες καλλιτεχνικές παραστάσεις, είναι ένα κάλεσμα για όλους τους μαθητές. Είναι ένα μήνυμα πως μπορούμε να έχουμε την πραγματικότητα που ονειρευόμαστε, πως μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο που μας αξίζει αξιοποιώντας τα μαθήματα του παρελθόντος. Είναι αυτό που λαχταρά κάθε παιδί, μια έμπνευση για να αλλάξει τον κόσμο.

Οι συντελεστές
Διασκευή σεναρίου: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Κοστούμια/Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τίκου
Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Μυζάλης
Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τέλλος
Συνεργάτης σχεδιαστή φωτισμών : Παναγιώτης Τσεβρένης
Video Art: Κοσμάς Φιλιούσης

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Μαρία Ελευθεριάδη
Νικόλαος Ζιάζιαρης
Ευγενία Λιάκου
Bασίλης Παπαδημητρίου
Φίλιππος Παπαχριστοδούλου

Παραγωγή: Εκδόσεις Καρυδάκη

Οι παραστάσεις
Έναρξη παραστάσεων:
20 Οκτωβρίου 2013

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Κυριακή 11.30 π.μ & 15.00 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης
75’

Ηλικία:
Για παιδιά ηλικίας 5-10 χρονών.

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10€
Άνεργοι/Πολύτεκνοι/Φοιτητές: 8€

Παραστάσεις για τα σχολεία
Κάθε εβδομάδα Τρίτη-Παρασκευή 10.00 π.μ.
Απαραίτητη η κράτηση.

Στοιχεία επικοινωνίας για τις κρατήσεις σχολείων
Τ:210 27 17 140
Κ:6906 424109
Ε:info@karydaki-publishing.gr
Τιμή εισιτηρίου για τα σχολεία: 7 ευρώ/μαθητή

 

Θέατρο ΡΟΕΣ
Ιάκχου 16, Γκάζι (δίπλα στο μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 34 79 426
www.theatroroes.gr
 

read more 0 Comments

Android App "Tranzistoraki"

Links για τη Ρόδο...

Newsletter